Hollywoodoo – Light

Tracklist:

01. Örvényes (3:12)
02. War Pigs (3:54)
03. Mire Vársz (3:12)
04. Jó Reggelt (4:51)
05. Nyomd Meg A Gombot (3:35)
06. Forog A Kerék (3:26)
07. Az Isten Lába (3:45)
08. Karmolok, Harapok (3:14)
09. Üzenem Anyádnak (4:25)
10. Penge (3:09)

Hossz: 36:43

Megjelenés: 2009. június 03.

Kiadó: 1G Records

Webcím: Ugrás a weboldalra

Az, hogy a magyar pop zene évek, sőt évtizedek óta vállalhatatlan, köztudott. Mondhatni egyetlen olyan produktum se született mostanság, amelyet gondolkodás nélkül odarakatnánk az egykoron tündöklő nagyok mellé. Szomorú, ám ne feledjük, hogy ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy így van ez a rock/metal szcénával is. Bár az underground itthon is, mint a környező országokban egyaránt arra szorul, hogy még több vért pumpáljanak bele, azt kell, hogy mondjam; 2009 igen termékeny és sikeres év volt – és a legjobb, hogy még hátra van majdhogynem a fel

A Hollywoodoo neve bár a legtöbb „riffimádónak” ismerősen csenghet, azt hiszem, mégis népesebb azok tábora, akik csak hallottak róluk, mint, akik hallottak is tőlük. Az eredetileg Hollywood’s New Blood fémjelezte projekt 1992-ben indult Veszprémből, amolyan funky / rap / rock őrületként. A mostani felálláshoz képest extra fúvósokkal és énekesekkel karöltve, azonban később, mint mindenki ők is megfogalmazták magukban azt az alapvetést, hogy kétfajta ember létezik. Aki rock sztár, és, aki rock sztár akar lenni. Az első stúdió lemez a millennium évében landolt a lemezboltok polcain Stabil Oldalfekvés címmel, olyan slágerekkel, mint anno a VIVA (Z+) által is unalomig pörgetett Kívánj Tízet!, az Örvényes vagy épp a ’woodoo himnusznak számító Jó Reggelt. A kezdetekben még Bodnár Péter „Bogyót” (őt a kiválás óta Rembeczki Gábor pótolja, aki kísértetiesen hasonlít az A Day To Remember énekesére) is magában tömörítő csapat (azóta Blind Myself basszer) 2004-ben alkotta meg a rajongók által is leginkább preferált lemezt az agresszív, dühös – nomen est omenKarmolok, Harapok címűt. A hangulatos ZP-s bulik, és a folyamatos jelenlét az undergroundban bebiztosította a nevüket a honi paletta kékülő egén, bár a csúfos elválásuk a már megboldogult BPRNR-től visszarántott őket. Ennek ellenére mégis az AzIstenLába lemez mondhatni, kellő körökben, de tarolt. Tény; a XXI. első évtizedének vége nem a ‘woodoo babák kora, de úgy néz ki ezen már ők is változtatni akarnak. Sikert, újra, most! A mainstream felé törve, de a saját hangvételüket megőrizve a Hollywoodoo 2009 első harmadában visszatért, ha nem is rögtön egy vadi új stúdiólemezzel, de az elmúlt pár év termését csokorba szedve megjelent a Light (Unplugged Special) lemez. Mégis mit rejt ez? Ahogy a fociban is a legjobb játékost a tízes szám emeli ki a többi közül, úgy válogatta össze a veszprémi ötös is tíz legjobb, legkedvesebb dalát egy szórakoztató újraértelmezésre.

