Fireflight – Now

Tracklist:

01. Stay Close
02. Ignite
03. Escape
04. He Weeps
05. Keeping Me Alive
06. Stronger Than You Think
07. Prove Me Wrong
08. Dying For Your Love
09. Rise Above
10. Now

Hossz: 36:06

Megjelenés: 2012. március 6.

Kiadó: Flicker Records

Webcím: Ugrás a weboldalra

A 2006 óta minden páros esztendőben rendre nagylemezzel jelentkező Fireflight idén már a negyedik albumával örvendezteti meg a női énekkel kevert rockmuzsika kedvelőit. Ha egyetlen szóval kellene jellemeznem a zenét, akkor azt mondanám, hogy SZÉP. A szövegekben ráadásul nem mellesleg központi szerepet tölt be a keresztény vallás témaköre a kezdetektől fogva, miközben a kissé szomorkás hangvétel ellenére is mindig élesen átviláglott egyfajta pozitív kisugárzás, felemelő életérzés, ami a két évvel ezelőtti lemez esetében egy Grammy jelölést is eredményezett. Lássuk, hogy az időközben doboscserén átesett csapat milyen úton haladt tovább a korai hanganyagok sötétebb hangvételét felváltó rádióbarátabb For Those Who Wait után.

A Fireflight persze sosem játszott vérmetált, de azért abban megegyezhetünk, hogy a The Healing of Harms és az Unbreakable után a harmadik nagylemez egy valamelyest könnyedebb útra lépett, ami ugyan még így is tele volt jó kis dalokkal, de nem mondanom, hogy rongyosra hallgattam volna. A Nowról elsőként megismert dal, a Stay Close hozza a már megszokott rendkívül magas színvonalat, egy igazi megaslágerrel van dolgunk. Tökéletes indítása az anyagnak, amihez klip is készült:

A hangzás is borzasztóan erős lett, a szám pedig tényleg telitalálat. Rendkívül feszes tempó, ütős refrén. Ide kattintva pedig egy akusztikus előadás formájában is megcsodálhatjuk Dawn Michelle tehetségét. A folytatásban érkező Ignite-hoz nem is igazán tudnék mit hozzáfűzni, egy igazán ütős rock sláger, amiben jó érzékkel találták meg az egyensúlyt a keményebb és a rádióbarát részek között. A harmadikként hallható Escape viszont már az album legerősebb pillanataival büszkélkedhet Dawn énekdallamainak köszönhetően. Egész egyszerűen brutálisan nagyot énekel a refrénben. Fájdalmasan gyönyörű, miközben a hideg ráz minden egyes alkalommal. A szövegre is érdemes odafigyelni, de egyébként aki nem különösebben akar ezzel foglalkozni, annak nem kötelező elmerülnie a mondanivalóban, hiszen a sorok bogarászása nélkül is tökéletesen élvezhető a muzsika.

Ha nagyon akarnám, akkor a For Those Who Waiten található Name-mel állíthatnám párba a He Weeps című balladisztikus tételt, amit a rádiós vonalat erősítő Keeping Me Alive követ. A félidőnél járva azt hiszem elég jó az összkép, és még ha nem is bombaerős minden egyes nóta, igazából panaszra sem lehet okunk. Ráadásul a Stronger Than You Think a legjobbkor érkezik, és jól felrázza a lemezt. Végre egy kicsit keményebb, tökösebb tétel, ami valamelyest a régi időket idézi. A nyitó dal és az Escape mellett ez is nagy favorit az albumról. Innentől viszont sajnos megbicsaklik az eddig viszonylag egyenletesen teljesítő lemez, mivel a Prove Me Wrong, Dying For Your Love, Rise Above hármasa az ültetősebb szerzemények közé tartozik, amiért pedig igazán nagy kár. A félreértések elkerülése végett, nekem egyébként nincs különösebb bajom a rádióbarát slágerekkel, de amit viszont itt hallok helyenként az sajnos egyrészt semmi különös, másrészt pedig vagy önismétlés, vagy egész egyszerűen hiányzik belőle az a bizonyos plusz, amitől egy potenciális sláger lehetne. Mert ez így viszont semmivel se több közepesnél. Jó ellenpélda a záró tétel, a címadó nóta, ami még a három percet sem éri el, viszont egy iszonyatosan pörgős, húzós dal. Ilyenből elbírtam volna még viselni párat. Így viszont ismét elmaradt a csoda, nem sikerült egy újabb slágergyűjteményt megírni, hiszen igazából 4-5 számra mondanám azt, hogy valóban kiemelkedő. De persze, ha mindent félretéve csak a könnyed szórakozási faktorra koncentrálunk, akkor nincs akkora vész, csak hát akkor is fájó így szemlélni a dolgokat, amikor mind nagyon jól tudjuk, hogy milyen örökérvényű himnuszok sorakoznak az első két nagylemezen.

Dawn csodás hangjának, az erős kezdésnek, majd a még későbbiekben felbukkanó kiemelkedő momentumoknak, a végig rendkívül feszes dobjátéknak és az impozáns megszólalásnak köszönhetően kap végül közepesnél jobb értékelést a korong. Azért remélem, hogy legközelebb kevesebb langyi résszel, egy jóval meggyőzőbb dalcsokorral fog előrukkolni a csapat!

6/10