If These Trees Could Talk – Red Forest

Tracklist:

01. Breath Of Life
02. The First Fire
03. Barren Lands Of The Modern Dinosaur
04. They Speak With Knives
05. The Gift Of Two Rivers
06. Red Forest
07. The Aleutian Clouds
08. Left To Rust And Rot
09. When The Big Hand Buries The Twelve

Hossz: 47:39

Megjelenés: 2012. március 20.

Kiadó: Science of Silence

Webcím: Ugrás a weboldalra

Bár maga a poszt-rock műfaj egy igen jól körülhatárolható stílus, az igazi változatosságot a bandák által kreált hangulati tényezőben lehet leginkább keresni. Ebből a szempontból két, egymással szembenálló csoportra lehet bontani a műfajt aszerint, hogy milyen aura lengi körbe az adott muzsikát. Míg egyik oldalon a csilingelő, kellemes hangulatú zene áll, amely önkéntelenül is mosolyra húzza az ember száját, addig a másik oldalon a borongós világ háttérzaja veszi át a hallójáratok felett az uralmat, és ejti rabul az egyszeri zenehallgató szívét. Ez utóbbi csoport egyik éllovasa az If These Trees Could Talk, akik az igen jól sikerült 2009-es nagylemez után újra összedobtak egy remekművet, hogy akár a legmelegebb nyári napon is tudjunk mire a távolba révedni.

A szubjektivitás tényezője az efféle lemezeknél ütközik ki leginkább, hiszen nagyon erősen alapoznak az ember érzelmeire, és az egyik legerősebb fogódzkodó – a vokál – nélkül kell elérni azt a hatást, amely akár hosszútávon is képes lekötni a figyelmet. Az Above the Earth, Below the Sky remek példa erre, amellyel ugyan nem feszegették a stílus határait, mégis egy egységes hangulatú albumot tettek le az asztalra, amellyel képesek voltak a legnagyobbak közé felkapaszkodni az ohioi srácok. Három évet kellett várni az új lemez kijövetelére, amely talán a legideálisabb időtáv két album megjelenése között, hiszen a Red Forest mindenféle izzadtságtól mentesen, biztosan hozta azt, amit elvárt tőle az ember.

Remekül elkapták azt a fonalat, amit már a 2009-es Our Ceasing Voice, vagy I Hear Sirens nagylemeznek is sikerült, hiszen dalszövegek nélkül is érződik, hogy koncepciómentesen egy érzést próbáltak megülni, és nincsenek felesleges kitekintések más hangulatú dalok képében. A szokásosnak mondható óvatos pengetések és az ebből kitörő keményebb témák okosan építkeznek és nincsen semmi sem annyira elhúzva, hogy esetleg unalomba fulladhasson egy-egy részlet vagy dal. Bár a műfaj most sem lett újraértelmezve, sok helyen kóstolnak bele új dolgokba, amelyek főleg a durvább részeknél ütköznek ki, legyen az épp a dobos durvább duplázása (amely nem épp a poszt-rock védjegye), a Red Forest doom utóízű nyitása, vagy a poszt-metál felé kacsingató súlyosabb riffek. Ezzel együtt az is megállapítható, hogy hiába a szomorkás, csengő tiszta hangzás, az igazi erőssége a bandának ezekben a “kitörésekben” van, ahol amellett, hogy a szokásos párhangos pengetések is helyet kapnak az alap riff mellett, sokszor botlunk elképesztően érzelemdús, emellett igen technikás részekbe, amik tökéletesen beleillenek ebbe a kissé depresszív aurába. Amikor az alap hangszerek által nyújtott katarzist nem tudják hova fokozni, akkor a vonósokat és az elektronikát hívják segítségül, melynek jótékony hatásáról nem érdemes vitázni. Az előző albumhoz képest kicsit kevesebb felesleges zörejt is a pozitívumok közé sorolnám, még ha a The Gift Of Two Rivers című átvezető egy kissé értelmetlen zajköltemény lett is a lemez közepén.

A fák tehát újra beszéltek, a daluk pedig nem is lehetett volna ennél szebb. Sikerült megugraniuk az előző lemez által magasra rakott lécet és olyan pontokon is fejlődni, amikre talán már eddig sem volt panasz. A daloknak van súlya, mégsem nehezedik ránk az album, a végére érve pedig csak egy kellemes bódultság adja nyomát annak a csodának, ami a majd’ 50 perc alatt érte az embert. A gyengébben sikerült rövidke átvezető és a pillanatokra beállt lassúbb folyás minimálisan töri meg azt az igen erős egységet, amely a lemez dalai között van, ennyi negatívum viszont egy kisebb szájhúzásra se ad elegendő okot. Nem épp egy vidám nyári muzsika, de bármelyik panellakásba képes pillanatok alatt megidézni a késő őszi természetet, amely a közeledő forróságban mentsvár lehet mindenféle zeneszerető ember számára.

8,5/10