A 36 perces játék idő talán furcsán rövidnek hathat egy mondhatni válogatás lemeznek is minősülő unplugged összeállításon, de, elárulom, hogy a képlet nem ilyen egyszerű. Nemrég derült ki számomra is a VOLT Fesztivál Mr2 színpadán is jeleskedő csapat részéről, hogy itt nem egyszerű átiratokról van szó, amivel a legtöbb nyugati csapat „ki szokta szúrni a szemünket”. A srácok teljes mértékben átformálták kilenc dalukat, ugyanis vagy híres előadók dallamait csempészték sajátjaikba, vagy épp olyan módon variálták át, hogy az feltétel nélkül mosolyt varázsol az arcunkra. Az ultra kreatív megoldásokkal, olyan nagy nevek előtt tisztelegnek, mint pl. a Lynyrd Skynyrd vagy épp a The Prodigy. Na, de most már lássuk miről is beszéltem idáig.

A lemez nyitódala a zenekar által már évek óta több ízben is megrendezett Balaton melletti megaparti ihlette Örvényes. Az össznépi woodoo partizás a kötelező jellegű meztelen fürdésen kívül idén a nemrég új lemezzel jelentkezett Óriás legénységet is elcsábította, hogy most augusztus 29-én egy felejthetetlen estét varázsoljanak neked. A dal a közelmúltban Kid Rock által is újraértelmezett ’Skynyrd dal, a Sweet Home Alabama alapjára lett átdolgozva, és az amúgy is zseniális dal, ezáltal még inkább rádió barátabb formát öltve hódíthatja tovább a rajongókat, hiszen, akinek elsőre nem is esik le a tantusz, azoknak Gergő itt-ott el is kezdi dalolni az eredetit. A második dal azonnal egy „woodoosított” feldolgozás minden idők egyik legnagyobb metal bandájától a Black Sabbathtól, méghozzá a korai éra egyik nagy slágere a War Pigs. Bár a dalt már többen átvették Ozzyéktól, többek között pl. a The Dresden Dolls, a Bathory vagy épp a Bong-Ra, de ez cseppet se von le az értékéből. Kiváló. A lemez harmadik dala rögtön a személyes kedvencem a Mire Vársz?, melyet azonnal követ is az egykoron klipesített Jó Reggelt. Bár nem hiszem, hogy sokan kedvelnék az oldal olvasói közül a „mulatós” műfajt, de a ’Reggelt újraértelmezése több, mint kötelező darab. A cigány zenére jellemző megoldások még zseniálisabbá teszik dalt, arról nem is beszélve, hogy, amikor először hallottam nehezen bírtam kacagás nélkül, pláne a „Hát, de fáj a szívem”-es résznél.

Nem vitás, kiváló zenészek alkotják a csapatot minden téren. (Nem említettem még Nirnsee Krisztián, Hohl Árpád és Urbán Szabolcs nevét.) Respektálandó, amit művelnek. AzIstenLába lemezes címadó és a Nyomd Meg A Gombot, amolyan klasszikus „bedugatlan” átszerelést megélt dalok, ám az Üzenem Anyádnak kilóg a sorból, a Bob Dylan klasszikus a Knockin’ On Heavens Door (valószínűleg őket elsősorban a Guns ’N Roses verziója ihlette) dallamára átvariált opusz méltán válhat ezek után a light bulik egyik legsikeresebb nótájává. A legtöbb dalban felcsendülő trombita szóért Kronome Gergő felelt, akit manapság olyan delikátesznek számító hangszerek egészítettek ki egy-egy dalban a lemezen, mint a zongora vagy épp a hegedű. A korongon van még egy karcos Karmolok, Harapok Pallagi Attila közreműködésével, illetve a záró dal a második lemez legsúlyosabb darabja, a koncert kedvenc Penge, amely az album záróakkordjaként a legváratlanabb pillanatban csap át az idén a Szigeten is bizonyító The Prodigy: Smack My Bitch Up akkuszik verziójába. Perfekt.

Hölgyeim és Uraim a woodoo még mindig figyelemre méltó. Figyeljünk hát rájuk együtt és várjuk a beígért stúdiólemezt, vagy rimánkodjunk együtt, hogy adják ki a Light folytatást a Hollywoodoo Brutalt. Én úgy érzem tarolna. Addig is, mindenki menjen Örvényesre, csekkolja az új honlapot, illetve vegye meg a lemezt.