Kill With Hate – Voices of Obliteration

Tracklist:

01. Submersion
02. The Beast Within
03. Servant of God
04. Epistle of Fire
05. Pray For War
06. Doubt
07. Imprisoned
08. Speech of the Defendant
09. Internal (Extreme Deformity cover)

Hossz: 38:56

Megjelenés: 2012. december 15.

Kiadó: Szerzői kiadás

Webcím: Ugrás a weboldalra

Sokaknak valószínűleg ismerősen cseng már a budapesti Kill With Hate neve, mivel napjaink talán egyik legaktívabb hazai death metal formációját tisztelhetjük személyükben, illetve mi is rendszeresen jelentkezünk friss hírekkel velük kapcsolatban. Ez természetesen nem a véletlen műve, mivel bemutatkozó Evolution of the Beast című EP-jükkel sikerült felkelteni mind a nagyérdemű, mind pedig a mi figyelmünket is. Idén pedig első, Voices of Obliteration névre keresztelt nagylemezüket is górcső alá vesszük, amit minden túlzás nélkül nagy érdeklődés előzött meg.

Azonban először pár szóban meg kell, hogy emlékezek a már emlegetett bemutatkozó anyagról. Az akkori brigád egy kompromisszummentes, helyenként elég nehezen emészthető anyagot rakott össze, ami nehezen csúszott át elsőre a kevésbé jártas fülek rostáján. És talán ez volt az egyetlen gyengéje az Evolution’-nek, kicsit sokat akart mutatni az embereknek. Ez a kezdeti hév viszont a lemezre inkább megfontoltsággá és átgondoltabb dalokká formálódott. Nem hiába tartja a mondás, hogy a kevesebb néha több, a Kill With Hate esetében is működik az örök érvényű mondás. Félreértés ne essék, továbbra is a hagyományokat tiszteletben tartó és magas fordulatszámú death metalról van szó, de sokkal átgondoltabb formában. Az albumot formáló 8+1 (a lemezen helyet kapott egy Extreme Deformity feldolgozás is) dal közel hibátlan dalszerzésről tesz tanúbizonyságot, a dalok átgondoltak, ésszerűen építkeznek és a témák koherenciája is vitathatatlan. Ezek mellé pedig újítások is kerültek a zenébe, amire talán a Doubt című zönge funky-s témája (ami csak az album koncepcióját erősíti), a haranghangok, az ének effektek a legjobb példák. És ha már ének, akkor feltétlen ki kell emelni Gyémánt Krisztián mellett a másik dalospacsirtát, Pornói Patrikot is, aki amellett, hogy a zenekar legfrissebb tagja és a basszusgitár húrjait nyúzza, egy igen gonosz, magasabb orgánummal megáldott fiatalember, ami megintcsak  a már zárójelben emlegetett koncepciót erősíti. Az EP esetében a koncepció Josef Fritzl és szörnyű tette köré épült, a Voices of Obliteration egy meghasadt elme ámokfutását örökíti meg, aki Isten szavára kezd fejetlen mészárlásba. A dalok remekül örökítik meg ezt a kettősséget, gondolok itt mondjuk a kétfajta ének játékár, a különböző skitekre, azokra a gitártémákra, amik például a záró Speech of the Defendantben kerülnek elő nagyjából minden előzmény nélkül, de hatalmas pluszt adnak a dal hangulatához, és a szám értékéhez. Amúgy ha már gitárok, akkor ennél a pontnál említeném meg Olt Ákost és pazar szólóit, illetve emelném ki Hartvig Marcit is, mivel ez a páros hatalmas fejlődést mutat dalszerzés terén. Azt hiszem sokak kiindulópontja lehet az ismerkedésnél a Voices of Obliteration, mivel egy könnyebben emészthető, de mégis gépfegyver erejű death metal albumot kaptunk az uraktól. A lemez a gyulai No Silence stúdióban, Simi (ex-The Southern Oracle) felügyelete mellett zajlott, aki ismét tanúsítja, hogy az ország egyik legjobb modern metalzenei hangmérnökévé növi ki magát. A borítón látható kegyetlenségért pedig nem más, mint Havancsák Gyula felelős.

Zárásként pedig még egyszer felhívnám mindenki figyelmét két dologra, elsőként: akik eddig nem próbálkoztak a zenekar megismerésével, de a műfaj szerelmesei, azoknak erősen ajánlom a Voices’-t, a fent említett érvek miatt. Másodikként: holnap estétől beszerezhető az album az ingyenes GoreZone bulin, ahol a srácok elejétől-végéig élőben is bemutatják első lemezüket, illetve mindenki meggyőződhet a dalok élő erejéről is. A Voices of Obliteration 2012 legerősebb hazai death metal produkciója, és nyugodt szívvel jelentem ki, hogy a nyugati mércének is megfelelő teljesítményt hallhatunk a dalokon.

9/10