Teurgia – With True Faith

Tracklist:

01. The Arrival
02. In The Gate Of Battles
03. Decay
04. Hold Your Hammer
05. Mors Tua Ero
06. Pagan Vision
07. Heart Of North
08. With True Faith
09. Among Graves
10. The Passing
Bonus track:
11. Dunkelheit (Burzum Tribute)

Hossz: 48 perc

Kiadó: Hungaryan Records

Webcím: Ugrás a weboldalra

Mindig örömmel tölt el, ha egy fiatal banda képes fejlődni, s egyre komolyabb teljesítményre sarkallni önmagát, mint ahogy azt tette a nagykanizsai Teurgia zenekar is a With True Faith című első nagylemezén. 2003 óta mozgolódik a csapat a honi black metal undergroundban, s az első demók (a minőségéből kifolyólag terjesztésre nem került Hanyatlás, valamint a második szárnypróbálgatásukat megtestesítő Mors Tua Ero) még nem voltak igazán kiforrott, erős anyagok, talán el is siették kicsit a dolgokat akkoriban. Azonban a rengeteg próba, s az egyre gyakoribb koncertek — többek közt melegíthettek az angol Benediction előtt, valamint bizonyíthattak egy olasz fesztivál közönségének is — kifejtették jótékony hatásukat, a fiatalok egyre meggyőzőbb teljesítményt tudtak felmutatni. A tagcserék folytán közben elszenvedték a szokásos kálváriákat is, a következő lépcsőfokot jelző A Vég Útján demójuk / kislemezük pedig már pozitív kritikákat gyűjtött be a különböző médiumokban. Most pedig itt a debütáló album, mely ugrásszerű fejlődést mutat fel minden téren.


A muzsika többségében gyors tempókra épülő, dallamos riffekkel felvértezett black metal; némi folk / pagan ízzel, mely leginkább a hangulatos átkötők képében, s az immár teljesen angol nyelven íródott szövegekben érhető tetten, mely utóbbiak az északi istenek pogány, mitologikus világába kalauzolnak bennünket. A pagan íz külsőségekben nem jelenik meg, csak a gondolatvilágukban, tehát nincs semmiféle erdőben pózolás prémekbe öltözve, buzogánnyal és söröskriglivel, ilyesmire nem kell számítani az egyébként nagyon szépen kivitelezett booklet lapjain.
A zenei oldallal kapcsolatban leginkább a lengyel Saltus nevét tudnám megemlíteni párhuzam gyanánt, csak hazánk fiai náluk is dallamosabbak. A halk csatazajjal aláfestett hangulatos, bár kissé elnyújtott bevezető (The Arrival) után szépen felépített, fokozatosan kibontakozó és besúlyosodó témafüzérrel indít az egyik legfogósabb (bármily furán is hasson e kifejezés ebben a zenei közegben) Teurgia szerzemény, az In The Gate Of Battles. A dal a kezdő kiállások után fokozatosan gyorsul, a dübörgő lábdobbal (Pintér Zoltán) kísért gonosz besúlyosodás kellően vezeti fel az elszabaduló őrlő tempókat, melyekbe plusz dinamikát visznek a hirtelen leállások, szaggatások. Itt egyedül Somogyi Ádám gitáros / énekes nem túl erőteljes hörgését kifogásolnám, mint erősítésre váró pontot, hozzátéve, hogy a károgós témákkal nincs gond. Ami viszont már itt is feltűnik, hogy a hangzás nagyon el lett találva; nem necro kása, Mosdósi Szilárd és Ádám gitárjai a kellően horzsoló nyersesség mellett is tisztán szólnak (egyedül Molnár János basszer témáit nehezebb hallani egy fokkal). Ez az ortodox black metal kedvelőinek nyilván nem lesz ínyére amellett, hogy valószínűleg a muzsikát is túl dallamosnak találnák, ám a produkció értéke nem ezen múlik, hanem a dalszerzői érzéken, ami nem lebecsülendő a Teurgiánál.
E tényt alátámasztandó, mindegyik számukban találhatók emlékezetes harmóniák, remek gitárdallamok (ezekhez nagyon jó érzékük van) a gyors csépelések közt, melyeket gyakori kiállások, szaggatások alkalmazásával tesznek még izgalmasabbá, így egysíkú darálás helyett jól megszerkesztett, változatos dalokat kapunk. Példaképp elég belefülelni a szélvészgyors, direktebb Decay-be, vagy a szintén nagyon jó harmóniákkal rendelkező, s középtájt akusztikus témázással megszakított Pagan Visionbe. Az egyik legnívósabb dallammal viszont a remekbeszabott indítással és egy szólóval ellátott címadó rendelkezik. A lassabb tempókkal a borongós akusztikus témával nyitó Mors Tua Eroban (melynek lassú, depresszív témái nyomasztó atmoszférát teremtenek), és az Among Graves-ben találkozhatunk, míg a Hold Your Hammer egy akusztikus / sampleres harci induló-szerűség, mély hangú kiabálással, kántálással, melyet az Einherjer egyes pillanataival tudnék összekapcsolni. Ez a fajta közeg nem igazán fog meg, így e tétel számomra gyenge pont a többihez képest. Ezen kívül kapunk még elszórva, a zúzós darabok közé iktatva két átkötőt a lemezen, ilyen a Gravelandet idéző, torzított gitár-mentes és ének nélküli The Passing, és a nagyon szép folk dallamokkal ellátott Heart Of North, melyek kellően változatossá teszik az amúgy sem egysíkú reszelést, s bizonyítják, hogy a fiatalok szemei előtt egy figyelemre méltó és értéket felvonultatni képes mű elkészítése lebegett célként, amit sikerült is teljesíteni.

A végén mindenképp ki kell emelnem a Burzum hírhedt Filosofem albumának nyitó dala, a Dunkelheit nagyon jól sikerült feldolgozását is. Vikernes egyik legnyomasztóbb és mizantrópabb száma ez, de nem vallottak szégyent hazánk fiai az átirattal, mely sokkal gonoszabb kisugárzású a saját dalaiknál, s egyébként az A Hungarian Tribute To Burzum: Life Has New Meaning című tribute lemezen is szerepelni fog, méltán.
Nagyon korrekt bemutatkozást tudhatnak magukénak a fiatalok, melynek kiugró pozitívumát főként a remek dallamos riffek adják. A mai mezőnyben mindenképp megállja a With True Faith a helyét, s bíztató képet mutat a jövőjükre nézve, remélem széles körű koncertezéssel sikerül mind nagyobb közönséggel megismertetni dalaikat. Mindenképp érdemes lesz várni a további anyagokat is tőlük, a lemez pedig erősen ajánlott (nemcsak) a stílus híveinek.

7,8 / 10

http://www.myspace.com/teurgia
http://teurgia.atw.hu/