Hatred Solution – Disappointments (EP)

Tracklist:

01. Without Your Breath (3:57)
02. Sine Love = Long Death (6:35)
03. Beyond The Stars (4:32)
04. Merry-Go-Round (3:00)
05. Skeptisch (1:45)
06. Be At Bay At The Moon Bay (4:08)

Hossz: 23:57

Kiadó: Szerzői Kiadás

Webcím: Ugrás a weboldalra

A debreceni illetőségű Hatred Solution a Kr.u.-i 2003-ik esztendőben alakult azzal az elhatározással, hogy Magyarország második legnépesebb városából bombázzák szét az arra érdemesek hallójáratait; a dinamikus, intenzív és harsány ’core orientált zenéjükkel. A Last In Line és az Inside Core jogutódjaként számon tartott banda az első Replika fesztiválos koncertjük óta végigjárta a kezdő zenekarok fájdalmas és szenvedésekkel teli keresztútját, de, ahogy a bölcs mondások is tartják; türelem rózsát terem, teher alatt nő a pálma, stb.

Egy szó, mint száz a zenekar óriási fejlődésen ment keresztül a kezdeti szokásos tagcseréket követően. Az alapító, Fényes Roland (gitár) és társai; Egri Mátyás (ének), Plank Károly (basszus), Makai László (dob) felállás rögzítette a zenekar első demóját (ma már az utóbbi két tag helyett Veress Dávid és ideiglenesen Szeifert Ferenc szolgáltatják a ritmus szekciót). A három számos Following Victimst még anno 2005-ben rögzítették házilag, ami máig teljesen ingyen és bérmentve letölthető a zenekar hivatalos honlapjáról (nem a myspace). Azonban ezt a letöltést leszámítva mindenki jó messziről kerüljön el, mert a fertelmes design és a két éves hírek kezdenek kicsit avíttá válni. Sürgős cserét vagy megszüntetést javaslok! Na, de most már térjünk rá a cikk tárgyára a Hatred Solution legfrissebb kiadványára a Disappointments névre keresztelt idén januárban rögzített hatszámos EP-re.

Mindezek előtt még, azonban azt a tényt, le kell szögeznem, hogy a zenekart korábban nem ismertem csak névről, de valahogy sose kaptam fel rájuk a fejemet, lehet, hogy csak a név elcsépeltsége miatt. Ki tudja? Ami viszont biztos, hogy gigászi hiba volt. A jelenleg csupán három állandó tagot és egy session dobost számláló zenekar szinte tökéletesen hozza a Blind Myself alapműnek tekintethető Worst-Case Scenario lemez hangulatát. A kaotikus hardcore megmozdulások; a tömény, sűrű, húzós metal riffek; az acsarkodó, agresszív, de tökéletesen odapasszoló énektémák. Fiúk, lányok a Hatred Solution a debüt EP-jén valami olyasmit mutat most fel, amiből nagy hiány vagy Magyarországon. Van pár zenekar, akik minden erejükkel próbálnak ennek a vonalnak hódolni, de vajmi kevés a színvonalas produktum, ám Disappointments képében végre itt egy ideális hiánypótló a magyar színtérről. Külön kiemelendő, hogy a lemezt mindössze 48 (!) óra alatt vették fel Horváth Attila (Subscribe, ex-Shell Beach) felügyelete alatt az érdi Pékség stúdióban, ám a felvételre szánt idő rövidsége nem ment a minőség rovására, a hangzás pompás. A Bakery nem is tud már nagyon hibázni.

Az EP-t számtalanszor végighallgattam, az utcán, a NuSkull hasábjait böngészve vagy épp tanulás közben. Egy biztos nem adja könnyen magát, de, aki kicsit is jártas ebben a zenei közegben valószínű ez nem újdonság neki. Minél nehezebben adja magát egy effajta komplex, tömény lemez, annál több élvezetet képes később nyújtani, így van ez a Hatred Solution esetében is. A nyitó Without Your Breath egyből magával ragad örvénylő riff tengerébe, sodor, leránt, szanaszét tép, és csak néha jutsz levegőhöz (Nomen est omen!), amikor azon kapod magad, hogy Te is kajabálod magadban a csorda vokállal feldobott kiállásokat. A folytatás a hat és fél perces opusz, a Sine Love = Long Death a lemez egyik legjobbja, szinte látom magam előtt, ahogy Matyi acsarkodva minden erőt beleadva üvölti ki magából a fájdalmat és az emberek ütemre egymás hegyén, hátán próbálnak közelebb jutni a mikrofonhoz, hogy beleordíthassák a szöveget. A végén lévő lassúzás pedig ideális rész a halálra mosholás előtti pillanatokhoz, amikor is mindenki még egyszer utoljára kipihentetheti dobhártyáját. Az én kedvencem mégis a Beyond The Stars, igaz nem sokban tér el se hangulatban, se felépítésben a többitől mégis ez vált nagy magyarsággal a perszonális favoritommá. A lemez nagy hibája azonban a második rész fele történő ellaposodás, a Merry-Go-Round nyitó dob lecsapásaira még felfigyel az ember, de utána már masszaszerűvé válik az egész. A számok finoman szólva is, kicsit egy kaptafásra sikeredetek, pláne a vége fele. A kurta hosszúságú Skeptisch különállóságára pedig csak a tracklistet böngészve lettem figyelmes. A záró Be At Bay At The Moon Bay se tér el különösebben a bevált recepttől, aprít, darál, és elnyel. Véleményem szerint itt-ott elférne egy kis pihenés a számok között, pont, mint a kettes nóta végén, az nagyon andalító, nyugtató. Kell az, higgyétek el, pláne, hogy nem szól rosszul, sőt!

De, hogy a cikk olvasását, követően aztán, nehogy bárki is rossz szájízzel legyen a zenekarról el kell, hogy mondjam; a Hatred Solution kiemelkedő csillaggá válhat a honi paletta szürke egén. Igényesség (MySpace csekk kötelező!), pontosság, fokozatosan kialakuló egyéniség (eljön ez is), és szinte biztosra vehetően frenetikus koncert hangulat. Ha nem szereted az egyre dallamosabbá váló újkori Blind Myself-et, csalódás volt a The Red Chord utolsó lemeze, szimpatizálsz az Architects utolsó korongjával vagy komázod a súlyos, összetett riff bombákat, és feltétlen kötelességednek érzed a honi undergound támogatását, akkor a Hatred Solution pont neked való. A lemez egyébként egy az egyben meghallgatható a csapat MySpace oldalán. Hajrá Hatred Solution!

A Disappointments EP-t megrendelheted a zenekar MySpace oldalán vagy a hatredsolution@gmail.com e-mail címen keresztül. Ára: 1500 HUF + postaköltség

Hatred Solution Hivatalos Honlap
Hatred Solution MySpace