Fish! – Csinálj egy lemezt!

Tracklist:

1. Körbekörbe
2. Majdnem Kalifornia
3. Csak a szívem
4. Szépen hangosan
5. Személyes üzenet (feat. Krsa)
6. Rajzolj magadnak
7. Nem tudja
8. Másképp láttam
9. Túl kemény
10. Sehogy sincs
11. Még egy ilyen (feat. Egyedi Péter)
12. Magasan száll

Hossz: 39:44

Kiadó: Warner

Webcím: Ugrás a weboldalra

Az egyszerű is lehet nagyszerű – ezt a dogmatikus tényt igazolja újfent a ’pesti Fish!, akik a zenekar tizedik szülinapjának alkalmából meglepték magukat, és népes rajongótáborukat második nagylemezükkel. Az alaprecept, a sokak által „pöcslengetősként” leírt pop-rock maradt, ám a Blind Myself-hez hasonlóan ők is az idei évet választották arra, hogy elhagyják az angol dalszövegeket, és magyarul alkossanak tovább – az Isten Háta Mögött egyik tagja megint besegített, de sokak örömére ezúttal nem Palika, hanem a jóval konszolidáltabb szövegíró Egyedi Peti ötletelt itt-ott Krisztiánnal. Ám míg a BM esetében a magyar szövegek lényegében azon változtattak, hogy most nem azt nem érted, hogy mit üvölt, hanem azt, hogy annak mi értelme van, a Fish!-nél kulcsfontosságú lett ez a változtatás (annak ellenére, hogy a First of Many előtt is voltak magyar nyelvű dalaik): ezekkel kiegészülve ugyanis a 12 nóta szinte bármelyike könnyedén beveheti a rádiókat (itthon ugye még mindig meghatározó dolog, hogy a szövegek magyarul legyenek). Igen, bármelyike, mert az eltelt 3 év alatt nagyon megtanultak slágert írni a srácok, azoknak, akik ismerik az előző lemezt, talán úgy lehetne leírni a dolgot, hogy most minden dal egy „Are you away?”, de tényleg.

Erősen nyit az album, a Rajzolj magadnak című szerzeményig csak nagyon eltalált, egyből megmaradó, kicsit funkos beütésű pop-rock dalok szólnak, köztük a klipet is kapó Majdnem Kaliforniával. És először leginkább ennél ütközik ki, hogy a szövegek amellett, hogy szimpatikusan önironikusak és gúnyosak lettek, de még ötletesek is, szerény véleményem szerint inkább a zenekar imidzséhez (vicces-tökös), mintsem a piaci elvárásokhoz igazítva. Persze utóbbival biztos sokan fogják majd vádolni a bandát, de egyrészt illik bizonyos életkor felett levedleni a „rádióbarát = szar” gondolkodást, másrészt az album nem követi az amerikai modern rock zenekarok klasszikus „zúzunk-ballada-zúzunk-ballada” lemez-felépítését, csak egy tucat sláger, és szevasz. Visszatérve a dalokhoz, én a Rajzolj magadnakot érzem a leggyengébbnek az összes közül, mert amellett, hogy kicsit „semmilyen” lett, Krisztián a Csak a szívem verzéi mellett itt izzad legérezhetőbben a magas énektémákkal – mintha csak ezt akarná korrigálni, a következő számban már a Fish! szellemiségéhez kiválóan passzoló, játékos megoldásokkal is operál (igen, így mondom másképp azt, hogy egy csaj nyivákolását utánozza). Eztán jön két dal, amikből ha tizenkettő lett volna, akkor lehetne dobálni a zenekart az összefolyó dalok miatt, de remekül lett közéjük elhelyezve a Túl kemény című, a zenekar neve által inspirált sláger. A Sehogy sincs után pedig egy Egyedi Peti vendégszereplés tűnik fel a korong legkevésbé slágergyanús, de egyik legjobb dalában, majd stílusosan a slágergyűjteményt a Csinálj egy lemezt legfülbemászóbb refrénű nótájával zárják.

A négy srác tehát nagyon eltalálta, hogy visszaváltottak magyar szövegekre, és természetesen a dalírás kipipálása után nem lengették a pöcsüket, és a zenekart a középpontba állító borítót és bookletet, valamint remek keverést szerváltak (előbbit Kovács Dávid és Örményi Ákos, utóbbit a performanszban is jeleskedő Szűcs Szabolcs intézte nekik), kiegészítendő a tizenkét fogásos halvacsorát. Erre – tovább akadályozva a dalok összefolyását – vendégeket is hívtak, a fent említett Óriás-frontember mellett Krsa bukkan még fel az elsőszámú magyar ska zenekarból, a PASO-ból egy rövid ragga erejére. Öröm látni tehát, hogy a Fish! a First of Many óta eltelt három év alatt sem a tökét (tudom, képzavar), sem a humorát nem hagyta el, és meggyőződésem, hogy az új lemez megsokszorozhatja a halbarátok eddig sem alacsony számát, nem beszélve a lemezeladásokról, és a slágerlista-helyezésekről. Úgy legyen.

8.5

Hallgass egy lemezt!
Rendelj egy lemezt!