Church of Misery – Thy Kingdom Scum

Tracklist:

01. B.T.K (Dennis Radar)
02. Lambs To The Slaughter (Ian Brady/Mira Hindley)
03. Brother Bishop (Gary Heidnik)
04. Cranley Gardens (Dennis Andrew Nilsen)
05. One Blind Mice
06. All Hallow’s Eve (John Linley Frazier)
07. Dusseldorf Monster (Peter Kurten)

Műfaj: doom

Támpont: Black Sabbath, Saint Vitus, Electric Wizard

Hossz: 49:36

Megjelenés: 2013. június 11.

Kiadó: Rise Above

Webcím: Ugrás a weboldalra

Nem sok zenekarnak sikerülhet büntetlenül megúsznia, hogy teljesen kiszámítható és előre megjósolható módon már a negyedik teljes nagylemez tematikáját építi hírhedt sorozatgyilkosok méltatására, miközben kisebb-nagyobb változtatásokkal, de konstans módon a korai Black Sabbath hangzását idézi meg. Amiért a Church of Misery mégis a legjobb mai doom bandák közé tartozik, annak tökéletes példáját adja az idén megjelent Thy Kingdom Scum című nagylemezük, mely ugyan semmi újdonsággal nem szolgál, de megtalálható rajta és benne minden, ami a tökösebb, délies doom metál színe-java.

A hihetetlenül produktív japán doom zenekar az elmúlt pár évben nem sokat hallatott magáról: bár karrierútjukat számtalan split, EP és válogatásalbum megjelenése kíséri, négy év telt el legutóbbi albumuk, a Houses of the Unholy óta.  Ki hitte volna, hogy ugyan a frissen piacra dobott Thy Kingdom Scum sem hangzásában, sem dalszövegeiben nem tartogat majd meglepetéseket és semmiben nem tér el a COM-től megszokott , súlyos, nyers, mégis rendkívül dallamos brutalitástól, mégis a legösszeszedettebb és legerősebb lesz a négyes minden eddigi albuma közül? Valószínűleg több oka is van annak, hogy miért tud szórakoztató maradni a COM önmaga sorozatos ismétlése ellenére: az első és legfontosabb ezek közül az, hogy nagyon egyszerű, egyáltalán nem túlgondolt, a többség által jól ismert metált játszanak, ezúttal ráadásul különösen kompakt módon.

Bár zenéjük alapját, ahogy mindig is, a Sabbath-féle 70-es évek-beli pszichedelikus elemekkel átszőtt klasszikus doom metál adja, a Thy Kingdom Scummal a zenekar jól hallhatóan déliesebb területekre tévedt és bátrabban kísérletezik a southern rock elemeivel. Bár sokan emlegetik a stoner jelzőt is a lemez kapcsán, a Tatsu Mikami basszgitáros és Junji Narita dobos által alkotott keménymag mindent elnyelő ritmusai Hideki Fukasawa hangjával párosítva tökéletes ellenpontot szolgáltatnak a groove-osabb riffeknek.  A B.T. K. (Blind, Torture, Kill) gyilkosnak emléket állító instrumentális első szám tökéletes felvezetés az ítéletnapi odüsszeiához: innen már csak durvább dolgok jönnek, legyen szó akár a mindent elkárhoztató Brother Bishopról, vagy a ’70-es évek prog rock zenekarának, a Quatermassnak felismerhetetlenségig átalakított One Blind Mice című számáról. Vékony jégen táncolnak a Church of Misery tagjai, de szerencséjükre nagyon tudnak összpontosítani . Úgy összerakni egy ilyen albumot, hogy megússzák a „Sabbath tribute-zenekar” jelzőt és annak ellenére egy szórakoztató, könnyen (újra-)hallgatható anyagot felvenni, hogy a számok többségében nem kevesebbről van szó tematikailag és zeneileg, mint pokolra tartó menetelésről, valószínűleg csak annak köszönhető, hogy a tagok kompromisszumok nélkül tudják azt csinálni, amit akarnak. 8.5/10