Superbutt – You And Your Revolution

Tracklist:

01. Last Call
02. Killer
03. Figure
04. In Vain
05. Lift Her
06. With Nails
07. You And Your Revolution
08. Mothers' Day
09. Gone Far
10. Blisters

Hossz: 39:09

Kiadó: Edge Records

Webcím: Ugrás a weboldalra

A hazai színtér igazán nem adott okot panaszra 2008-ban, hisz számos közkedvelt együttes rukkolt elő új lemezzel. Így tett a BPRNR nehézcirkálója is, s még az év vége előtt kézhez kaptuk negyedik albumukat, a You And Your Revolution-t.

A külcsínt egy némileg perverz ötlet jellemzi – leesett fejű leányzók kísérik a szövegeket furcsa ruhákban és helyzetekben, borongósan színszegény kompozíciókban. Nincs mese, jó nőkkel nem lehet mellélőni Általában elmondható a lemezről, hogy a Szájon Át EP-vel kitapasztalt dallamosabb vonulatot vitték tovább a srácok. A rontom-bontom zajosság visszaszorult, cserébe több érdekes gitárjátékot kapunk, már-már hard rockos témákkal túlfűtve. A minőség ötös, s már sokszor el lett mondva, hogy a Clawfingertől közreműködött egyrészt a producer Jocke Skog, másrészt a hangszálakrobatának nem épp becézhető Zak Tell is egy dal (Last Call) erejéig.

A tíz nótában természetesen helyet kaptak a kötelező Superbuttos elemek, mint a filmbeillő jelenettel indítás, s szerencsére Andris nyújtózkodó énektémái is megmaradtak. A szövegvilág receptjén nem esett változás, megmaradt ugyanaz a némiképp gúnyolódó hangvétel és a sors elébe menés, ami már eddig is sokszor visszaköszönt a számokból. A You And Your Revolution album jól sikerült, noha több nekifutás kellett, mire megbarátkoztam vele. Míg legutóbb a magyar ének mellett teljesen jól megfértek a tágabb dallamok, addig az angolnál ez lágyítja a megszokott és megszeretett Superbutt hangzást. Korábban egy szusszanásnyi pihenőt jelentettek az ilyen betétek, most viszont már sok számban dominálnak.

Az eredmény kicsit olyan, mintha a brigád jobban bele akart volna illeni a többi hazai banda által vágott ösvénybe. Zak szereplését is feleslegesnek érzem, mert nem változtatja késekké az összképet, s tán nem is a ‘butt az a banda, amelyiknek az ázsióját így kellene vagy lehetne feltornászni. Szabikáék ereje még mindig a koncertekben rejlik, és ez az album nem változtat rajta. Sok este kell még ahhoz, hogy eldőljön, a You And Your Revolution mely dalai élnek meg majd a setlisten (az én tippem a Figure és a With Nails). Amit ez az öt ember előidéz a színpadon, az egy őrjöngő szeánsz – ehhez pedig sajnos az új album legtöbb dala egy kissé… anémiás.

7/10