Taste My Pain – Demo 2007

Tracklist:

01. Talk To The Hand (2:50)
02. Scary Dreams (2:41)
03. Virus (3:11)
04. Fateful Decision (3:49)

Hossz: 12:31

Kiadó: Szerzői kiadás

Webcím: Ugrás a weboldalra

A nagykanizsai Taste My Pain története nem nyúlik vissza olyan mély és öblös múltidézésbe, mint az elismert hatásaik, s példaképeik (de ez már csak így szokott lenni). Hogy definiáljam a kezdeteket, valamikor 2006 februárja körül indultak neki a fiatal srácok. Saját bevallásuk szerint tribal metalcore-t játszanak, amely meghatározás egy picit sántít azért. Sajnos a core-k korát éljük, és ami core, az eladható, tehát ráfogjuk a metalcore jelzőt egy kicsit is dallamosabb és modernebb death metál bandára, és egy kicsit is súlyosabban játszó, hörgős HC-re egyaránt, holott valljuk be, a metalcore durván nem erről szól, s nem is ilyesmikben gyökeredzik. Tetováló festékekben a legsötétebbet jelenti, mely nem fakul, ábrák terén pedig a törzsies (lásd. SlipKnoT-os S betűt) témákat, erre rá is játszanak a kanizsai srácok, zenéjük leginkább a régi Sepultura és Nailbomb keveredése a Biohazard, Madball típusú HC dolgokkal. A külsőségek puritának, és a lemez se szól jól, de a csapat és a tagok fiatalsága ellenére korrekten bemutatják a négy számmal, hogy mit is akarnak… meg hát a kezdetek kezdete, az első lépés, más néven: demó.

A zenekart 2 szólós, 2 énekes, egy basszeros és 2 dobos alkotja (mindez 5 ember között oszlik el), a vokálok az üvöltés, hörgés és rap szerű beszéd között váltakoznak, a dobok törzsi jellege miatt a Sepultura jelenléte tagadhatatlan, de az egyszerű témák (zenéjük műfaja is szerintem urbánus primitív thrash-crossover) és kevés váltás ellenére a korai Godflesh ás Nailbomb is meg-megjelenik itt-ott. A legnagyobb bajt abban látom, hogy a koncepció ellenére nem bontakoznak ki kellően a dalok. Mint már írtam, kevés a váltás, és nem használják az agyuk eléggé, a dobokkal jól elvannak, de ezeket jobban is kilehetne dolgozni, pl. Major Ferenc indíthatna a szokásos témáival, amire szépen beékelődhetne Borcsek Márk pergői és tamja, erre rá egy szépen röfögő vastag basszust és már van is egy olyan alap, amiből bármit kihozhatnak. Jó az, amit csinálnak, és azt gondolom a zenei tudás is megvan részben, csak a koncepció nem kristályosodott még ki. Néhol egy-egy punkos téma is feltűnik, pl. a Fateful Decision-ben, de itt sem dolgozzák ki kellően a nótát. Szépen lehet váltakozni a lassú és gyors témák között, a lavírozás adja az ütemek és a riffek megunhatatlan és visszatérő dinamikáját. Ha már egyszer ilyen urbánus alapokra fektetett zenét keltenek életre, akkor ezeket jól be lehet építeni a tört vagy zakatoló riffek közé, behozni spanyolos akusztikus megoldásokat és igazán zúzda, szinte már grindcore megmozdulásokat. Lehetőség rengeteg van, s a KA-rocknak köszönhetően megmérettetésre is adva vannak koncertek, héttérbe lehetne szorítani ezt a HC dolgot, mert nem áll nekik jól, kissé olyan fals közeget teremtenek meg vele, amiből az jön ki… Brooklyn-nak bizony nem sok köze van São Paulo-hoz.
Gyakorlás, gyakorlás, és próbálkozás! Illetve először is egy irányelv, hogy milyen úton és módon igyekeznének elindulni, mert ez a Nailbomb és Godflesh (főleg a Scary Dreams alapjai) szerű témák nagyon is jól állnak nekik, csak ezek többségét a már két említett zenekar régen kiaknázta — és meg is szűntek, utánpótlásra pedig 2007-08-ban nem biztos, hogy szükség van! Érdemes lenne tehát ezeket végighallgatni, megoldásaikat figyelembe véve újat alkotni, jegelni — vagy csak az éppen oda illő résznél alkalmazni a HC témákat, agresszívebb vokálokkal felvértezni magukat, és ha a dallam úgy hozza ki, akár dallamos éneket is alkalmazni a refréneknél, illetve sokkal jobban megoldani a kórusok témáit, hogy azok intezív burjánzásai legyenek a daloknak. Avagy mindent úgy színesíteni, hogy az odavaló legyen, s ne fulladjunk meg a leporolt 90-es évek elejétől sem…


Nehéz dolog pontosan meghatározni merre lenne jó elindulni, hiszek a keresztutak, keresztútját járják a srácok, lehetőség rengeteg van, csak mérlegelni kell és okosan dönteni, no meg játszani, játszani, játszani…

77%

Mellesleg mind a 4 szám letölthető a zenekar honlapjáról és 24-én megleshetők élőben is Nagykanizsán, melyről infot itt olvashatsz részletesebben:

A helyről pedig koncertbeszámolókat itt olvashatsz:

Self-destruction, Septicmen, Fading Circles, Radiopassive

Taste My Pain, Self-Destruction, Septicmen