Superbutt – Szájon át

Tracklist:

01 Szájon át (w/ Felföldi Péter)
02 Legalább fáj (w/ Gyémánt Krisztián)
03 Menekülőre
04 A hetedik

Hossz: 14:20

Kiadó: EMI Music

Webcím: Ugrás a weboldalra

Fekete Pákó két dolgot tanított meg a magyar népnek: hogy e ö ű a masiniszta, és hogy nem mindig sül el jól, ha egy külföldiül beszélő előadó magyarra vált. Bevallom, nekem is hasonló félelmeim voltak a három angol nyelvű nagylemezt kiadott Superbutt formabontó új EP-je kapcsán, így az első hallgatásál a Szájon át-ra keresztelt korongban rejlő erő igencsak arcul csapott, és nem azért, mert kirepült a lejátszóból.

A maxi négy számot tartalmaz, amelyek két dolgot tudatosítanak bennünk: Andrisnak többet kéne magyarul énekelnie, és hogy hiába anyanyelvünkön dalol, ez cseppet sem könnyíti meg a szövegek megértését! Jelképekkel, szimbólumokkal tarkított választékos, néhol sötét ám humoros hangulatú szövegeket hallhatunk a maxi negyed órája alatt, amikért őszintén megemelem a kalapom Vörös Andris előtt! És nem csak ő tesz ki magáért a lemezen, remek kis riffeket hallunk, hol rockosan, hol keményebben odacsapva, a dob pedig feszesen és pontosan adja meg az alapot.

A nyitó Szájon át nem véletlenül lett a kezdő tétel, hiszen a lemez legslágeresebb, legkönnyebben megszerethető száma, hol brutálisan, hol dallamosan átvéve a hallójárataink uralmát, a remekre szabott refrén pedig jó időre befészkeli magát az agyunkba! Egy ilyen első menet után a durvábbra vett Legalább fáj sem kímél minket, itt-ott System of a Down-t idéző témáival. Az iramból csak kissé vesznek vissza a rockosabb Menekülőre négy perce alatt. A záró A hetedik című óta egy kettős feldolgozás: József Attila azonos című versét anno a Hobo dolgozta fel, majd Superbutték ezen a verzión végeztek egy ráncfelvarrást, amely bár zeneileg kissé kilóg a sorból, méltó befejezése ennek a rövidre, ám annál remekebbre sikerült lemeznek!

 

A korong hihetetlenül jól szól, ha vokál nélkül hallgatnám, kételkednék a lemez hazai származásában, a Parkplatz stúdió és az utómunkálatokat végző személyek igen kitettek magukért! Azt hiszem, a mostanában egyre színvonalasabbá váló hazai színtér egy újabb gyöngyszemmel bővült, és habár nem hiszem, hogy Superbutték a következő nagylemezt már magyarul vennék fel, szívesen elhallgatnék még pár hasonlóan remek művet!

9/10, hajrá magyarok! ;)

 

Superbutt – Szájon át
színes, szinkronizált magyar rocklemez
Rendezte: Superbutt

Főszerepben:
Mahboubi Salim – basszusgitár
Szentpéteri Zsolt – gitár
Szűcs Péter – dob
Szűcs Szabolcs – gitár
Vörös András – ének

További magyar hangok:
Felföldi Péter – vokál
Gyémánt Krisztián – vokál
Páll Norbert – “jó, hallod”
Csobánczi Péter – sampler

Szerkesztők:
Horváth Attila
Tilk Máté

Vizuális effektusok:
Kuszkó Rajmond