Pelican – After The Ceiling Cracked (DVD)

Tracklist:

Life from Kings Cross Scala, London
01. March to the Sea
02. Autumn Into Summer
03. Nightendday
04. Last Day of Winter
05. Aurora Borealis
06. Sirius
07. Australasia

Live Footage Collection '03-'06
01. Sirius / Nightandday / City Of Echoes (interjú)
02. Pink Mammoth & extra footage
03. Last Day Of Winter
04. GW
05. Mammoth / Drought / Red Ran Amber
06. Forecast For Today / The Woods
07. Autumn Into Summer (videoklip)

Hossz: ~65 + bónusz

Kiadó: HydraHead/Lethal Conflict

Webcím: Ugrás a weboldalra

A chicagoi Pelican az elmúlt évek során eleinte csak egy érdekes átalakuláson esett át a zeneiség spektrumán belül-, majd aztkövetően egyfajta talajvesztettség és útkeresés lett úrrá a srácok kiadványain. Míg a debütáló – cím nélküli – kislemezt követő Australasia egyként kényszerítette behódolásra a sludge/doom híveit málha tempói és súlyos rifforgiái révén, addig az azt követő The Fire in Our Throats Will Beckon the Thaw post-rock felé kacsingtagó eresztései már kissé megosztották a marcona ritmusokért nyáladzó közönséget, s a City Of Echoes képében érkező folytatás valahogy a két szélsőségesnek nevezhető kiadvány közé kívánt beékelődni mintegy metszet formájában, ám ez egy szétesett, önismétlő és unalomba fulladó lemezt eredményezett.

Ez az exponenciális minőségromlás a zenei kifejezőkézség hanyatlását-, alkotói válságát is tükrözi, hiszen míg a ‘Fire mert koncepciójában évszakokat körülívelni-, addig a harmadik nagylemez hiába fogant ugyanazon instrumentális közegben, mégis ingerszegénynek bizonyult elődeivel szemben. Ilyenkor egy zenekar – áttételesen a kiadó – két dolgot tehet: az egyik az, ha megpróbál az arany tojást tojó tyúkjába (bocsánat, pelikánjába) erőt lehelni egy-egy speciális kiadás révén, vagy pedig hosszabb szünetet kéne tartani, ám kétségtelen hogy utóbbi anyagilag nem kifizetődő. A HydraHead az előbbi megoldást választotta, így nem elég, hogy a srácok megszentségtelenítették egyik legjobb dalukat, a Mammoth-ot az újragondolt Pink Mammoth formájában, hanem egy közel hároméves DVD felvétel is a piacra került. Ennek azonban a szkepticizmuson túlmenően jó oldala is van: a minőséggel látatlanul sem lehet semmi probléma.

És ez így is alakult, hiszen az igényes és átlátható menürendszerrel felvértezett After The Ceiling Cracked címre hallgató DVD első felében egy londoni koncertfelvételt tekinthetünk meg, az Australasia turnéjáról. Az izgalmas szögekből rögzített képi anyag mellé erőteljes, és alig csicsázott élő hangzás dukál, melynek felkavaró jellegét egyedül a vetítés hiánya fojtja vissza: sokat dobna a bulin, arról nem is beszélve, hogy a közönségkedvenc Drought is kimaradt a szettből. Ám a brit publikum így is jól érezte magát, arról nem is beszélve, hogy a dinamikus vágások-, valamint a tudatosan komponált képi beállítások élethűbben adják vissza a Pelican színpadi dinamizmusát – eddig nem is lenne probléma. Azonban a Live Footage Collection névre keresztelt szegmens már hordoz magában (negatív értelemben vett) könnyfakasztó megoldásokat, és ez nemcsak az újabb nóták érdeme: egyes koncertrészleteknél (erre a legkirívóbb példa a setlist alapján legerősebb nótákat felvonultató Mammoth – Drought – Red Ran Amber trió) a DVD készítői nemcsak teljesen lelassították a képi anyagot-, hanem a hangzást is manipulálták, hiszen a hangsávok az eredeti CD-kről lettek átmásolva. Erre azt hiszem, kár is lenne szót fecsérelni, azonban ezt a csorbát némileg képes kiegyengetni a Larry-vel és Laurenttel készített interjú; valamint az Autumn Into Summer monstre videoklipje, mely tényleg nem hagy levegővételt sem ilyen gyönyörű képi világ-, valamint éles képminőség révén. Extraként még fellelhetünk egy képarchívumot, bár személy szerint ennek sosem voltam híve-, másrészt a képek minősége is hagy némi kívánni valót maga után, bár ez tényleg kegyelemdöfésként érvényesülhet az alábbi szövegkörnyezetben.

Összességében a bigott Pelican rajongók számára tudnám ajánlani az alábbi DVD kiadványt-, melynek apropóját elsősorban a 2005-ös koncertfelvétel adja. A lemez megjelent különleges díszdobozban is, melyhez a Pink Mammoth “3-es bakelitjét is hozzácsapták, bár ember legyen a talpán, aki hajlandó lenne több pénzt kiadni azért, hogy birtokolhassa a post-metal műfaj legelfuseráltabb szerzeményét. Mindettől függetlenül kíváncsian várom a Pelican következő lemezét – hiszen a remény hal meg utoljára -, de élőben csak akkor nézném meg a srácokat, ha köztudottan retrospektív setlisttel indulnának útra.

Külcsín és Design: 10/9. (a vizuális igényességgel sosem volt probléma)
/ / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / Pontszám:
Hangzás: 10/7. (van ahol bivalyerős, van ahol manipulált)
Koncertteljesítmény: 10/8. (kéne egy vetítőgép, de így is megáll a lábán)
Képminőség: 10/8. (néha érződik a digitális retusáltság)
Extrák: 10/4. (sematikus megoldások)
Menü: 10/8. (látványos és könnyen átlátható)

10/7.

Magyarországon forgalmazza a Lethal Conflict.