Nova Prospect – Főnix

Tracklist:

01. Főnix (3:29)
02. A Legnagyobb (3:54)
03. 1000000 Nap (3:51)
04. Ébren Álmodunk (4:46)

Hossz: 16:00

Kiadó: Szerzői kiadás

Webcím: Ugrás a weboldalra

Amikor levelet kaptam a Nova Prospect basszusgitárosától, Pásztóy Balázstól, olyan érzés kerített hatalmába, mikor az ember érzi a már megjósolt, közelgő vészt, ám mikor az megérkezik, mégsem ijed meg tőle; így elvállaltam, hogy írjak a srácok (és egy hölgyemény) debütáló felvételéről.

A zenekar nevéből egyből Gogolra asszociáltam, hiszen A köpönyegben is szereplő orosz sugárutat Nyevszkij Proszpektnek hívják: “Ez az egyetlen hely, ahol az emberek nemcsak kényszerűségből jelennek meg, ahová nem a szükség és az egész Pétervárt hatalmában tartó üzleti érdek kergeti őket.” Azonban az orosz realizmus megteremtőjénél, és az esetleges iróniából burjánzó groteszk megjegyzéseknél az sokkal groteszkebb – és egyben reálisabb is -, hogy ez a muzsika még nekem is tetszik, hiszen aki ismer, nagyon jól tudja, hogy nem az efféle zenékre szakosodtam…

 

Érdekes ez a kontraszt, mindenesetre a négy számot tartalmazó Főnixet első hangjegyétől az utolsóig páratlan, fiatalos lendület uralja, aminek nem lehet ellenállni, s emiatt a kiadvány mindig hallgathatóvá válik. A tizenhat perces korong vezérfonalául túlnyomórészt a sampleres aláfestések (Schautek Bálint) szolgálnak, ám rendszerint ezek is csak alapozzák Besnyő Gabriella énekdallamait. Igen, a Nova Prospectben női ének van, de szerencsére sem az angyali, “tünci-bünci jaj de cuki vagyok csak a metál szárnyaim maradtak a szinesfém-lerakóban”; sem a “bivaly hárdkór torok vagyok és reggelire három SOIA rajongó utcaiharcost eszek meg” képlet nem érvényesül: Gabriellának egyszerűen kellemes orgánuma van, melyet maximálisan kihasznál, és ez a lényeg.

Fokozatosan erősödő billentyűtémákból robbannak be a Főnix gitártémái, melyek – mint a kiadvány nagyrészén – nem szolgálnak dallamokkal, hanem többnyire csak akkordpengetések, de ilyen zenei közegben ez helyén is van. Gabriella verzéiben nagyobb teret nyernek mind az elektronikus megoldások, mind az elszállós pentegések, ám a refrén elsőre fogós dallamai már kellőképp dinamikusabb képet mutatnak. A kísérleti hatású effektek nagyon frappánsan vannak elhelyezve, jó kezdés! Váltakozó (de nagyrészt döngölő) középtempóval, és pszichedelikus billentyűdallamokkal operál A Legnagyobb, melyben a hangsúly ismét a refrénre kerül, nem is véletlenül. S habár mind a négy tétel a potenciális schlager kategóriába tartozik, mégis talán erre lenne a legcélszerűbb klipet forgatni.

Az 100000 Nap első pengetéseiben akkora Queensryche-nyúlás van (Losing Myself, egy az egyben), hogy elsőre kiugrott a szívem a helyéről, de a dalt tovább fülelve, fellelhetőek a seattle-i zenekar 2003-as lemezének keleti hatásai, csak itt betársul egy militiáris tempó is, hogy a (helyenként Samaelre emlékeztető) szintetizátorról ne is beszéljünk. Nem tudom, hogy ez szándékos lopás volt-e, ettől függetlenül millió napig fog szólni itthon a Főnix. Ez a tétel vonultatja fel a legpörgősebb refrént, koncerten hatalmas tömegmozgások lesznek, az biztos (…az első pesti dátum szeptember 28-án esedékes a Yukban, szóval én a helyszín miatt biztosan kihagyom…)! A záró Ébren Álmodunk csilingelő dallamai, valamint a vastag elektronikus aláfestés az Anima Sound System jobb pillanatatit juttatta eszembe; az amúgy is populáris megközelítésben fogant szerzemények között talán ez a leginkább befogadhatóbb (a refrénre még táncolni is lehet): ezzel a dallal más közönséget is megcélozhatnak majd, ám ilyenekben még ne gondolkozzunk, hiszen a zenekar következő kiadványa nyár végén jelenik meg, ott majd levonhatjuk a konzekvenciát.

A Főnix megszólalása önmagáért beszél, erőteljes és vad hangzást sikerült biztosítani a korongnak, hogy a szemet gyönyörködtető külcsínről ne is beszéljünk: Varga Zsolt munkája példaértékű lehet még a sokadik albumot kiadó zenekarok számára is, egy elsőlemezes banda esetén pedig hatalmas igényességre vall az ilyen megoldás; és gyanítom, hogy az egész zenekari design az ő nevéhez köthető, de ez már műhelytitok. Mindenesetre a Főnix engem levett a lábamról, még számomra is érthetetlen okokból, de aki vevő egy energikus, és pozitív hangvételű; az átlagosnál jóval erősebb bemutatkozásra, annak erősen ajánlott a Nova Prospecttel való ismeretség kialakítása. Bambi behódol, és várja a folytatást; és ha a banda jókor lesz jó helyen, nem kizárt a nagyobb népszerűség sem.

10/9,5.