Raze To The Ground – Fictional Walk of Lives

Tracklist:

01. Split
02. In Cave
03. Don't Push Me Away

Hossz: 14:08

Kiadó: Szerzői kiadás

Webcím: Ugrás a weboldalra

Egy újabb háromszámos ep-vel jelentkezett a miskolci Raze To The Ground legénysége, akiknek ez már a harmadik a sorban. Legutóbb két évvel ezelőtt ajándékozták meg a hallgatóságot, az Addiction című ep-jükkel. Habár nyilván sokan egy teljes lemezre számítottak következő lépésként, úgy látszik a srácok továbbra sem akarják elkapkodni a dolgokat.


A már kiállásában is elég beteg Fictional Walk of Lives első nótáját régi ismerősként üdvözöltem. A Split már elég régóta fent szerepel a myspace-es oldalukon, illetve a Guns Are Too Quick elnevezésű Nuskull válogatás cd-n is képviseltette magát. Húzós darab, benne minden korábban már megismert védjeggyel. Peti hangján jól hallható a fejlődés, zeneileg pedig minden eddiginél egységesebb a brigád. A Czeglédi Gyula, Abonyi Endre kettős pedig még a heroikus gitárszólóktól sem riad vissza, ami egyébként szintén pozitív előrelépés a Raze dalokat illetően. Fülbemászó énekdallamok, sodró lendület, remek kezdés. [8.3/10]

Az In Cave kissé melankólikusabban, lassabban indul, ez a visszafogottabb hömpölygés pedig jóformán ki is tart a nóta végéig. Petya tiszta dallamai mellé pedig Feri röfög, hörög, ahogy az meg vagyon írva. Ez a legdallamosabb, mondhatni legslágeresebb darab, amit eddig hallottam Rézéktől. Ezzel együtt kissé el is ment mellettem. Egy tízszámos lemezen elférne, de itt szerintem kissé feleslegesen vesz vissza a megkezdett pörgésből. [6.5/10]

A végére maradt a személyes kedvencem, a Don't Push Me Away. Egy remekül felépített tétel, amit a fantasztikus refrén koronáz meg. Már első hallgatáskor is együtt énekeltem, hogy „I Can't live without you”
Pont az ilyesmit hiányoltam az előző anyag kapcsán, hát tessék, most megkaptam. Nagyon el lett találva, és szerencsére a folytatásban sem szerénykedik kiemelkedő pillanatokban ez az ötperces kis remek. Remélem sikerül minél több ilyen színvonalú számot írnia a srácoknak. [9/10]

A szövegek is erősebbre sikeredtek, mint a legutóbb, de még mindig lehetnének ütősebbek, ízesebbek. Semmiképp sem kötekedésképpen, de esetlegesen egy külsős személy bevonásával érdemes lenne a jövőben átvenni a sorokat nyelvhelyesség szempontjából is. Nincs abban semmi ciki. Persze, lassan azért nézik egyébként hülyének az embert, ha szabályosan, szépen beszéli a nyelvet (Angliában legalábbis egész biztosan), de azért jobb erre ügyelni. Félreértés ne essék, egyáltalán nincs nagy gond, de érdemes törekedni a minél profferebb összképre.

A felvételek ismét a miskolci HangArt-ban készültek öt nap leforgása alatt, az eredmény pedig szimpatikusan masszív lett.
A korábban már megemlített külcsínnel kapcsolatban jegyezném még meg, hogy igencsak szép munkát sikerült varázsolni a cd-hez, ami leginkább kihajtogatva adja igazán. Időközben egy tagcserén is átesett a brigád, Szűcs Ádám vette át a bőgős szerepét Böjti Tamástól. Ádám egyébként abban a Sky Above Heroes-ban tolja, ahol történetesen Endre pengeti a hathúrost. Tehát gondolom a beilleszkedéssel nem volt gond…
A zenekar számomra továbbra is a pozitív reménységek sorát gyarapítja, de a kiteljesedés még várat magára, illetve majd egy teljes hanganyag lesz az igazi megmondó/vízválasztó. Mindenesetre az elég biztató, hogy lényegében minden fronton sikerült felülmúlni az előző kiadványt.
Siettetni semmiképp sem szeretném őket, kíváncsian várom, hogy mit hoz a jövő számukra. Lelkesedésért, tudásért nem kell a sarki boltba lemenniük, már csak az ízesítésen kell finomítaniuk. Márciusban turnéra indulnak a Slytract és a Nasmith társaságában. Remélem én is el tudom majd csípni őket valahol élőben.

Mindhárom nóta meghallgatható a zenekar myspace oldalán, aki pedig meg szeretné vásárolni a cd-t, 600 Ft ellenében a koncerteken ill. a rttgmusic@gmail.com e-mail címen próbálkozhat.