Dustin Kensrue – This Good Night Is Still Everywhere

Tracklist:

01. Christmas (Baby Please Come Home) | Darlene Love (2:33)
02. Christmas Blues | Canned Heat (2:46)
03. Blue Christmas | Elvis Presley (1:56)
04. Fairytale of New York | The Pogues (4:22)
05. This Good Night Is Still Everywhere (2:51)
06. Hark! The Herald Angels Sing* (1:45)
07. O Come, O Come, Emmanuel* (2:40)
08. God Rest You Merry, Gentlemen* (2:37)
09. O Holy Night* (3:41)
10. This Is War (3:13)
A 2010-es bakelitkiadás bónuszdalai:
11. A Stick, a Carrot & String | mewithoutYou (3:20)
12. O Come, All Ye Faithful* (2:57)

A csillaggal jelölt dalok karácsonyi öröménekek, klasszikus fordítások.

Hossz: 28:24

Megjelenés: 2008. november 18.

Kiadó: Vagrant

Webcím: Ugrás a weboldalra

Ugyan a popzenében – és főképp a hazai lemezkiadói gyakorlatban – bevett modellnek tekinthetjük a karácsonyi haknilemezek sorozatgyártását, alkalomadtán mégis találkozhatunk olyan kiadványokkal, amelyek nem esnek bele az ilyenkor esedékes két legnagyobb csapdába. Az egyik a tét nélküliség: az, hogy hiába sorakoznak fel egy lemezen már bevett dalok, ha azok nem ugorják meg az eredeti öröménekek színvonalát és alapélményét, valamint nem tesznek ahhoz hozzá semmit sem, és inkább csak elvesznek abból. A másik pedig a giccs lehetősége, hiszen a negédes dallamoktól jóval nehezebb sikeresen megemészteni a bejglit is. Legnagyobb szerencsénkre a Thrice énekese, Dustin Kensrue mindkét kategóriát elkerülte három évvel ezelőtt, és egy máig szórakoztató, nyugalmat sugárzó dalcsokrot állított össze.

Persze sok újdonság nincs a nap alatt, hiszen a 2010-ben bakeliten is megjelent, ám eleinte kizárólag digitálisan hozzáférhető dalcsokor nem vállalja túl magát. Csupán olyan daloknak biztosít minden korábbinál autentikusabb és meghittebb közeget, egyben kisugárzást, amelyek vagy bevett elemei a tengerentúli karácsonyi gyakorlatnak (gondolva itt a klasszikus öröménekekre, legyenek azok akár latin fordítások, akár ízig-vérig amerikai dalok), vagy modernebb kikacsintást sejtetnek annak köszönhetően, hogy olyan előadók dalait gondolja újra, akik „hivatalból” szintén csak egyszeri alkalomból rendelték alá magukat a karácsony szellemének. Ez azonban nem húzza szét az alig félórás lemez egységét, sőt, épp ellenkezőleg: Dustin orgánuma és hangszerelése egységes élménnyé emeli az itt hallható örökzöldeket és majdnem örökzöldeket, épp azzal a természetességgel és eleganciával, amit megszokhattunk tőle korábbi szólóalbumán, valamint a Thrice munkásságában is. Ilyen értelemben pedig egy kiváltképp őszinte és szeretetre méltó összhatást sugall a This Good Night Is Still Everywhere, hiszen a bluestól, a bluegrasstől és a countrytól sem idegen énekes/dalszerzői hangulatvilág valóban meghitt és mosolyra derítő köntösbe bújtatja az itteni dalokat, amelyek két okból tudnak igazán működni a fa alatt és az otthoni jászol mellett. Az egyik Dustin kisugárzása és orgánuma, hiszen egy ilyen nagyformátumú dalszerző csak jól és kellő arányérzékkel tudott hozzányúlni az itt hallható szerzeményekhez – ezzel is kikerülve a giccs lehetőségét –, a másik pedig épp ebből következik, ugyanis félórás játékidő fölött a lemez már saját magát emésztené fel. Így azonban a szelekció épp annyiban magyarázza önmagát, amennyiben az előadásmódra irányítja a hallgatóság figyelmét, annak minden örömével, bájával és egyszerűségével. A felvételen két saját dal is található: a címadó lényegében a kiadvány csúcspontja is, hiszen kvázi gyökértelenül teremti meg az ilyenkor elvárható idilli hangulatot, a záró This Is War pedig csak épp annyi kitekintést enged a világra nézve, amennyi nem zavarja meg az év egyetlen békésnek várt estéjét, napját.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=jUAual9lN94

A bakelites újrakiadás tartalmaz még egy klasszikus átiratot, valamint egy mewithoutYou-feldolgozást a zenekar leginkább mesemondó kiadványáról, azaz a legutóbbi nagylemezéről, és ezek ugyan némiképp felborítják az eredeti dalcsokor belső egységét és kohézióját, ám ettől függetlenül is biztosak lehetünk benne, hogy ha olyan igényünk lenne karácsonykor, hogy alkalomhoz illő és alkalmat teremtő háttérzenét szeretnénk megosztani a szeretteinkkel, Dustin Kensrue karácsonyi anyaga még jó sokáig ki fogja állni az idő (na meg a konkurens kiadványok) próbáját. Ezzel kívánnék minden olvasónknak meghitt és boldog karácsonyt.