Månegarm – Vargstenen

Tracklist:


01. Uppvaknande (1:49)
02. Ur Själslig Död (4:24)
03. En Fallen Fader (5:57)
04. Den Gamle Talar (2:08)
05. Genom Världar Nio (5:37)
06. Visioner pĺ Isen (8:53)
07. Vargbrodern Talar (1:32)
08. I Underjorden (4:12)
09. Nio Dagar, Nio Nätter (4:44)
10. Vargstenen (5:34)
11. Vedergällningens Tid (3:46)
12. Eld (2:36)

Hossz: 51:14

Kiadó: Black Lodge Records

Webcím: Ugrás a weboldalra

A svéd Månegarm neve ismerősen csenghet a viking és folk témákban jártas black metál harcosoknak, 95-ben alakultak Norrtälje-ben és már 96-ban megszületett első demójuk, amit szépen követett jó pár anyag. Termékenyek a srácok, így nem is mennék bele a kronologikus dolgokba, a lényeg, hogy itt van az új lemez, Vargstenen címmel. A kezdeti black metál dolgokba egyre több és több viking kultúra és folk elem épült bele. A végeredmény tehát epikus, könnyen emészthető, viszonylag kellemes hadiüzenet a múlt és a hősi halálon innen, s túlról…


Ha nagyon be akarnám határolni a svéd srácok munkásságát, akkor egy szép és komplex elegye az Enslaved-nek és az Einherjer-nek, Turisas-nak, Falkenbach-nak. Komoly szerephez jutnak a néphangszerek, szépen illesztik össze a katonás pergőket és a magasztos nagy múltú dallamokat, de semmi extrát nem hoznak létre, újítás semmi, igaz a pagan nem is erről szól… ellenben felcsendül a hegedű és a dorong, akadnak teljesen folk számok, a rövidke Vargbrodern talar és Den gamle talar – vagy a záró Eld (melyekről a magyar népmesék jutottak eszembe), és persze van itt súlyos morajlás is, feszes témákkal, mint a Nio dagar, nio nätter vagy a címadó: Vargstenen. A zene, pedig itt-ott víg és mulatós, másutt szomorú és depresszív, de az egészet átjárja az emlékezés és a felejtést nem tűrő múlt… A vokál szépen váltogat a dallamos magasztos ének, károgás és hörgés között, és a női ének is szépen feszül a témákra. A csapat rendesen egybe van kovácsolva, s természetesen a tudással sincs semmi gond! Sőt! (igaz 11 év alatt…) Idehaza a Kárpátia játszik talán hasonlót, csak persze a svéd arcok mentesek a politikától – múlt idézésük teljesen más történelemről és aspektusról szól – és vagy 50x jobban is kenik a zenét.


Mindent együttvéve egy remek anyag, mellyel az egyetlen baj, hogy az úttörő társaik már minden megtermő babért learattak, így ez a csak igazán pagan-viking-folk black metál fanoknak jelent kárpótló színes 50 percet!

84%

Månegarm @ Myspace