Dead Letter Circus – This Is The Warning

Tracklist:

01. Here We Divide
02. One Step
03. Big
04. Space On The Wall
05. This Long Hour
06. Cage
07. Reaction
08. The Drum
09. The Design
10. Next In Line
11. Walk
12. This Is The Warning

Műfaj: progresszív rock / metal

Támpont: Karnivool, Birds of Tokyo

Hossz: 53:31

Megjelenés: 2010. május 14.

Kiadó: Warner Music

Webcím: Ugrás a weboldalra

Kevés olyan közhelyektől terhes, de ezzel parallel módon szinte bármire ráhúzható skatulya van, mint az alternatív rock címke. Már maga a terminus boncolgatása is megérne egy misét, de a feleslegesnek tűnő lamentáció helyett legyen elég annyi, hogy a modernnek mondott zenekarok többsége a vignettán olvasható felirattal ellentétben korántsem tűnik annyira „másnak”, hiszen alapvetően kevés ötletből, sematikus alapokon építkezik. Bár az ausztrál szintér is meglehetősen belterjesnek tűnik, a Brisbane-ből származó Dead Letter Circus mégis figyelemreméltó dolgokat művelt eddigi hanghordozóin.

Ha hasonlítgatásra kerül a sor, legtöbbször a Karnivool vagy a The Butterfly Effect neve kerül elő, de napestig lehetne még sorolni több tucat bandát, mivel úgy tűnik, Ausztrália a hasonló hangzású zenekarok kitermelésére specializálódott, valamiféle komparatív előnyt realizálva, de ezt feltétel nélküli párhuzamként elfogadni meglehetősen felületes szemlélőre vallana. Inkább a jó értelemben vett progresszióval szemező Cog neve az, ami szerintem fő hatásként kiérezhető a hangjegyek közül – már ami az auszikat illeti. A queenslandi kvintett azonban sokkal élvezhetőbb metódussal bontja ki a számos esetben finoman megtekert témákat, és helyezi egy olyan elragadó környezetbe, amely ugyan minden percében fülbemászó, de megtartja azt a markáns progresszív ízt, ami miatt talán a jelenkori modern rock egyik legígéretesebb alakulatának tekinthető. No, persze két EP-vel és számtalan koncerttel a hátuk mögött, és főként jelen lemez ismeretében már inkább félúton lehetnek valahol a „bizonyíték” titulus felé, ha közismert reklámszlogeneket szeretnék puffogtatni. A felfokozott várakozás elsőszámú kiváltó oka kétségtelenül a 2007-es, cím nélküli, bemutatkozó EP volt; túlzás nélkül állítható, hogy az ott szereplő hat dal minden másodperce lüktető dobjátékával, változatos gitártémáival, és nem utolsósorban önfeledt énekdallamaival közel volt a tökéleteshez. Azt gondolom, afelől semmi kétség nem merülhet fel, hogy Kim Benzie szuggesztív stílusa nélkül nem tartana ott a DLC, ahol most van. Magas fekvésű hangján elővezetett énektémái – külön kiemelve az emelkedett kórusrészeket – messzemenően emlékezetesek, ami akkor is megmentené a dalok többségét az unalomba fulladástól, ha azok nem szolgáltatnának neki megfelelő instrumentális alapot.

A This Is The Warning felvezetéseként kiadott Next In Line EP (amelyről két dal is felkerült a debütre) már kissé árnyaltabb képet mutatott, amit maga a nagylemez tovább maszatolt. A Here We Divide, One Step, Big hármas azonban remekül nyitja a lemezt, kiváló esszenciát nyújtva arról a megkapó atmoszféráról, amely a lemez egészére jellemző. Megjegyzendő a hangulatot illetően, hogy már a korábbiakban is érezhető volt a Deftones hatása, ami itt – meglátásom szerint – tovább erősödött, hiszen hangsúlyosabbak lettek a lebegtetős/elszállós részek. Emellett megszaporodtak a kissé teátrális pillanatok is, amire mondjuk az erősen Muse-os beütésű Cage szolgáltat remek példát. A korong második felében ezek a lágy, melankolikus tételek kerülnek túlsúlyba, sőt, csupán két lendületesebb szerzemény találhatunk: a 2008-as EP címadóját és a szintén onnan átvett Reactiont. Ez nem feltétlenül válik a lemez előnyére, örömtelibb lenne az ellenkező irányú eltolódás, ezért szerintem több olyan dal kellene, mint a már említett One Step vagy a negyedikként érkező This Long Hour, melyek kellemesen csapongó gitártémái ügyesen korrelálnak a slágeres énekdallamokkal, és akkor nem esne a This Is The Warning a végére az egyhangúság csapdájába.

Összességében úgy vélem, hogy a Dead Letter Circus egy több mint nagyszerű bemutatkozást tudhat megáénak első nagylemeze képében, azonban nem tudta megmászni a 2007-es EP magaslatait – amire talán sokan számítottak. Ahogy én látom, kicsi a valószínűsége annak, hogy még egy olyan kompakt munkát letegyenek az asztalra, azonban az ausztrál srácok ismét bizonyították, bőven van bennük potenciál az elkövetkezőkre nézve.

8,5/10.