SyCo I – Nail

Tracklist:

1. Nail
2. Spartan Prototype
3. Hydrogene

Hossz: 12:46

Kiadó: -

Webcím: Ugrás a weboldalra

A zenekarnak korábban csak a nevével találkoztam itt-ott, a szóban forgó 3 számos anyag jelenti számomra az első komolyabb ismerkedést a muzsikájukkal, amit egyébként egy demó előzött meg 2006-ban. Több tagcsere és névváltoztatás után 2006 szeptemberétől működik a csapat a jelenlegi néven és felállásban, ami a következő: Hardy – ének, HJR és BeeBoy a két gitáros, Szabi – bassz, JNS – dob. A myspace-es oldalukon felsorolt bandák listáját böngészve be is tudtam lőni előzetesen, hogy mire számíthatok az EP elindítása után, ami nagyjából be is jött…

A kvintett október végén, öt nap alatt készítette el a Nail című Ep-jét a gyulai NoSilence Stúdióban. A dalok elég egészségesen szólalnak meg, nekem főleg a lábdobhangzás nyerte el a tetszésemet, illetve a gitárokkal sincs különösebb gond, kellően vastagok, ha kell. Stílusosan egy csomag szeg kiszórásával indul a címadó dal intrója, amit követően pozitív meglepetésként hatott rám a Nail berobbanása. Mélyre hangolt, húzós kis nóta ez, igazi beindulós darab. Az éneken hallatszik, hogy még kicsit kiforratlan, de megállja a helyét a maga csiszolatlan, nyers vadságában. A Ladders and Stairs… rész kifejezetten jó, fogós lett, nem kevés Korn-os hangulatot árasztva magából. Illetve már első hallgatás után megmaradt bennem.

A másodikként hallható Spartan Prototype nyerte el a legkevésbé a tetszésemet. Elég vontatott lett a dal, és (már bocsánat, de) ezeket a Soulfly/Ektomorf témákat én nem erőltetném a jövőben.

A nóta második fele egyébként egész tetszetősre sikeredett, de a szöveg sem segített abban, hogy megkedveljem a spártait. Lehetne gyúrni még a mondanivaló megfogalmazásán, mert ezek az 1-2 szavas sorok, meg a tőmondatozás kicsit kilóg nekem a képből. Többet kéne agyalni a sorokon, és nem kell fukarkodni a szavakkal, főleg 4 perces játékidőnél jobban ki kellene tölteni a rendelkezésre álló keretet. Valamint oda kéne jobban figyelni a nyelvtani helyességre is, habár ez nem mindig mérvadó külföldi zenekaroknál sem, azért ügyeljetek erre a jövőben! Amúgy megnéztem 1-2 youtube-os koncertfelvételt és amikor gyorsabban játszottátok ezt a számot, az sokkal jobb volt. Szerintem.

A záró Hydrogene ismét egy erősebb tétel, komolyabb kivetnivalót a cím kiejtésében találtam, aminek a helyességéről nekem erős kételyeim vannak… Egészen pontosan meg vagyok győződve annak helytelenségéről, amivel kapcsolatban Hardy megnyugtatott, hogy tudja ő ezt, de ennek határozott szerepe van a mondanivaló tekintetében. Tehát a rossz kiejtés egy előre megfontolt anomália, aminek kifejtésébe inkább nem mennék bele, azt meghagyom a szerzőjének…

Egyébként jól áll nekik ez a Slipknot-os kalapálás illetve szövegmormolás, de azért jobb lesz ügyelni rá, nehogy túlzásba kerüljön a dolog. A dal végi dallamos ének is üde színfolt, nem baj, hogy inkább „csak” az érdekesség szerepét tölti be. A jövőben is ha belekerül néhány dalba valami hasonló elszállós rész, az jót fog tenni.

Nehéz lenne sokkal többet írnom egy mindössze három nótát tartalmazó anyagról és most olyan kliséket sem akarok puffogtatni, hogy sokat próbáljatok és koncertezzetek mielőtt egy komolyabb kaliberű felvételre szánnátok magatokat, de mindenképpen érdemes kivárni. A kitűzött elképzelés nem rossz, több markánsabb gitártémával, ügyesen kidolgozott vokálokkal és furfangosabb szövegekkel lehetne szerintem magasabb szintre emelni a dalok minőségét. Sűrűbb dobtémákkal is lehetne tovább színezni az összképet, sok nagyon jó lehetőség kihasználatlanul maradt ezúttal.

Mivel egy rendkívül fiatal formációról van szó, bőven van még idejük, lehetőségük tovább fejlődni és jobbnál jobb dalokat írni. Habár nem teljesen az én világom a zenéjük, úgy gondolom, hogy ha csak egy kicsit is megfogadják észrevételeimet és megindulnak egy egyénibb úton, szinte biztosra veszem a pozitív irányba történő elmozdulást a legközelebbi felvétel idejére. Ez a három szám pedig a célnak tökéletesen megfelel, azaz hírt adni a SyCo I-ról, megismertetni a muzsikát szélesebb körben, ami egyébként a myspace-es oldalukon meg is hallgatható. Az alábbiakban pedig egy videót nézhettek meg a stúdiózásról és annak körülményeiről.

www.myspace.com/sycoihun