Plan Beer – Séta

Tracklist:

01 - Intro / Szellem
02 - Séta
03 - Elvtelenség
04 - Jelentéktelen
05 - Őrizd a békét (Marina Revue)
06 - Múlt, Jelen, Jövő

Hossz: 6 perc 51 másodperc

Webcím: Ugrás a weboldalra

Két nappal ezelőtt a család horgász-stégén éjszakáztunk pár barátommal, zenét hallgattunk és valószínűleg őrületbe kergettük azt a pár marhát, aki egy keddi éjjelét is a pecázásra képes szentelni. Persze ez a lemez szempontjából teljesen jelentéktelen lenne, ha éjfél körül nem tettük volna be a legkirályabb Redline Offside számokat, hogy aztán hárman öklözzük a levegőt és énekeljük a szövegeket, amíg egy negyedik srác csak bámult, hogy ő miért nem ismerte eddig ezt a klassz bandát. Miután lejárt a playlist, szép lassan elfáradtunk, majd túl sokan aludtunk a földön egy túl kicsi faházban. Reggel kimerülten, szakadtan és szagosan értünk haza, hogy aztán a gépet bekapcsolva a Plan Beer új, ingyenesen letölthető EP-je fogadjon minket.

Ez az egész persze teljesen értelmetlennek tűnhet, ha nem vesszük számításba, hogy a Plan Beer az utolsó olyan zenekarnak mondható, akik továbbra is a Redline “örökségét” viszik tovább, méghozzá hitelesen, ahogy ezt az azelőtti hajnalon ki is tárgyaltuk. Amikor a Free Fest-en az új számokat hallottam, kicsit meginogtam, hogy ez fog-e nekem annyira tetszeni, mint az első demójuk. Utólag valószínűleg az éktelen migrénemre foghatom az egészet, olybá tűnik ugyanis, hogy a Séta még az előző anyaguknál is nagyobb kedvenc lesz.

Egy igazán remek borító díszeleg a durván hét percnyi gyors és szuperfogós hardcorepunk fölött, ami a Jelentéktelen témáját kiragadva minden, csak nem középszerű. Minden sallangtól és felesleges vergődéstől mentes hét percről van szó, kicsavarja a szíved és végül te is csak az öklödet lóbálva énekled a szövegeket, amik egyébként a Young Arsenal mellett a legjobb magyar nyelvű termékei az idei évnek, még mindig elképesztően jók. A Séta témája egyébként annyira beleillik abba, amit a hosszú éjszakai hazautakon szoktam érezni, hogy innentől valószínűleg csak ezt a dalt fogom hallgatni a magányos vonatozás és gyaloglás ideje alatt, nem is beszélve a katarzis-szintű kiállásról a dal végén, ami koncerten minden bizonnyal agyvérzést okoz majd.

A hangminőségben talán visszaesést tapasztalhatnánk, mivel egy otthon felvett anyagról van szó, de a dalok intezitása miatt teljesen lényegtelen az a kicsit jobban recsegő cintányér, talán még jót is tesz neki. Nincs is szükség további szófecsérlésre, az ‘Arsenal demó mellett (lesz még szó róluk, ha minden igaz) 2010 egyik legjobb punk durranása a Séta, teljesen ingyen. Akinek meg nem kell, az meg se érdemli.

Töltsd!