Dogma Inc. – Before and After

Tracklist:01. The Business (2:34)
02. The Leader (2:59)
03. A Feeling of Non Gravity (2:49)
04. Desired Something (3:11)
05. The Model of the Scarface (2:13)
06. Interesting (3:04)
07. The End (3:05)
08. The Empty Abyss (2:54)
09. Our Chaos My Mistory (3:07)
10. Victim of the Conspiracy (2:26)

Hossz: 28:22

Kiadó: Szerzői kiadás

Webcím: Ugrás a weboldalra

Az utóbbi időben kissé sok CO. és INC. végződésű zenekar tűnt fel a keményebb scene palettáin, mind kever valamit valamivel, a végeredmény, pedig a vértől sem mentes… a szlovák Dogma INC. 2001-ben alakult, és zeneileg egyfajta crossover egyvelege a modernebb thrash metálnak, az új generációsnak mondható hardcore-nak és pár döngölős, – én inkább death metálnak érzem, de a core-k korát éljük — grindcore-nak, de ennyivel mutat hasonlóságot a ma iszonyatmód trendi death és metalcore klisékkel is. 2003-ban kijött az első útkeresés, Authority, mely demó létére 12 számos… és amiről most olvasol, az első úgymond nagylemez-promó, akármi (írott CD-n jött, de az is látszik, hogy nincsenek nagy anyagiak a háttérben) csak 10 számosra kerekedett ki, ám így is kellően hosszú — néhol már unalmas — masszív adag. Na akkor fúrófejet húzunk piciny buksinkra és ugrás a mélybe, hány ezer láb mélyre?


A kezdő The Business agresszív, szépen pakolja a zúzos témákat, a death és hc keveredik gerincből a thrash megoldásokra, a hangzás jó, a zenei tudás érződik, a The Leader már valamennyivel több hc-t tartalmaz, de a grind alapok se maradnak ki néhol, aztán a folytatás A Feeling Of Non Gravity, a lemez egyik legjobb dala… csak ezzel is az a baj, amivel összességében, ahogy lepörög ez a közel fél óra; szinte nincs is olyan téma, amit ne hallottam volna már más zenekarnál más tálalásban, mindegy hogy önkéntelen, vagy direkt merítésekről, hatásokról, lopásokról vagy egyébről beszélünk, a végeredmény az újra hasznosítás nem túl felemelő érzése. Néhol unalmassá lesz, az amit hallunk, nem leül, csak már annyira klisé… fájdalmat igaz nem okoz, és a srácok nagyon is tudják kezelni a hangszereiket, azonban a mai világban már kibaszott nehéz újat alkotni, még akkor is, ha valami crossoverrel próbálkoznak — amiben ez esetben, mint a bevezetőben is vázoltam — masszív műfajok folynak egybe. A szólók nem rosszak, de igazából semmit nem adnak, csak egy kis thrash ízt, az amúgy is thrash-es alapokra. Ami nagyon eltalált dal, az az utolsó előtti Our Chaos, My History, s persze mondanom se kell, hogy így lemezen hallgatva az ember másképpen fogadja be, mint ha élőben hasítana. Ez is egy tipikus koncert banda, amely előbb fog sűrű és durva programjaikkal rajongótábort szerezni, mint CD-ikkel… ettől függetlenül, aki vevő mondjuk az alábbi darálógépekre, az próbálkozzon, így digitálisban is: Sickbag, Extreme Noise Terror, Napalm Death (elsősorban a Diatribes időket idézve), ConstrucDEAD, Temple Of The Absurd, Solid, Face Down, etc…


Összegezve, jó is és nem is, a szövegek súlyosan klisék, a dalok felépítése a néhol nyakatekertebb témák ellenére is előre kiszámítható, s fogósságuk megvan, de így is felejtésbe merülnek, miután kivettem a CD-t. Élőben érdemes megnézni az aprításuk, mert tűzifa módjára fog pattogni és hasadni a nép, a srácoknak pedig kevesebb szólót, sok kitartást, több egyediséget kívánok – s mivel ez az anyagjuk is leginkább útkeresés volt, jó lenne most már egy műfajnál valóban maradandóan leparkolni!
Teljesen tisztában vagyok azzal, hogy a kevert stílusokból olykor nagyon jó dolgok születnek, ha megfelelő a koncepció, s nem csak azt érzem belőle, hogy tartsunk minél több botot a tűzbe, s a végén még valóban jóllakunk. Természetesen a Dogma INC. nem megélhetési banda, és sok mindent lehet sok mindennel keverni, de okosan kell dolgozni azzal a főzőkanállal, ehhez és egy valóban egyedi lemezhez kívánok nekik sok sikert (elhallgatva ezt a 30 percet, csak ösvényt kell találni, a lábaik már kellően erősek a járásra, sőt akár a futásra is)!

74%

Dogma Inc. @ MySpace

Mellékesen a banda szívesen jönne koncertezni kishazánkba, szóval szervezők, lehet próbálkozni!