Isten Háta Mögött – A kényelmetlen lemez

Tracklist:

A-lemez
01. Tipikus árvajelleg (8:52)
02. Megbántani egy szabót (6:14)
03. Eszem éjjel és baglyot (7:02)
04. Három (6:02)
05. És (4:47)
06. Robot feláll a (6:18)
07. Berepülés (4:53)
08. Aláírhatatlan történelem (4:52)
09. Közelítő távolító kettő (0:47)
10. Jósolni bélből (5:51)
11. Itt valami megült (8:55)

B-lemez
01. Változzunk késekké (4:52)
02. Páros lábbal fejbe (0:59)
03. Lélektelenné-tétel (8:17)
04. Istenszabású (3:56)
05. Élettér-elmélet (3:30)
06. Távirányító (6:32)
07. Az orionaranyadért (5:02)

Hossz: 64:33+33:08

Kiadó: Edge Records/HMP

Webcím: Ugrás a weboldalra

Voltál már valaha is szerelmes? Ha igen, egyrészt képtelen vagy objektíven nyilatkozni az Isten Háta Mögött előző nagylemezéről; másrészt megérted, hogy a Palikáék által képviselt eszmefuttatósdi nóták miért töltenek be unikális pozíciót a hazai színtéren.

Nem is véletlen, hogy a ‘Kora reggeli ordítás hallatán olyan hirtelen megsokasodott a srácok rajongótábora – elvégre kétségtelen, hogy a zenekar által képviselt értékrend az eltérő gondolkodásmód fényét sugározza be a honi underground sémákba burkolózó félhomályába. Másrészt a dalszövegek szimbolikája közel sem olyan megfejthetetlen, mint ahogy azt egyesek már-már pindaroszinak titulálják. Hiszen mivel is van dolgunk?! Korántsem a megszokott dalformulákban meghonosított gondolatébresztő gondolatfoszlányokkal, melyek zenei alapjai minden korábbinál tágabb felségterületre merészkednek. És jelen esetben építő jelleggel bíró változást figyelhetünk meg minden szempontból: mondhatni az IHM belépett az önmegvalósítás kapuján, és a kacér kisfiú daliás férfiállattá ért.

A kényelmetlen lemez első korongját tekinthetjük a tényleges harmadik nagylemeznek, de vágjunk is bele! 11 szerzemény van itt 64 percben, melyek elsősorban hangzásukban-, másodsorban témaválasztásuk szempontjából érdemelték ki a megújulást, hiszen a már jellegzetesnek nevezhető dallamkompozíciók kiegészültek aláfestő szintiszólamokkal, valamint egy kis pszichedeliával. Az alábbi hangulatfestés nagyon sokat dob a lemez összképén, hogy az eklektikus zeneiségről ne is beszéljünk, hiszen a jól bevált stoner-színezetű riffek bátran merítenek egy-egy taktust akár a funky-ból; a grunge-ból; az indie-adta akkordozásokból (helló, Óriás!); akár a post-metalos, netán Toolos katarzisokból, hogy az Itt valami megült végén elhangzó “Szombat esti láz” betétről meg ne feledkezzünk – Velkám tu dö párti, ugye. Mint arra korábban utaltam, a dalszövegek tematikája is másfelé somfordált, hiszen a belső folyamatok ezúttal kivetültek a szociális problémák és élethelyzetek felé, és ezek hatásmechanizmusában oroszlánrészt vállalnak Palika énektémái. Kétségtelenül az ország egyik legtehetségesebb énekesét tisztelhetjük benne, arról nem is beszélve, hogy az előző albumokhoz képest hősünk vokális fejlődése igen tisztán mérhető. És ha már a tisztaságnál tartunk, a korong hangzása (Bakery) mellett sem lehet csak úgy elrohanni, hiszen mindkét lemez úgy szól, mintha egy sterilszobában vették volna fel az új IHM-matériát. Ha dalokat kéne kiemelnem, mindenképp ajánlanám kezdésnek az igencsak direktre sikeredett Berepülést; az Eszem éjjel és baglyot vad verzéivel harcba szálló refrénjét; valamint a VHK-klasszikus Aláírhatatlan történelem újragondolását, melyet a koncertekről már jól ismerhetünk – de a Tipikus árvajelleg matekos stonerkodása, vagy a Három könnyedsége éppúgy sikeresen képez majd kósza neuronáramlatokat a befogadó agyakban.

Azonban van itt még valami, hiszen a második korongként jegyzett “B-lemez” a korai közönségkedvencek újragondolásait tartalmazza, melyek közül mindenképp megemlítendő az Élettér-elmélet végleg underground hip-hoposított (egyben a Közelítő-távolító főtémájával aláfestett) változata, a félperces stoner durvulat Páros lábbal fejbe nomen est omen hatása, valamint a koncertekről visszarimánkodott Az orionaranyadért gitárgazdagabb megközelítése, hogy az Istenszabású katarzisát, vagy a Változzunk késekké ominózus (hehe) refrénjét ki ne hagyjuk a felsorolásból.

Tehát mit is kapunk A kényelmetlen lemeztől? Egy duplalemezes digipakban magunkévá tehetjük az Isten Háta Mögött csúcsra járatott ars poeticáját a múlttól egészen a transzformált jelenig, mindezt a lehető legjobb körülményekkel megspékelve. Aláírom, hogy elsőre sok lesz (és valószínűleg nehéz is), de amondó vagyok, hogy ha igazán belemerülsz ebbe a lemezbe, szép lassan rájössz, hogy nem is annyira kényelmetlen.


Külcsín és Design: 10/10. (igényes digipak, aranyos booklettel)

/ / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / / Pontszám:
Hangzás: 10/9,5.
Teljesítmény: 10/10.
Dalszövegek: 10/9.

10/9,5