New Dead Project – Permanent Apocalypse

Tracklist:

1. Animals Dressed Like People
2. A Long Story Short
3. My Favourite Chords
4. The Children of Adam and Eve
5. Too Cold to Rain
6. Icarus
7. Suicide Pills

Hossz: 12:14

Kiadó: Teen Age Riot Records

Webcím: Ugrás a weboldalra

Nem lehet azt mondani, hogy a munkának nincs meg az eredménye, s próbálkozni sem érdemes, inkább ugorjunk le mind a hídról. A New Dead Project előző korongja után a negyed kontinenst végigturnézta, itthon olyan bandákkal zenélt együtt mint a Death By Stereo vagy a Propagandhi, emellett a lassan húgyfagyasztó hideg ellenére is járja az országot. A megfeszült tempó ellenére jutott idejük kiadni egy új korongot, amit a szombati hardcore superbowlon tehet majd magáévá a nagyérdemű.

A hangzás még mindig olyan, mint egy szteroidozott Nesze, hosszát tekintve hamarabb vége van, minthogy a róla szóló kritikát valaki elolvasná, cicomáktól mentes, igényesen felvett, ütős hardcore punk. Lendületesen induló, tempójában és hangulatában egy pillanatig sem ingadozó, tömény őrlés, nem forradalmi, de előremutató, a tágabb képet tekintve példás teljesítmény. Négy romantikus idealista összterméke, akiket nem rágott meg ennyi év sem ebben a tömény cinizmusban. Olyan szólamok, amik nem a réteg vágyott közhelyeit dobják be, noha rámutatnak arra a mentalitásra és érzelemvilágra, amik miatt az ember ezt az életformát választja. Nem írja újra az alapokat, csak ötösre vizsgázik belőlük, őszinte és megnyerő iskolapéldája a mai punknak.

Hogy ne csak a pozitívumokról szóljunk, a szövegek ezúttal változóbb minőségűek, mint a This Means Everything-en, sajnos néhány helyen belecsúsznak az egyszerű fröcsögésbe, amik a könnyebb fogyasztásnak ugyan jót tesznek, de furán hangzanak a költőibb dalok mellett – öltönyben az ember nem fingik, még pofozkodás során sem. Az már komolyabb probléma, s tán most aktuális a felvetése, hogy valamit muszáj lesz reszelni ezen a kiejtésen, mert az NDP nagyot szólhatna a nemzetközi porondon is, de nem úgy, ha az akcentusa miatt nem veszik komolyan.

A lehetőség adott: nekik arra, hogy a közelgő nyugati turnéval hírét vigyék a hazai hardcorenak, nekünk pedig arra, hogy érett férfi módjára verjük egymást laposra, aztán a törött bordákat leápolva vigyorogni, hogy van még tér, van még remény. A Permanent Apocalypse ehhez ideális soundtrack.

8/10