The Blackout – Start the Party

Tracklist:

01 Start the Party
02 Radio
03 We Live On
04 Let Me Go
05 Take Away the Misery
06 Keep Singing
07 Running Scared
08 You
09 Free Yourself
10 Sleep when You're Dead
11 Throw It All Away
12 Boom! Shake the Room (DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince feldolgozás)
13 Super Freak (Rick James feldolgozás)
14 Sorry for Party Rocking

Műfaj: Modern rock

Támpont: Lostprophets, Madina Lake

Hossz: 47:51

Megjelenés: 2013. január 21.

Kiadó: Cooking Vinyl

Webcím: Ugrás a weboldalra

A walesi zenekar legutóbbi nagylemeze kapcsán került először terítékre a Nuskull hasábjain, amikor is jól megkapták a szegény ember Lostprophets-e címkét, ami egyrészt mostanra jócskán vesztett az éléből, hiszen tavaly a Weapons sem zavart sok vizet, másrészt a brit színtér jelenlegi pezsgése már azok memóriájából is törölte a Hope létezését, akik egyébként - ideiglenes jelleggel és némi eufemizmussal - mérsékelten szórakoztatónak találták annak egyes részeit.

Hervasztó lehet az érzés, ha valaki az erős hátszél ellenére sem képes maradandó nyomot hagyni a nagy zenei palettán; talán éppen ez a frusztráció eredményezte azt, hogy kényszeresen próbáltak valami figyelemfelkeltő dolgot kitalálni az új album kapcsán, aminek révén végre tudomást szerez az emberiség a létezésükről: az ehhez vezető utat egy ún. „party lemez” elkészítésében látták. Figyelembe véve a korábbi kiadványok színvonalát, a mellékelt borító látványa kapcsán keletkező benyomásokat, majd pedig a címadóhoz készült klip kifinomultságát (ami eloszlatja a kétségeket afelől, hogy az ivás jobban megy nekik, mint az MS Word használata), az ember keze pikírt gondolatoktól kezd el viszketni, ugyanakkor, a recenzor rosszmájú voltát cáfolandó, maradjunk a standard érvelés kaptafájánál. Ami a pozitívumokat illeti, az egész korong olyan végletesen egyszerű, mint a bot, de az első felét tekintve egész kellemesen hatnak a legkevésbé sem komplikált megoldások. Sehol nem fenyeget bennünket az a veszély, hogy akár csak egy hangfoszlány erejéig hallunk valami eredetit, szóval amennyiben valakit nem ejt zavarba az a tény, hogy ez alapvetően alulról korhatáros zene, akkor nagy valószínűséggel kedvelni fogja az olyan, egyébként Andrew W.K. buli-pozitív pillanatait idéző dalokat, mint a kétségtelenül sajátos esszenciának tekinthető címadó, a kicsit a ’80-as években lubickoló Radio vagy igazából bármi a lemez első feléről. Hogy a kevésbé kényelmes negatívumokról is szót ejtsünk, a lemez másik fele úgy en bloc felesleges, külön kiemelve a You című förmedvényt, amit akkor sem hallgatnék meg még egyszer, ha ostorral kényszerítenének rá. Igazából nagy különbség van a komolytalanság és a mindenféle stílust nélkülöző infantilizmus között, ami elsősorban a generációs problémának tűnő felszínesség, illetve beszűkültség eredménye. Mert hiába süt az egészről, hogy nem gondolták komolyan, az, hogy egy teljes lemez, írd és mondd, egyetlen kultúrtörténeti utalása egy – amúgy valóban vicces – sörreklám felidézése legyen, az minimum kétségbeejtőnek nevezhető. És akkor még szót sem esett a produkció ékköveiként csillogó feldolgozásokról (Boom! Shake the Room; Super Freak) – ilyenekért jobb helyeken verés jár.

Konklúzióként még annyi tartozik a számadáshoz, hogy koncepció, illetőleg bárminemű kreativitás nélkül még b-lemezt sincs sok értelme csinálni. A My Chemical Romance vagy éppen a Blessed by a Broken Heart legalább képes tartalmasan szórakoztatni, avagy görbe tükröt állítani valami elé, mindezek nélkül a Start the Party hanganyaga pontosan annyira értelmetlen, mint bármelyik LMFAO „party himnusz” vagy, mondjuk, a cheerleader uniszónó a címadó dal kellős közepén. Hiába van a korong első felén több fülbemászó tétel, ha süt az egészről az ostobaság, amin érdemben már a helyenként felbukkanó, Bon Jovi-s ó-ózás sem ronthat többet. Mentségükre szóljon, hogy a végén legalább elnézést kérnek mindenért.

4/10