Set Your Goals – This Will Be the Death of Us

Tracklist:

1. This Will Be the Death of Us (feat. Vinnie Caruana)
2. With Hoffman Lenses We Will See the Truth
3. Look Closer
4. Summer Jam
5. Like You to Me
6. The Fallen...
7. The Few That Remain (feat. Hayley Williams)
8. Equals
9. Gaia Bleeds (Make Way for Man) (feat. Jon Gula)
10. Flawed Methods of Persecution & Punishment
11. Arrival Notes
12. Our Ethos: A Legacy to Pass On (feat. Chad Gilbert)

Hossz: 38:04

Kiadó: Epitaph

Webcím: Ugrás a weboldalra

2009 a pop-punk (meg amúgy a bivaly) éve. Lehet, hogy nemzetközi viszonylatban más műfajok uralkodnak még mindig, de kétségtelen, hogy idén ez a műfaj, és dallamos hardcore-ral kevert hibridje adta a legtöbb kiemelkedő albumot az évnek: született jó pár kiváló első nagylemez (A Loss for Words, Half-Hearted Hero, The Dangerous Summer, stb.), és a már befutott bandák (A Day to Remember, New Found Glory) sem adtak alább a színvonalból. Viszont a legnagyobb várakozás az idei ADtR lemez mellett bizonyosan az új Set Your Goals korongot övezte. A kaliforniai srácok 2004 óta űzik az ipart, még abban az évben ki is adtak egy self-titled EP-t, amit két hónappal debütlemezük, a Mutiny! előtt újra kiadtak, ezúttal már a Eulogy szárnyai alatt, Reset címen. Ám legfontosabb kiadványuk természetesen a Mutiny! volt, mely az akkor egyre népszerűbbé váló pop-punk/hardcore hibridműfaj magasan legjobb lemeze lett, és ezt a címet azóta sem vette el az albumtól senki: ezért is voltak hatalmasak a várakozások idei második sorlemezük kapcsán.

Az előzetes információk, netán a tracklist böngészése során már meg lehetett állapítani néhány dolgot: a dalok meghíztak, túlsúlyban vannak a 3-4 perces darabok, ami majdnem 10 perces hosszabbodást eredményezett a Mutiny!-hez képest. Ebből ugyebár azonnal arra lehet következtetni, hogy a srácok értek, de ez viszont pop-punkban nem feltétlenül jelent jót (erre majd később kitérek). A másik érdekesség a vendégénekesek száma, és neve: négy külső közreműködő is található a lemezen, és míg a műfaj másik idei nagyágyúján, a feature-ökben szintén bővelkedő Homesicken elsősorban tőlük idegen stílusú zenekarokból hívtak vendégeket, addig a SYG két pop-punk énekest, egy pop-punk gitárost, és egy hardcore frontembert hívott el, akik erőteljesen bele is szóltak a végső pontszámba.

A kezdésre nem lehet panasz, a címadó dal kiválóan sikerült, a végére pedig tökéletes a pop-punk egyik legfontosabb arcának, Vinnie Caruana-nak (ex-The Movielife, I Am the Avalanche) a beugrója, akinek első zenekara, a The Movielife volt a ’Goals egyik legnagyobb hatása. Ezt egy rövid átkötés követi, majd a Look Closer, ami a lemez egyik legjobbja, simán hozza színvonalban a Mutiny! legjobb pillanatait, egyedüli problémám vele a roppant klisés szövege (lassan megérthetnék a zenészek, hogy a brainwashed szó említése önmagában tönkre tud tenni egy dalt), de ezért kárpótol a lemez magasan legjobb dala, a banda eddigi turnéit megéneklő, és még Téglás Zolit is megemlítő Summer Jam. Hatalmas refrén, remek hangulat, a két énekes tökéletes kihasználása, tempóváltások, szóval minden, amiért a Set Your Goals a legjobb ebben a műfajban. És a lemez nem áll meg, jön a Like You to Me, melynek verzéi egyből az előző lemezt juttatták eszembe, refrénjei pedig azonnal ragadtak, szóval ekkor már igen széles vigyor volt az arcomon, hiszen hibátlan SYG-slágerek jöttek egymás után, tele lendülettel és emlékezetes megmozdulásokkal. És ezt a vigyort az albumról elsőként kikerült, rendkívül gyors és pörgős The Fallen… sem törli le. A The Few that Remain már alacsonyabb sebességre kapcsol, és jön a második vendégénekes, Hayley Williams az agyonsztárolt Paramore-ból. Nem tudom, hogy a belépője annak köszönhető, hogy tavasszal a New Found Glory lemezen alig lehetett észrevenni, és most kompenzált, vagy egyszerűen fél tucat címlap után ő már csak így tud becsatlakozni egy dalba, de tény, hogy ezt így inkább nem kellett volna (és ezt nem menti meg az sem, hogy a pop-punk az egyik „legvidámabb” zene). A sors fura fintora, hogy a Paramore-klónnak kikiáltott VersaEmerge énekesnőjének, Sierra-nak a felbukkanása a Homesick utolsó dalában kb. százszor jobban sült el, mint ez.

Ellenben sajnos történtek ennél rosszabb dolgok is: a következő két dal abszolút kilóg a lemezről, annak ellenére, hogy műfajukban slágernek számítanak. Csak épp a műfajuk nem azonos a zenekaréval. Az Equals egy kellemes punk dal, és annak ellenére, hogy a lemez egységét egyből megbontja, jobbnak számít a The Offspring teljes életművénél (a túlzó kijelentés miatt elnézést kérek mindenkitől, akinek még a Pretty Fly a csengőhangja). Ezt a lemez mélypontja, a hardcore-himnusz Gaia Bleeds (borzasztó cím) követi, amelyben a Turmoil Jon Gula-ja szerepel – pontosabban a SYG vendégeskedik egy Turmoil/Gula dalban, hisz a zene és a szöveg is Gula-t idézi (ami egy ’Goals lemezen a „hihetetlenül irritáló” kategóriát jelenti). Szerencsére a lemez nem megy át végleg abba, hogy Matték további műfajokban is prezentálják dalírói kvalitásaikat, inkább visszatértek ahhoz a zenéhez, amiben ők igazán jók, így még két dalon (és egy újabb átkötésen) át élvezhetjük a Set Your Goals „érzést”. A kettőből a lemezt, és Chad Gilbert (ex-Shai Hulud, New Found Glory) révén a vendégszerepléseket is záró Our Ethos sikerült jobban, amivel gyakorlatilag keretbe foglalják az albumot, hiszen ebben is egy, a Set Your Goals (és az egész műfaj) szempontjából roppant fontos arc szerepel.

Összességében tehát a Mutiny! szintjét sajnos nem éri el az új korong, pedig az esély megvolt rá: annak ellenére, hogy azt a hangulatot nyilván nem tudták volna hozni, de nem sok kellett volna egy újabb tökéletes albumhoz. Talán egy kis szelektálással (az Equals-Gaia Bleeds páros teljesen bónusz track kategória) ez elérhető lett volna, de felesleges ezen keseregni, hiszen a This Will Be The Death of Us így is az év egyik legjobb lemeze lett. A pontszámot illetően viszont gondban voltam, mert 10 igazi dal volt a lemezen, és ebből legalább 2.5 nem tetszett, de egyrészt ez így nagyon számtan, másrészt a többi nagyon bejött, így végül:

8.5/10