Gyöngybetűs szavalás – Szívet rabol és tör az új Take One Car nagylemez

Tracklist:

01. White Flag
02. In The Wind
03. I Never Knew The Sound
04. Killing Floor
05. When You See Me Again It Won't Be Me
06. Travel Agency
07. Aqua Seafoam Shame
08. Like Pulling Teeth

Műfaj: indie, post-hardcore, spoken word

Támpont: mewithoutYou, La Dispute, Listener

Hossz: 42:39

Megjelenés: 2015. március 31.

Kiadó: Broken World Media

Webcím: Ugrás a weboldalra

Ha azt mondjuk, hogy a jelenleg is aktív, minőségi post-hardcore bandákat egy kezünkön meg tudjuk számolni, nem hazudunk nagyot. Ha azt mondjuk, hogy az érzelmes, élőbeszédes indie színtere egy igazi kietlen sivatag, nem hazudunk nagyot. Aztán itt van a Take One Car, amely igazából egyik sem és mégis mind a kettő. Ugyan a mewithoutYou már bejelentette az új lemezét, de a Catch For Us The Foxes rajongóiban ez maximum egy halk sóhajt vált ki, hiszen az elmúlt két lemez nyűglődése után semmi jóra nem számít az ember. Aztán derült égből villámcsapásként érkezik a megváltás és a Take One Car ellopja a szelet a gyenge kopibandák szakadozó vitorlájából, majd az élre tör.

banner

Persze mindig is voltak nagyon erős próbálkozások, hiszen a La Dispute is adott ki jó lemezt 7 évvel ezelőtt, meg ugye Listenernek is voltak borzalmasan jó pillanatai az évek során, de rajtuk kívül csak egy-két névnek sikerült igazán betörni a köztudatba, arról nem is beszélve, hogy a spoken-word sosem volt egy közkedvelt műfaj. Hogy miért? Mert iszonyat nehéz jól csinálni. Ezt figyelembe véve pedig igazi gyöngyszemnek számít a banda. Aaron Weiss nyomdokaiban járva ott csuklik el és ott tör ki a vokál, ahol a szöveg és a dal megkívánja, ettől pedig egy igazi érzelembomba lesz az összes dal. A borongós hangulatot remekül támasztják alá a keserédes dalszövegek, melyek leginkább a visszafordíthatatlan és megváltoztathatatlan dolgoknak az elfogadását járják körbe, amiben a remény egy halvány szikraként jelenik meg. Zeneileg is abszolút kifogástalan a dolog: a La Dispute szinte tökélyre emelte a lágyabb, post-rockosabb indie és post-hardcore egyvelegét, és valószínűleg ezt a hangzást tartották szem előtt a lemez megírásakor is, de mégis sikerült a saját képükre formálni az egészet és egyediséget adni a dolognak. Persze nem tejfölösszájú újoncokról van itt szó, hiszen ez már a harmadik lemeze a csapatnak, mégis ez a legkiforrottabb és legösszetettebb mind közül.

Sokak számára fog igazi lelki felüdülést okozni az album hallgatása, hiszen régóta várunk már egy ennyire erős és érzelmes lemezt a színtérről. Ha a lélekvándorlás igaz, akkor a 2004-es mewithoutYou most nyert újra testet és frissebbnek hat, mint valaha. A 42 perces játékidő pillanatok alatt tovaszáll és ahogy egyre mélyebbre ásunk, úgy találunk egyre több értéket az Everyone You Know-ban. Ne restelljük hát az időt rászánni, megéri.

9/10