Horrorscope – Evoking Demons

Tracklist:

01. New Insignia
02. Mephisto
03. Traumatic Legacy
04. The Inner Pride
05. Branded
06. The Tide
07. Headhunters
08. Light the Fuse
09. The Request
10. Killer Breeding
11. Evil (Mercyful Fate Cover)

Hossz: 43:59

Kiadó: Metal Mind Productions

Webcím: Ugrás a weboldalra

Meglepetten tapasztaltam, hogy amiről most szó lesz, a körülöttünk élők már jól ismerik. A Horrorscope nálunk még sosem koncertezett, a környező országokban viszont szép sikereket könyvelhettek már el. Nem mai csirkék már, 1996 óta űzik az ipart, az Evoking Dreams pedig a kézhez kapott (megjegyzem, részletes) biográfia szerint már hatodik a sorban. Lengyelekről lévén szó, mindig eszembe jut két honfitársuk, a Behemoth és a Vader, úgyhogy nem csak a híres magyar-lengyel barátság miatt tűnik szimpatikusnak a lemez (ami egyébként jól néz ki, bár a logo és a név alapján először horrorpunk zenekarra gondoltam).
Ennyi szócséplés után gondolom, csak érdekel valamit, mi is rejtőzik a CD-n hallható 11 szerzeményben. Nos, nekik megsúgom, jófajta thrash metal muzsikát rejt a kicsiny plasztikkorong, nem kell nagy dolgokra gondolni, egy kicsi Slayer innen, egy kicsi kései Chuck Billy vokál onnan, csak a viszonyítás végett.
Az intro-ént is felfogható New Insignia, ami tulajdonképpen egyetlen gitárszóló, még csak sejteti, amit a Mephisto majd tudat velünk: adrenalinban gazdag 5 percnek nézünk elébe. „No time for losers” — hirdetik rögtön az elején, és bele is adnak apait-anyait, hogy ne tűnjenek azoknak. És működik, az Exodus is gyakran beugrik, még jobban is, mint Araya mester bandája.
Az ízes Bay Area riffekkel kezdődő Traumatic Legacy tovább folytatja a módszeres mindent felőrlő hadjáratot, pillanatra sem csökken a lendület, a refrén magával ragadó, a maga módján.
A The Inner Pride ismét brutális Exodus-os vonásokat hordoz magában a döngölő témákat követő gyors tekeréseivel. Dallamos ének is felbukkan, persze csak módjával.
<object width="425" height="350"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/0ER_qUSSdDw"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/0ER_qUSSdDw" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350"></embed></object>
A lendületet a Branded töri meg, az akusztikus betéttel majd szólózgatással induló tétel súlyosan, málházósan telepszik rá a középrész alatt a hallgatóra, hogy aztán újult erővel folytassa a már jól ismert utat.
Hatásaikat nem nagyon próbálják tagadni, a The Tide jellegzetes Slayer-i felépítést követ, kezdésként egygitáros alapriff, időnként megtörve dobbal, basszussal, amiből elkezdődik majd a magas fordulaton pörgő kiteljesedés, nem spórolva a gyors ütemekkel.
A nagy megfejtések igazából mindvégig elmaradnak, a Headhunters tempóváltásaival, szólójával, a Light the Fuse visszafogott sebességével, a The Request pedig ismét remek riffelésével színesíti a lemezt.
Rövid, egyszerű, lényegretörő: Killers Breeding, minőségi thrash zúzda, mindössze 3 percben.
A legvégén, mint aki jól végezte a dolgát, előkapnak egy Mercyful Fate klasszikust, az Evil-t, és saját képükre formálva mászik elő a hangfalakból a gonosz. Szokatlan King Diamond sikításai nélkül hallani ezt a nótát, de Adam Brylka jól megoldja a feladatát, megteszi, amit a stílus megenged. Hendikep, ez a szerzemény 20 év távlatában is zseniális, kortalan riffek gyűjteménye, amiknek határozottan jól áll a szigorúbb hangzás.
Nem tagadom, az ismeretlenségből előtűnve a Horrorscope kellemes meglepetést okozott, az Evoking Demons egy meggyőző zenekar képét mutatja, egy többnyire letisztult hangzásvilággal, még ha néhol ki is lóg kicsit a lóláb, az nem lesz túlzottan zavaró. Ebben a műfajban persze újat már nem igazán lehet mondani, de szívvel-lélekkel még lehet élvezetes lemezt készíteni, ha úgy tetszik, klisékből is. Úgy vélem, ez most sikerült.

8/10