Nations Afire – The Ghosts We Will Become

Tracklist:

01. I Am An Army
02. The Ghosts We Will Become
03. Nine Lives
04. One Perfect Day
05. In Absentia
06. Occam's Razor
07. Even The Blackest Heart Still Beats
08. Pick Up The Pieces
09. Break Your Fall
10. The Legacy We Leave
11. The Concussionist
12. Wolves

Hossz: 40:53

Megjelenés: 2012. augusztus 31.

Kiadó: Redfield Records

Webcím: Ugrás a weboldalra

A Nations Afire kapcsán nyugodtan kijelenthető, hogy már az összetételből kifolyólag feladták maguknak a magas labdát, hiszen velük kapcsolatban is elsüthető a módfelett lehasznált (és mégis semmitmondó) supergroup jelző, ami még mindig nem egy minőségre vonatkozó jelző, másrészt az ilyen jellegű kollaborációk általában erősen tiszavirág életű projekt szagot árasztanak. Ráadásként az élet úgy hozta, hogy a Rise Against, Ignite, illetve Death By Stereo tagokból verbuválódott társaság előtt adott volt a lehetőség: a Rise Against évek óta árnyéka önmagának, az Ignite pedig ugyanennyi ideje nem jelentetett meg nagylemezt, a keletkezett piaci rés eltalálása tehát egyetlen határozott kivitelezésű szerva kérdése volt, amit mindössze az erre vonatkozó szándék befolyásolhatott. Olybá tűnik, hogy a srácok le is akarták csapni a lasztit, meg nem is.

Három évvel ezelőtt a 2004-től 2007-ig a Rise Against-et erősítő Chris Chasse alapította a zenekart, de a baráti szálakon szövődő történet vezérfonala nyilván ennél régebbre nyúlik vissza. A zenekar megjelenésének fenn pedzegetett időszerűségéből fakadóan bőven akadhattak olyanok, akik űrbetöltő szerepben tetszelgő produkciót anticipáltak a megjelenést megelőzően, ami – valljuk be – korántsem lett volna meglepő lépés, hiszen mindegyik anyazenekar nagyjából egy időben, az elmúlt évtized derekán járt a szakmai zeniten, amit megidézni, mondjuk a legmarkánsabb elemek elegyeként, kézenfekvő logikának tűnhetett. Ugyanakkor ilyesmiről csak részben beszélhetünk, mivel a The Ghosts We Will Become csupán felületesen, vagy inkább csak egyes dalait tekintve táplálkozik hardcore-punk gyökerekből, így aztán, ha nem is teljesen, de kikerüli a Rise Against-klón csapdát, amit kicsit talán túlzóan aggattak rájuk a leginkább az Autopilot Off-ra emlékeztető The Uprising EP kapcsán. Pedig már ezeken a paneles, de könnyedén a fülekbe tapadó szerzeményeken érezhetőek voltak a debütön már transzparensen megmutatkozó (alternatív) rockzenei hatások.  Ugyan a két kislemezes dal reprezentálta méregerős nyitás nem ezt az állítást támasztja alá, a Nine Lives kórusa viszont már majdhogynem poposan fogós, ami a Foo Fighters mellett leginkább a poszt-hardcore slágerekben utazó szegmenseit juttathatja eszünkbe. Az In Absentia például határozottan Farside ízű, máshol pedig a kórusok kapcsán a Fighting With Wire neve is beugorhat, de persze Chasse sem véletlenül említi meg fő hatásai között a Quicksand vagy éppen az Into Another nevét. A Nations Afire tehát korántsem az olcsó rádió-rock irányába mozdult el, a Nick Hill rekedtes, Grag Graffin-re emlékeztető orgánuma által elővezetett énekdallamok ellenérzés nélkül simulnak füleinkbe, melyeknek egyik végpontja a komoly sikerpotenciállal rendelkező, teljesen akusztikus Even The Blackest Heart Still Beats, a másik viszont az anyazenekarok kedvelőit leginkább megragadó Occam’s Razor, ami címéhez híven egy mindenféle sallangot negligáló, piszkosul fogós punk esszencia.

Mindenféleképpen egy megjegyzendő, erős bemutatkozást testesít meg ez a korong a Nations Afire részéről, ugyanakkor korántsem hibátlan, mivel egy dolog kikötésre szorul: a kétségtelenül slágernek mondható tételek mellé (amelyek magukban hordozzák a kiugrás lehetőségét) azért becsúszott néhány közepes darab is; azonban – már kicsit a jövő felé is kacsingatva – ez legyen a legnagyobb probléma. Emellett kicsit talán érezhető egyfajta ambivalencia, hogy akkor ők most teljesen rock zenekar legyenek, vagy mértékkel, de ragaszkodjanak a gyökereikhez – ez majd a következő nagylemezzel elválik. Mindenesetre, akárhogy is lesz, a jó dal az jó dal lesz így is, úgy is; a The Ghosts We Will Become pedig egy kifejezetten ígéretes színrelépés. Így is, úgy is.

7,5/10