Nebulosus Fatum – Bükkerdő EP

Tracklist:
01. Arcok a ködben (3:40)
02. Bükkerdő (5:34)
03. Fejfák között (3:36)
04. Sinister Nigthfall (10:23)

Hossz: 23:13

Kiadó: Szerzői kiadás

Webcím: Ugrás a weboldalra

A miskolci Nebulosus Fatum neve nem csenghet ismeretlenül a NuSkull Kelet-magyarországi látogatóinak számára, hiszen az elmúlt évet igencsak masszív turnézással töltötték a srácok (Miskolctól Kazincbarcikán át Szegedig számos klubban megfordult a kvartett). A zenekarnak emellett még arra is jutott ideje – valamint nem kevés energiája -, hogy három új szerzemény mellett egy több mint tízperces nótává gyúrják a 2006 augusztusában felvett Sinister Nightfall címre hallgató, Immortal és Darkthrone hatásokkal egyaránt felvértezett kiadvány legkarakteresebb pillanatait, s ez december végén 100 példányban elérhetővé váljon a nagyközönség számára.

A Bükkerdő címre keresztelt EP mindamellett, hogy protestálja az érdeklődők számára az igencsak ifjonc tagságú black metal banda jelenlegi képességeit és teljesítményét, még egyben jó alkalomnak is bizonyult a hajdan basszer pozícióból énekessé vált Váradi-Orosz Kristóf énekesként való debütálására is; Kristóf hangja karakteresebb és változatosabb, mint az előtte ugyanazon posztot betöltő Béla orgánuma, valamint jelen felvételen hallhattuk először (s egyben felvételen utoljára) a Kristóf helyére került Barna Dénes basszusjátékát (a tagság a felvételek óta ismét formálódott, hiszen Dénes helyére a miskolci porondon december 14-én debütált Hubicska Balázs került). Azonban a tagságbeli változásokon túlmenően zenei szempontból is egy újabb határozott lépésről tett tanúbizonyságot a Gaeheln Tuhlv (Pagan Megalith, Overload) vezette horda az egyéniség felé vezető úton, hiszen a dalszerkezetek, valamint a dallamkompozíciók minden korábbinál szélesebb keretek között mozognak.

Az EP első nótája, az Arcok a ködben bólogatós középtempója, és thrashes felpörgetései már fémjelzik a laikusok számára, hogy a Nebulosus Fatum nem az ész nélkül cséplő black bandák táborát erősíti; ezt a pumpáló blastbeatekkel hangsúlyozott refrén, valamint a dal végi tradícionális pagan (s egyben már-már folklórban illő) gitártéma csak szintén igazolja. A reszelős gitárok által képviselt, black metalban fogant harmóniák első ízben a Bükkerdő keretei között jutnak számottevő térnyeréshez, mely nóta csúcspontját egyértelműen a dal közepén hallható melodikus lassítás jelenti, aminek Immortal-ízű atmoszférája kihat az egész dalszerkezetre. Talán itt a legfeltűnőbb a Klaan Stúdióban – WLR közreműködésével – rögzített karakteres, és egységes hangzás, hiszen minden egyes hangszer a megfelelő arányban kap szerepet az összképben. Gonosz, és egyben keserédes melódiák, valamint újfent vaskos középtempók uralkodnak a Fejfák közöttben, melyet a megfelelő periodusokban persze ellensúlyoznak blastbeat felpörgetések is, hogy a dal végi thrashes gitártémáról ne is beszéljünk. A Sinister Nigthfall összegyúrása számomra szokatlan, és érdekes húzás volt: személy szerint még nem találkoztam hasonló esettel, és a már-már opusi hosszúságra, és grandiózusságra szert tevő témacsokor ha helyenként egy kissé jammelős köntösbe is bújik, azért a hangulati kötelezvények végig uralják az immáron erősebb, és karakteresebb megszólalással (melyben oroszlánszerepet játszik Kristóf orgánuma is) rendelkező nótát. A zenekarral ismerkedők számára pedig itt tűnhet fel igazán a zeneiség felé való törekvés, hiszen a három új nóta viszonylatában itt egy kicsivel több blastbeat-darálást kapunk az arcunkba, ám ezt kompenzálja a hajdanán Toward The God Of Mist fülbemászó gitárdallama, valamint a tétel szerkezeti egysége.

A Sinn által készített vizuális oldalra, valamint a fentebb említett hangzásra csakúgy nem lehet panasz, mint a teljesítményre sem; a Nebulosus Fatum ésszel zenél, és az üzenetek közvetítése mellett igényesen közelítenek a zeneiség felé is, s ez véleményem szerint a hazai színtéren példaértékű, pláne ha a zenekar átlagéletkorát nézzük. Ha világmegváltó karakterességről még nem is beszélhetünk esetükben, azért megvan a 'Fatum különleges hangulata, amiben érezni a srácok elszántságát, s ez szintén figyelemre méltó. A zenekar pénteken (január 11-én) fellép a Blue Hellben, így az érdeklődőknek adott a lehetőség. Az esélyek adottak, életképes kooperációról van szó, én pedig megszavazom a bizalmat.

Külcsín és Design: 10/8.
/ / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / Pontszám:
Hangzás: 10/8,5. (a műfajhoz hű, és arányos)
Teljesítmény: 10/8. (reménység, na)
Dalszövegek: 10/7,5. (a stílus korlátaihoz köződik)

10/8,00.