Man Overboard – Heart Attack

Tracklist:

01. Secret Pain
02. Boy Without Batteries
03. Where I Left You
04. Heart Attack
05. White Lies
06. S.A.D.
07. Suppy
08. How To Hide Your Feelings
09. Swan Dive
10. Hoodie Song
11. Re Run
12. Open Season (km. Geoff Rickly)
13. Damage Control

Műfaj: pop punk

Támpont: blink-182, Saves the Day, The Wonder Years

Hossz: 44:04

Megjelenés: 2013. május 28.

Kiadó: Rise Records

Webcím: Ugrás a weboldalra

Meglehetősen furcsa azt írni, hogy a Man Overboard háza táján alábbhagyott a lemezkiadási láz, hiszen nincs két éve sem, hogy megjelent cím nélküli korongjuk a Rise Records gondozásában. Azonban a nevét a blink-182-tól kölcsönző New Jersey-i csapat eleddig a „jelentessünk meg mindent és lehetőleg azonnal” mozgalom híve volt, ami a gyakorlatban hihetetlen kiadványfolyamot eredményezett. Ehhez képest a Heart Attack piacra dobása egész sokat váratott magára.

Nos, a relatíve hosszú kiéheztetési idő ellenére a színtér osztatlan figyelmét jelenleg biztos, hogy nem a Man Overboard aktuális megjelenése köti le, hiszen a The Wonder Years is mostanság produkált nagylemezt, ami akár egészen más megvilágításba helyezhetné a Heart Attack-et – ám csak helyezhetné. Igen, így, feltételes módban, ugyanis a kicsit túllihegett „defend pop punk” lózung ellenére a Heart Attack értékeit nem feltétenül a The Greatest Generation viszonylatában kell megítélni; sokkal célravezetőbbnek bizonyulhat, ha abból az irányból közelítünk a koronghoz, amiből a srácok is igyekeztek építkezni: ez még mindig a lehető legkomolytalanabb pop punk, ami nem tart igényt arra, hogy bármilyen más, mélyebb tartalmat tulajdonítsunk neki a szórakoztatáson kívül. Ennek ellenére az elődhöz képest egészen sok pozitív fejleményről adhatunk tanúbizonyságot, noha (nyilván) ne gondoljon senki sem drámai pálfordulásra. A self-titled legnagyobb hibája abban rejlett, hogy a dallamvilág homogén jellege a fogósság ellenére is módfelett rövid szavatossági időt kölcsönzött a daloknak, minek révén az esetleges kezdeti lelkesedés ellenére is gyorsan mellőzötté válhatott a lemez. Ezen igyekeztek javítani oly módon, hogy az emlékezetes pillanatok, és ami fontosabb, az egy-két hallgatás után megkülönböztethető énekdallamok tételenkénti arányát megemelték, ami persze egyúttal azzal is járt, hogy a punk helyett most már inkább a popra érdemes helyezni a hangsúlyt, ha róluk beszélünk. Remek példát szolgáltat erre vonatkozóan a How to Hide Your Feelings, amihez akár az All-American Rejects is büszkén forgathatna videoklipet, hiszen azonnal a fülekbe mászik.

Általánosságban elmondható, hogy a korong első fele tartalmazza a hagyományosabb Man Overboard tételeket, a finomságokat pedig a második etap során tálalják fel. Itt hallható a Hoodie Song is, ami talán az eddigi legerőszakosabb szerzeményük (még ha ez némileg ellentmondásban is áll az iménti megállapításokkal), de a kórus itt is azonnal magával ragad, ahogy az őt követő Re Run, illetve Open Season esetében is. Utóbbi egyértelműen a Heart Attack legnagyobb slágere (és talán a legjobb dolog, amit valaha is írtak), amin nyilván az sem ront, hogy ebben a dalban hallhatjuk Geoff Rickly-t is vendégszerepelni. Az ilyen pillanatok okán különösen bosszantó, hogy töltelék is akad azért a palettán, mint például az erősen Green Day szagot árasztó Suppy, ami – még két-három dal társaságában – nyugodtan le is maradhatott volna. Ahogy a dalszövegek is lehettek volna kevésbé infantilisek, habár ez a sekélyesség már lassan a zenekar védjegye, másrészt minimális előrelépés a lehetőségekhez képest ezen a téren is érezhető. Mindazonáltal egy pop-rock zenekar esetében a mélyen szántás nem igazán prioritás, fogósság tekintetében meg tényleg nem érheti szó a ház elejét. Így aztán amennyiben valaki könnyed hallgatnivalót keres, a Heart Attack jó választásnak bizonyulhat, és még az is megeshet, hogy végül benn ragad a lejátszóban.
7,5/10