Slytract – Explanation: Unknown

Tracklist:

01. Antidote (04:41)
02. I.O.N. (03:40)
03. Answer (04:52)
04. Marching Through the Defated (03:35)
05. Between & Under (04:26)
06. 009 (05:21)
07. As the Corners Take Shape (04:26)
08. Localized (04:49)
09. In Proof Thereof Evidence (01:51)

Hossz: 37:41

Kiadó: NoiseHead Records

Webcím: Ugrás a weboldalra

A miskolci Slytract triója még csak pár éve mozgolódik a thrash / death színtéren (2005-ben alakultak), de az Explanation: Unknown címre hallgató 9 nótás debütáló nagylemezük ugrásszerűen landolt 2008 legkomolyabb magyar dobásai között; biztosra veszem, hogy sokan majd csak ezután fogják felkapni a fejüket az eleddig túl nagy ismertségre szert nem tett banda neve hallatán. Előző demójukról már olvashattatok egy pozitív kritikát lapunk hasábjain, már ott érezhető volt, hogy valami jó van készülődőben; ám az osztrák kiadónál megjelenő, a tengerentúlon a Relapse által terjesztett első albumukkal sikerült magasabb szintre lépniük. A NoiseHead is odaállt a lemez mögé: a CD szinte még meleg, de már itt is van az első klip az Answerre, s már a lemezbemutató koncertet is lezavarták Bécsben a Graveworm előtt.

A fiatalok modern thrash / death egyvelege (a hangsúly a thrash-en) nagy vonalakban leginkább a Dew-Scented muzsikájához hasonlítható; a gyilkos és emlékezetes riffeken túlmenően az irdatlan erő és dinamika is hasonló formában és mértékben mutatkozik meg dalaikban, mint a németek esetében. A feszes és vastag témákban-, valamint a dalszerkezetekben az esseni Kreator hatása is erősen tetten érhető, de a zene töménységéből kifolyólag a Legion Of The Damned-et is megemlíthetném, bár a miskolci trió muzsikája modernebb, több kapaszkodót kínál, s talán még hatásosabb (vagy hatásvadászabb?). Némely szaggatottabb téma akár az Invocator palettáján is kifejezetten jól mutatna, s a korai Machine Head lemezeket istenítők is elégedetten csettinthetnek magukban a lemez hallatán. A műfajt alapjaiban nem újítják meg Slytracték sem, hisz szinte már mindent eljátszottak a nagy öregek, s hozzátenni sem tesznek hozzá semmit; ám ez a kilenc dal sok pályatársuknál élvezetesebben merít a többévtizedes hagyatékból.

A nyitó Antidote hallatán azonnal szemet szúr a szigorú és combos hangzás (a felvételek a NoiseHead saját stúdiójában zajlottak a kiadófőnök Mario Jezik felügyelete mellett), valamint a magas fokú intenzitás; ez a lemez két legfőbb ismérve. Alig pár hallgatás után pedig előbújnak azok a fricskák, pörgetések, díszítések, amelyek bizonyítják, a srácok nem egysíkú reszelésben utaznak, hanem intelligens felépítésű, erőtől duzzadó dalokban gondolkodtak, melyek nem szenvednek hiányt a kifejezetten fogós pillanatokban, s harmóniákban sem.

A kíméletlenül szigorú szaggatással kezdő I.O.N. is kivédhetetlen gránát, az energiaszint legkisebb mértékű csorbulása nélkül folytatja az egységesen magas szintű agresszív csapások sorát, s a nem túl változatos hörgéssel elővezetett refrén alatt beérkeznek a fogósságért felelős harmóniák is, a remek szóló pedig mintegy megkoronázza a tételt. A gitáros Melegh Gábor B. nagyon jó riffeket kreált kivétel nélkül mindegyik dalhoz, ám amit az Answerrel kezdődő, s a 009-el záródó négyes csokor nyújt, az csak a parádés jelzővel illethető. Pengeéles gitárokra épülő, precízen megkomponált gyalulások mind, melyek főbb momentumai pár hallgatás után ott keringenek a memóriádban napokig. A klipesített Answer borult kiállás utáni irtózatos szaggatása, a szóló, a Marching… faltörő kos-szintű ereje, a Between… fékezhetetlen duplázó-szőnyege, s a refrénbeli harmóniák mind erős pontok, melyek egyben kapaszkodóként is szolgálnak. Azonban, ha egyetlen dallal kellene jellemeznem mindazt, amit a Slytract nyújt, habozás nélkül a 009-t jelölném meg, melyben minden eddig felsorolt ismérvük a legmagasabb nívón jelenik meg, egy kivédhetetlen és kikezdhetetlen masszív egységben. A Localized nyitányában a Jakab Viktort váltó Tuza Ákos basszer villant nagyot hangszerén, de a gitáros Gábor, s a dobos Galántay Tamás is maximális teljesítményt nyújt. A mintegy negyven perc alatt elszabaduló dühtől fűtött indulatokat pedig a zongorás, sampleres záró felvonás, az In Proof Thereof Evidence hűti le.

Az idei év egyik figyelemreméltó magyar teljesítménye ez a lemez a durvább színtéren, mindenkinek ajánlott, aki kedveli a brutális, ugyanakkor változatos és kellően modern muzsikákat!

8,8 / 10

Myspace

Official

Magyarországi forgalmazó:

Lethal Conflict