Sylosis – Edge Of The Earth

Tracklist:

01. Procession
02. Sands Of Time
03. Empyreal (Part 1)
04. Empyreal (Part 2)
05. A Serpent's Tongue
06. Awakening
07. Kingdom Of Solitude
08. Where The Sky Ends
09. Dystopia
10. Apparitions
11. Altered States Of Consciousness
12. Beyond The Resurrected
13. Eclipsed
14. From The Edge Of The Earth

Hossz: 01:12

Megjelenés: 2011. március 11.

Kiadó: Nuclear Blast

Webcím: Ugrás a weboldalra

A thrash revival karmai közül a metalcore sem menekülhetett, ugyanúgy ragadott el neves nagyokat a rotációból, mint éppen a második hullámból falatozó fiatalokat az undergroundból. Igaz, már korábban számolni kellett az Unearth-szel, de a Triviumnál már nem csupán hatásként jelent meg a thrash, 2005-ben villámgyorsan kitaposta az utat minden hasonló lelkületű csapatnak, ezzel ugyanakkor megnehezítve azok dolgát, mivel egy jó ideig elég nehéz volt kilépni Heafyék árnyékából. Később megtették azt a szívességet, hogy elálltak az útból, és a Crusade-del már nem ugyanazt a réteget kívánták megszólítani, ezzel is hiánypótló szerepet adva mondjuk éppen a Sylosisnak.

A brit alakulat a Nuclear Blastes bemutatkozásra ki is nőtte a két EP gyermekbetegségeit, és egy nagyszerű dalokkal megpakolt, nagyrészt az amerikai iskola tanait követő albummal jelentkezett a Conclusion Of An Age személyében. A csapat vonzerejét a neo-thrash és metalcore fúzión kívül az is növelte, hogy pont annyira tudtak modernek maradni, mint amennyire meghatározó volt a retrospektív megközelítés. Ezek után nagyon kíváncsi voltam a folytatásra, de a megjelenés előtt a számhosszakat vizsgálva nem kevés félsz volt bennem, valamint interjúkban progresszív jelzővel is dobálóztak (ez valószínűleg már tényleg egy betegség a kortárs metál ágazataiban), de pár progresszív átkötést leszámítva nem igazán kell komolyan venni a kijelentéseket.

Mégsem mondom, hogy fújhatunk egy nagyot, mivel az epikus dalszerkezetek által felállított csapdákba rendszerint beleesnek, ehhez pedig még mosolyognak is. Kissé érthetetlen, hiszen ezek elkerülésére teljes a fegyvertár: Kiengedett gitárok, monumentalitást kölcsönző hangszőnyegek, arpeggiok, az Empyreal második részében egy kevés törzsi ütemezéssel is találkozhatunk. Az egészséges arányrendszer felállítása hiányzik leginkább, hiszen a témák továbbra is rendben vannak, de gyorsabb, már-már death metalba hajló részekből (a’la Dew-Scented) lehetne több, az előző lemez példáját követve. Túlzottan leültetik a dalokat, amiket a tiszta ének sem dob fel túlságosan, ilyen téren is visszalépés az Edge Of The Earth. Ehhez hozzátartozik, hogy Jamie Graham elhagyta a csapatot, de új tag helyett a szólógitáros, Josh Middleton a felelős ezentúl az énekesi poszton is. A Procession a kegyetlenül megtekert riffekkel és a fülbemászó melódiákkal ismét ígéretesen kezd, a végére viszont ellaposodik, ugyanígy a Sands Of Time is. A megklipesített Empyreal az Unearth-rokon szaggatásain és dallamvezetésén kívül az emelkedett hangvétellel tűnik ki igazán, a szám kapott egy rövid levezetőt is.

Nem szeretném tovább boncolgatni a lemezt, ugyanis ha kiválasztunk egy tételt, és azt kivetítjük nagyba, akkor nagyjából meg is kaptuk a végeredményt. Kapaszkodókat általában a taposós témák és a valamivel gyorsabb, komplexebb thrash riffek jelentenek, ilyen például az Altered States Of Consciousness utolsó két perce is. Szólók terén sikerült megugrani az előző produkciót: a néha lehetetlen helyre beékelt, rövid, ízes szólóktól egészen a terjengős neoklasszikus virgákig több mindent bejárnak a gitárosok, de mint tudjuk, ez kevés a boldogsághoz.

A Nuclear Blast elég tisztességesen promotálja a bandát, így kerülhettek egy színpadra a Psycroptic-kel, vagy a The Black Dahlia Murderrel, ezeken felül több neves fesztiválon is felléptek már, hazánkat is érintve. A core-tól megcsömörlött emberek is bátran próbálkozhatnak velük, ahogyan a lemezzel is, mely végső soron nem lett rossz, legközelebb viszont nagyobb dalközpontúságot várunk.

6,5/10