Ettől tutira kinő a szakállad – a Clutch tizenegyedik albuma nem okozhat csalódást!

Tracklist:

1. The Affidavit
2. X-Ray Visions
3. Firebirds
4. A Quick Death in Texas
5. Sucker for the Witch
6. Your Love Is Incarceration
7. Doom Saloon
8. Our Lady of Electric Light
9. Noble Savage
10. Behold the Colossus
11. Decapitation Blues
12. Son of Virginia

Műfaj: Stoner rock

Támpont: Monster Magnet, The Bakerton Group

Hossz: 39:38

Megjelenés: 2015. október 02.

Kiadó: Weathermaker

Webcím: Ugrás a weboldalra

A Clutch olyan zenekar, amely talán sosem kapta meg a nekik kijáró státuszt, noha a szakma (főleg az utóbbi időkben) elismeri őket, valamiért mindig csak a beavatottak zenekara maradtak. Nem mozgatnak meg nagy tömegeket, de rendelkeznek egy rendkívül lojális rajongóbázissal. Furcsa ezt mondani, de ez így is van rendjén, ennek (is) köszönhetően tudtak mindig egyedi, sajátos hangzást kialakítani és kompromisszumok nélkül szállítani a jobbnál jobb albumokat.

clutch-20150813142547

Neil Fallonék az 1991-es indulás óta bekategorizálhatatlanok: van a zenéjükben stoner, pszichedelikus rock, funk, blues, punk-rock és még sorolhatnánk, de elsősorban mindig is a jó dalokat tartották szem előtt, azóta sem változott sokat a képlet. Albumról-albumra tökéletesítették ezt a szemléletet, a 2013-as Earth Rocker egy etalonnak tekinthető újkori Clutch album lett, a Psychic Warfare pedig a nyílegyenes folytatása annak. Mindössze két év telt el a két anyag között, de megfáradásnak, ötlettelenségnek nyoma sincs, ezek a faszik egyszerűen nem tudnak rossz albumot (de még rossz számot sem nagyon…) készíteni. Némi önismétlés érhető csupán tetten, de az sem zavaró jelleggel, inkább visszatérő motívumokat alkalmaznak, és azokat sem öncélúan. A hangszeres szekció a megszokott minőségben szállítja a jobbnál jobb riffekkel/groove-okkal telepakolt számokat, valamint Neil Fallon hangja is egyre szőrösebb, a negyedik hangszer a zenekarban. Noha előzetesen azt nyilatkozták, egy minden eddiginél változatosabb anyag van készülőben, ez nem féltétlenül lett így, inkább egyfajta Clutch-esszenciának tekinthető a rögzített 12 dal. Minden hallgatás után lehet találni új kedvenceket, de a lemez legnagyobb húzónótája egyértelműen a pofás klipet kapott X-Ray Visions lett. Szinte az első hangokból meg lehet mondani, hogy ez egy Clutch nóta, olyan húzása van neki, ami megadja az alaphangot a lemez többi dalához is, amik szintén le sem tagadhatják alkotóik keze nyomát. A hangzás nem változott sokat az elődjéhez képest, ez is nagyon élő hatású, arányosan dörren meg.

Pofátlanul fogós, dallamos, mégis tökös anyag lett a Psychic Warfare – még ha az Earth Rocker egy hajszálnyival erősebb és dinamikusabb is volt, a Clutch most sem nyúlt mellé. Követelünk egy koncertet Magyarországra! Mondjuk a Mastodonnal… 8,5/10

Ajánlott dalok: X-Ray Visions, Your Love Is Incarceration, Decapitation Blues.