Generációs főhajtás – Evanescence: The Bitter Truth

Tracklist:

1. Artifact/The Turn
2. Broken Pieces Shine
3. The Game Is Over
4. Yeah Right
5. Feeding the Dark
6. Wasted on You
7. Better Without You
8. Use My Voice
9. Take Cover
10. Far From Heaven
11. Part of Me
12. Blind Belief

Műfaj: hard rock, alternatív rock, goth metal

Támpont: Within Temptation, The Pretty Reckless, Bring Me the Horizon

Hossz: 47 perc

Megjelenés: 2021. március 26.

Kiadó: BMG

Webcím: Ugrás a weboldalra

A kétezres évek elején az Evanescence egy egész generáció zenei ízlésének egyik meghatározó formálója volt, ezt mi sem jelezhetné jobban, mint hogy a 2003-as Fallen lemezüket az angol Metal Hammer olvasói beszavazták minden idők 50 legjobb metal debütlemeze közé. Akkoriban rengeteg, a gitárzenék különböző válfajaival épp csak ismerkedő, a világgal harcban álló tinédzser mp3-lejátszójára kerültek fel az olyan, a nu metal, alternatív metal és goth stílusokat vegyítő slágerek, mint a Bring Me to Life vagy a My Immortal. Sajnos azt a szintet és hatást azóta se sikerült újra megütni, sem a második és a harmadik lemez egy-egy kiemelkedő dalával, sem a teljesen felesleges nagyzenekaros átiratokkal négy évvel ezelőtt. A Fallen óta eltelt 18 év, felnőtt egy generáció, a csapat pedig tíz év után jelentkezett teljesen új anyaggal idén tavasszal. A keserű igazság valóban az, hogy nem tudni, kinek is szól tulajdonképpen a The Bitter Truth.

Merthogy napjainkban az említett fiatalság már nem feltétlen a rock- és metalzenében találja meg frusztráltságának ellenszerét (tisztelet persze a kivételnek). Ugyanakkor érettebb és felnőttebb hangvételt ütnek meg Amy Lee és pajtásai is. Azért írom így, mert ez a zenekar tulajdonképpen mindig is az énekesnőt övező hype-on kapaszkodott fel oda, ahol jelenleg is tart, de olyan szinten, hogy az internetes kutatás nélkül azt se tudnám, kik vagy egyáltalán hányan játszanak még a csapatban. Amy viszont teljes mértékben megérdemelt figyelmet kap, hihetetlenül tehetséges és gyönyörű hanggal van megáldva, amin dolgozott is nem keveset. Ugyanúgy a dalszövegek is egy teljesen más képet festenek az énekesnő ideológiájáról, már nem egy, a Fallen idején a húszas évei elejét taposó, útját kereső fiatal lányt hallunk, hanem egy érett, felnőtt nőt.

Hiába a tíz év kihagyás, a The Bitter Truth hangzásilag maximálisan próbál igazodni az aktuális trendekhez, noha az alapvető stílusán nem is változtat. Ez mindjárt a nyitó Artifact/The Turnben megmutatkozik, az ambientes kettős remekül vezeti fel az album hangulatát. Merthogy a kettősség végigkíséri a hallgatót az egész kiadványon: súlyos és dallamos, kimondja amit gondol és titkot tart, új és jól bevált receptekkel kísérletezik. Míg a The Game Is Over a zenekar fénykorát idézi, a Yeah Right egy már-már popszám a rocksztárságról. Ha a banda slágerességét szemléljük, abban mindig is erőseknek bizonyultak és habár ezen az anyagon minimálisan kevesebb a dobhártyába ragadó dallam, az olyan dalok, mint a Wasted On You vagy a többek közt a Within Temptation, a Halestorm és a The Pretty Reckless énekesnőit felvonultató, a szexuális bántalmazás ellen fellépő Use My Voice kárpótolhatnak fogósságukkal. Illetve mi az, ami még eszünkbe jut a zenekar munkásságát felelevenítve? Hidegrázós (zongorás) balladák? Bár kilenc számot kell rá várni, de a Far From Heaven epikus szívfacsarása bebetonozza, hogy miért is remek dalszerző Amy és miért van még mindig létjogosultsága a zenekarnak.

A The Bitter Truth bár nem egy Fallen 2.0, viszont alázattal és tisztelettel adózik a debütlemez öröksége előtt. Általában a (pihenő)idő többeknek jót tesz, ez az Evanescence-re teljes joggal igaz, hisz újra fellángolt bennük a tűz, amit majd’ két évtizede egyszer a világra szabadítottak. Bár a zenéjük már nem épp a meg nem értett fiatalságnak szól, de lehet, hogy a velük idősödött felnőtteket pont a megfelelő élethelyzetben találja, hisz nem kerget kósza ábrándokat: nem állítja, hogy minden jól van így, ugyanakkor emlékeztet rá, hogy az élet legsötétebb pontjain a dolgok tudnak és jobbra is fognak fordulni. Ez pedig egy olyan pirula, amit érdemes lenyelni. 7/10