Sent By Ravens – Mean What You Say

Tracklist:

01. Prudence
02. Listen
03. Rebuild, Release
04. Learn From The Night
05. Mean What You Say
06. However Long It Takes
07. Need It Today
08. Never Be Enough
09. We're All Liars
10. Best In Me

 

Hossz: 32:45

Megjelenés: 2011. február 28.

Kiadó: Tooth & Nail Records

Webcím: Ugrás a weboldalra

Bár a Red és a 3 Doors Down lemezei megmentették a rádiórock műfaját a tavalyi évben a csúfos elvérzéstől, még így is az utóbbi idők egyik leggyengébb termése volt a 2011-es év, hiszen a sorra visszatérő nevek azon versenyeztek, hogy ki tud rosszabb albumot készíteni. Nagy reménységek nem tűntek fel, inkább csak közepes próbálkozások, amelyek főként a "majd a következő lemezen" érzést váltották ki az emberből, ezért is tekinthettünk 2012 felé kisebb elvárásokkal, de annál nagyobb várakozással, amelyet a Sent By Ravens legújabb lemeze nem is kicsit múlt felül.

A Tooth & Nail Records folyamatos mélyrepüléséről már esett szó, ezért is volt meglepő, amikor két éve leigazolták a Dél-karolinai bandát, akik a bemutatkozó klipjükkel rögtön megmutatták tehetségüket. A The Effects Of Fashion And Prayer című EP-jük ekkor már elérhető volt, amely az alternatív rock keményebb oldaláról fogta meg a dolgokat, így az ordítást és a keményebb kiállásokat sem hanyagolta. A bemutatkozó nagylemezükre két szám is felkerült innen, sajnos egy kicsit “elfogatlanodva és elkörömtelenedve”, hiszen a kiabálásokat szépen kivágta róla a kiadó, és jóval refréncentrikusabb zenét varázsolt az amúgy progresszívebb felépítésű dalokból. Az a tény pedig, hogy még így is 2010 egyik legjobb lemezét tették le az asztalra, csak az ő tehetségüket mutatja, így nem csoda, ha a tűkön ülés egy új szintre lépett az új albumot megelőző hónapokban.

A Mean What You Say ott folytatja, ahol az előző nagylemez abbamaradt. Nem akartak változtatni, hiszen senki sem várta el ezt tőlük, másodsorban pedig a lemezen hallható zenei változatosság van annyira magával ragadó, hogy tíz ugyanilyen album után se lehessen ezt nekik felróni. Aki az elején említett rádiórock hallatán a Nickelback-re asszociál, az erősen megkérdőjelezheti az előző mondatban említett zenei változatosságot, jogosan, azonban a Sent By Ravens nem elégszik meg a stílus adta sablonok majmolásával, olyan szinten nyúlnak bele más műfajokba, ahogyan a nyerstojásból egy kiadós szalonnás-hagymás rántottát szoktak készíteni. A két gitáros számára nem létezik üresjárat, mindig egymást felülmúlva színesítik a dalokat, akár emocore-szerű kiállásokkal, metálosabb szólókkal, vagy érzelmesebb, post-rock felé kacsingató “síró gitárokkal”. Hatalmas érzelmi töltetet adnak Zach Riner vokáljához, akinek a hangja enélkül is a színtér egyik legjobbja. Az első pillanattól fogva elvarázsol az a dallamvilág, amit a lemezen hallunk, és hiába a kicsit magasabb hangszín a színtéren megszokotthoz képest, egyszerűen így is beletép az emberbe minden egyes hang, így elérve azt a hatást, amit általában várunk egy ilyen albumtól.

A sablonosságot legfeljebb a dalszerkezetekben találhatjuk meg, illetve abban, hogy kicsit “kötelezőnek” érződik a lassú szám a “Never Be Enough” képében, ami az előző album “Salt & Light”-jához képest egy kicsivel gyengébben sikerült. Minőségileg talán vannak eltérések a dalok között, de iszonyatosan összetartanak és emiatt nem is tartom lényegesnek, hogy kiemeljek jobb vagy gyengébb tételeket (főként, hogy ez utóbbiból alig van). A hibátlan hangzás csak a sokadik meggy azon a tortán, amit bármilyen zenei stílus rajongónak bátran lehet ajánlani, mert ez senkinek sem fogja megülni a gyomrát. Egyetlen negatívum talán a rövidke játékidő, hiszen a 32 perc barátok közt sem egy világbajnok teljesítmény. Ettől eltekintve viszont méltó folytatást üdvözülhetünk tehát a Mean What You Say képében, amely a Red-hez hasonló felfogással érte el azt, hogy már most helyet készíthessünk neki az év végi listánkon: nem változtattak sokat az előző album hibátlan receptjén, inkább ráfeküdtek arra, hogy a dallamok újra ütősek legyenek, emellett pedig zeneileg is megtartsák azt a változatosságot, ami miatt magasan az egyik legjobb rockbandává nőtte ki magát mára a Sent By Ravens. A többieknek pedig nagyon magasra lett téve a léc és az elvárás, hogy az idei év a modern rock felvirágzásáról kell, hogy szóljon.

9/10