coldrain – The Revelation

Tracklist:

01. The War Is On
02. The Revelation
03. Falling Forever
04. Behind The Curtain
05. Next To You
06. Time Bomb
07. Voiceless
08. Chasing Dreams
09. Given Up On You
10. Carry On

Műfaj: metalcore, alternatív rock

Támpont: SiM, Crossfaith

Hossz: 35:40

Megjelenés: 2013. április 17.

Kiadó: VAP

Webcím: Ugrás a weboldalra

Rengeteg különlegességet el lehet mondani a japán könnyű-, és keményzenei életről is, de erre több kötetnyi szövegre lenne szükség, a nagoyai coldrain kapcsán pedig leginkább csak az fontos, hogy vannak olyan zenestílusok, amiknél mintha megállt volna az idő a szigetországban. Japán talán az egyetlen álló bástyája pl. a már haldokló félben lévő rapcore és alternatív metal bandáknak, amik igazi reneszánsza a korai 2000-es évekre volt jellemző. Nos, a coldrain harmadik lemezén többek között ilyen stíluselemeket is kevert az egyszerűbb metalcore-os dallamok mellé. Nem hangzik túl jól, ugye? Pedig a leírást még tetézni lehet azzal, hogy elektronikus, billentyűs részekkel is megtoldották ezt a katyvaszt, ami után már tényleg nehéz elképzelni, hogy ebből hogyan sülhet ki bármi jó is.

A kisiskolás korba lépő coldrain már a harmadik nagylemezénél tart, tavaly pedig egy nagyon korrekt EP-vel (Through Clarity) hívták fel magukra a figyelmet, és a zenéjükön azóta nem sokat változtattak: egyszerűbb metalcore riffekre építenek, amihez minimálisan adagolnak elektronikát és különböző rockstílusok hangzásvilágát (főleg alternatív rockból és alternatív metálból építkeznek). A japán zenekar sikerének egyik kulcsfontosságú szereplője az énekes, Masato Hayakawa, akinek erőteljes, leginkább dühösnek jellemezhető üvöltései és hörgései mellett nagyon kellemes és kristálytiszta dallamos vokáljára is építenek, amit élőben is könnyűszerrel hoz. Nincs semmilyen idegesítő autotune-os borzadály, amiket pl. a borzasztó Fear and Loathing in Las Vegasban szenvedhetünk végig, de a bolondos amerikai fiatalokra jellemző kappanhangnak is búcsút inthetünk. A nyitó The War is Overben hamar megmutatja mire képes, majd a Next to Youban az egészet egy magasabb szintre emeli, amikor szinte végig popzenei alapra énekel (ami paradox módon bátornak minősűlő húzás a stílusban). Bár zeneileg egyszerűnek mondható a coldrain, a lemez mégis hallgattatja magát.

A klipes, sablon breakdownokkal dolgozó címadó dal, illetve a totális unalomba fulladó Carry On, Voiceless és Time Bomb sem tudja igazán megtörni a hangulatot, amihez a néhol NWOBHM-bandákra jellemző gitárszólók is hozzájárulnak (ezeket a japánok irreális szeretettel használják fel gyakorlatilag bármiben). A legtöbb gitártéma nagyon kellemes, a „tuctucos” részeket sem viszik túlzásba, igaz, egy-két random wub-wub így is becsúszott­­­­­. Ami leginkább zavaró, az a számok felépítése, amin annyit gondolkozhattak, mint a Nickelback tagjai: egy-két kivétellel mindegyik egy sémára épül. A The Revelation nem lesz év legjobbjai közt, de ettől függetlenül a többnyire dallamos és könnyen szerethető, slágeres dalok miatt (a Chasing Dreams és a Behind the Curtain telitalálat) a stílusra fogékony zenebarátokat megtalálhatja, hiszen kevés új albummal járnának jobban. Ajánlott mellé az említett EP is (főleg az Inside of Me miatt, mi is inkább azt tesszük a cikk végére egy DVD-részlet kíséretében, mivel csak az említett címadó dal elérhető Youtube-on), amelyet a csapat szigorú menetrendje értelmében jövőre egy újabb követ majd. 6.5/10