Moonspell – Memorial

Tracklist:

01. In Memoriam
02. Finisterra
03. Memento Mori
04. Sons Of Earth
05. Blood Tells
06. Upon The Blood Of Men
07. At The Image Of Pain
08. Sanguine
09. Proliferation
10. Once It Was Ours
11. Mare Nostrum
12. Luna
13. Best Forgotten

Kiadó: SPV

Webcím: Ugrás a weboldalra

Nem vagyok nagy Moonspell fanatikus, a 96-os Irreligious-t leszámítva nem igazán hallgatom őket, az a lemez viszont remekmű. Mondhatni pártatlanul tudom megítélni az új albumot, bár más műveikhez hasonlítgatni kellő ismeret hiányában nem tudom, csak felületesen ismerem a többit. De elég belőlem, jöjjön a lényeg.
A lágyan induló, majd egyre bekeményítő intro (In Memorial) után hirtelen robban be a Finisterra, ami azt hiszem, meglepetést fog okozni sok rajongónak: sehol egy lágy darkos hangfoszlány, ez a tétel egy kőkemény death zúzda, Fernando hörög, ahogy a torkán kifér, tőlük talán szokatlan, brutális nóta. Felismerni persze benne a jellegzetes motívumokat, de a mindent elsöprő erőé a főszerep.
<object width="425" height="350"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/fF85-dIllPU"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/fF85-dIllPU" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350"></embed></object>
Hasonlóan keményen indít a Memento Mori, de a verzék alatt könnyedebb zenei aláfestést kap, Fernando is a megszokott módon énekel benne, a refrének alatt ismét üvölt. Hirtelen vége beszakad a számnak, könnyedebb, rockosabb, félig akusztikus átvezető a Sons Of Earth, segít kicsit megnyugodni az előző két szám okozta hirtelen sokkhatás után (jó értelemben véve). Kicsit black-es tétel a Blood Tells, továbbra sem az az igazi elszállós vagy könnyed dark/goth sláger. Kórussal nyit a Upon The Blood Of Men, egy pillanatig meg is ijedek, de aztán ismét megnyugszom, ahogy a kétlábdob dübörögni kezd. Elvetemült goth/death szám. Mindazok, akik fanyalogtak a Moonspell utóbbi, néhol az elektronika felé hajló munkáin, lassacskán hátradőlhetnek, a portugálok egy kegyetlen, gyilkos lemezzel tértek vissza a 3 éves szünetről. A lemez eddigi legjobb gitárszólója is itt rejtőzik, fülnek kellemes párost alkotva Fernando hangszálat nem kímélő "énekével". Az At the Image of Pain már egy tipikusabb Moonspell szerzemény, ismét lágy énekkel a verzékben, de azért a klasszikus popsláger kategóriába kerülést ez a szám sem kockáztatja meg. Kicsit az Everything Invaded-re emlékeztet a Sanguine kezdésével. Fernando lágyan énekel, a zene visszafogottabb, a háttérben komolyzenei betétekkel, női vokállal. Aztán ismét bekeményítenek, de annyira nem, mint eddig, a vonós kiséret a refrénben is megmarad.
Filmzeneszerű átvezető a Profileration, metálos beütéssel, ebből bontakozik ki a Once It Was Ours, ami ismét egy visszafogottabb szám. Teljesen nyugtató hatású az akusztikus, kissé barokkos Mare Nostrum, de a közepén kezdődő basszusfutamok már sejtetik, hogy ez a nyugalom is csak átmeneti. Az eddigiektől teljesen eltérő, dark rockos a Luna, kellemes női hanggal a refrénekben, Fernando hangja itt leginkább Ville Valo-t idézi, bár a finnek a két kezüket összecsapnák egy ilyen dalért… Nem véletlen, hogy másodikként ebből is klip lett, mindenképpen a legslágeresebb, keménysége ellenére is.
<object width="425" height="350"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Gj1H7Rzw76g"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Gj1H7Rzw76g" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350"></embed></object>
A végére ismét egy black-es tétel, a Best Forgotten került, mind a gitárok, mind a szintifutamok kicsit a modern szimfonikus black vonalat idézik, vegyítve persze a Moonspell dark/gothic világával. Véleményem szerint a lemez csúcspontja ez a szám, mondhatni a Memorial esszenciája, a lemez majd minden motívuma megtalálható benne.
Konklúzió: a portugáloknak egy szerintem nem várt, elsöprő erejű anyaggal sikerült visszatérniük, megmutatva, hogy helyük van műfajuk élvonalában.

9/10.