Strapping Young Lad – The New Black

Tracklist:

01. Decimator
02. You Suck
03. Anti Product
04. Monument
05. Wrong Side
06. Hope
07. Far Beyond Metal
08. Fucker
09. Almost Again
10. Polyphony
11. The New Black
12. The Long Pig (Bonus)
13. Zodiac (Melvins Cover Version)

Hossz: 48:01

Kiadó: Century Media

Webcím: Ugrás a weboldalra

A tavalyi SYL anyag után Townsend mester nem pihent, és alig 1 évvel később meg is érkezett a folytatás. A csapat anyagait korábban nem ismertem, az Alien egy piszok jó extrém metal lemez volt, de hosszú távon nem működött nálam. Nem úgy az utód…

Devin Townsend-et az extrémebb muzsikák hívőinek aligha kell bemutatni, emellett ismert producer, több projekt atyja, és még Steve Vai-nak is énekelt. És, mint lelkes művészember, az őt érő hatásokat mind-mind belepakolja saját agyszüleményeibe. Őrült, vagy zseni? Hangzását tekintve a The New Black valamivel pofásabban szól az Alien-nél, pedig ott sem volt gond, dübörgött az rendesen. A meglehetősen sokszínű lemez a Decimator-ral robban be, remek dallamokkal, a háttérben erős közönségzajjal, mint egy stadion-koncert nyitó tétele. Townsend nem egy Pavarotti, de megteszi, amit tud, nem is rosszul. Végig egy kemény, mégis dallamos éneket hozz, a dalban a duplázó dominál, feszes ütemű, tempós, lassulásokkal, amiből végül egy pompás szólórész emelkedik ki, végül szinte már doom-os sebességbe lassul le. Nem különösebben andalító a You Suck sem, még jobban pörög, Devin pedig károg istentelenül. Szélsebes thrash tempók, felelgetős refrének színesítik az egyébként egyszerű szerzeményt. Kicsit összetettebb az Antiproduct, ami a cséplős kezdés után több lépcsőben lassul le a verzékre, hogy majd felpörögve a refrénekre ismét tempóváltással törje meg a lendületet. Végig ez lesz a jellemző, dallamos ének és a károgós vokál kettősével. A fuvola és a trombita kellően elmebeteg hangulatot varázsol, igen, ez tetszik. Alapvetően dallamosabb tétel a Monument, alapjaiban egy parádén felvonuló zenekar benyomását kelti a dobjátéknak köszönhetően, a néhol előbukkanó rézfúvósok is ezt erősítik, megfejelve egy jó refrénnel. Potenciális sláger a Wrong Side, fröcsögő thrash nyitánnyal, visító szólókkal, egyfajta extrém galoppmetál érzését kelti, a kissé áriázós hősmetál refrén alatti zúzás enyhén morbid benyomást kelt (a klippel együtt pedig már már vicces az összkép, de láthatóan ez nem titkolt szándék volt).

A Hope kissé black metálos benyomást kelt, első felében vonagló Satyricon témákkal, később a műfaj egyik védjegyének számító géppuskaszerű dobjáték is előjön. Semmi pöcsölés, olyan groove-okkal nyit a Far Beyond Metal, hogy leszáll az ember haja! Remekül eltalált szinti betétek színesítik a dübörgő, menetelős zenét, Townsend énekel, és itt hallhatjuk a lemez legjobb gitárszólóját is. Vendégként beugrik Oderus Urungus is, a GWAR nevű metalszörnyeteg csapatából. A hangzatos című Fucker-ben pedig valószínűleg a lemez legcsinosabb közreműködőjét hallhatjuk Bif Naked, egy dekoratív kanadai punk énekesnő személyében. Egyszerű, málházós nóta, tipikus SYL.
Éneklősebb, szellősebb szerzeményt is kapunk, az Almost Again-t, legalábbis az verzék idejére, mert aztán beindul a gépezet, és zúzunk.  A sok zúzás után kicsit megpihenünk, alig 2 perc erejéig, mindössze ennyi jut a Polyphony-nak, hogy háttérben megbúvó lágy gitárdallamaival, kellemes énekével kicsit megnyugtassa a kedélyeket, amiből persze megint nem lesz semmi, mert a vége felé már sejteni lehet a belépő hangszerekből, hogy itt valami készül…  És már be is robog a The New Black, de előtte még kicsit húzza az agyunkat egyszerű dallamaival, dob-basszus alapjaival, míg végül elkezdődik valóban az utolsó felvonás, jön Devin monoton kántálása. Ez a monotonitás egészen félidőig meg is marad, de nem lesz zavaró, épp időben belép mindig a refrén, amolyan felelgetősen. A középidei leállás után viszont elszabadul a pokol, ismét egy gyilkos death/black darálás veszi kezdetét, dallamos-károgós énekkel, majd szépen elhalkul, és vége.

Vagyis majdnem. A limitált kiadás ugyanis további élvezetekkel kedveskedik a hallgatónak, a lemez európai kiadása a rövidke, ámde annál punkosabb The Long Pig-gel folytatódik, majd a híres-hírhedt The Melvins Zodiac-ját ültetik át saját környezetükbe. Már az eredeti is ocsmány, mocskos volt, most hála Townsend.nek, egy magából kiforduló förtelem lett belőle, és ez itt, most, határozottan pozitív jellemző.
Sok újat a korábbiakhoz képest nem hozott a The New Black, de nem is engedett a színvonalból, és egy őrülten élvezetes extrém zajgyűjtemény született ismét.

9/10.