Arctic Monkeys – AM

Tracklist:

01 Do I Wanna Know?
02 R U Mine?
03 One for the Road
04 Arabella
05 I Want It All
06 No. 1 Party Anthem
07 Mad Sounds
08 Fireside
09 Why’d You Only Call Me When You’re High?
10 Snap Out Of It
11 Knee Socks (km. Josh Homme a Queens of the Stone Age-ből)
12 I Wanna Be Yours (John Cooper Clarke idézeteivel)

Támpont: Queens of the Stone Age, The Black Keys, The Last Shadows Puppets

Hossz: 41:43

Megjelenés: 2013. szeptember 6.

Kiadó: Domino

Webcím: Ugrás a weboldalra

A sheffieldi, Alex Turner vezette Arctic Monkeys 2009 óta a „legamerikaibb angol zenekar”. Miután összehaverkodtak a Queens of the Stone Age robusztus vezérével, a megkerülhetetlen Josh Homme-al, kiköltöztek a sivatagba, elkezdtek Gibsonokon játszani, chopperekkel randalírozni, bőrdzsekit hordani, sőt gubancos hajukat is quiffbe fésülték. A „stoner pop” fogalmát tehát sikerült beiktatniuk a köztudatba, az amerikanizálódás mit sem változtatott páratlan dalszerzői képességeiken, folyamatos szarkasztikus megnyilvánulásaik pedig bárki számára egyértelművé teszik, a sheffieldi kölykök sokra vitték!

Három év után a srácok ismét elkészültek a következő nagy művel. A címet a Velvet Undergroundtól „lopták”, a hangzás a 2012-es R U Mine?t követi, a fő inspirációt Dr. Dre és a Black Sabbath jelentette, a végeredmény pedig nem meglepő módon ismét letaglózó. Ez az AM. Míg legutóbbi Suck It and See című korongjukon a repetitív, lírikus témák domináltak, addig itt a leegyszerűsített, öblös ütemek és a ritmusszekció visznek mindent. Matt Helders számtalanszor bizonyította már virtuóz dobostudományát, így most minden lelkifurdalás nélkül megtehette, hogy szándékosan háttérbe szorítja azt.  Helyette tapsokkal, csörgővel, dobbantásokkal, sőt, karrierük során először dobgéppel (I Wanna Be Yours) is fűszerezték az alapokat, hogy minden eddiginél táncolhatóbb végeredményt produkáljanak, de nem ám a Whatever People Say I Am…-féle indiediszkós módon. Nem, abból már rég kinőttek. Ez a lemez egy füstös kocsmába kalauzol minket, pont úgy, ahogyan a Why’d You Only Call Me When You’re High? videójában láthattuk.

Az említett Helders és Nick O’Malley basszusgitáros érdeme az ezúttal minden dalban hallható falzett háttérvokál is, mely kitűnő kontrasztot képez Alex Turner zengő tenorjával. Természetesen amellett, hogy ez a fiúk eddigi legritmusközpontúbb kiadványa a fülbemászó riffek/gitárszólók és az elismert, már-már költői dalszövegek sem esnek a tőlük elvárt színvonal alá. Balladákból sincs hiány, van rögtön kettő, mégpedig a No. 1 Party Anthem (kedves kis irónia), melyet akár John Lennonnak is elkönyvelhetnénk és a Pale Blue Eyes-szerű Mad Sounds, melyek bőven hozzák a Cornerstone, vagy a Reckless Serenade-féle szintet. Ha Arctic Monkeys-lemez esetén lehet csúcspontról beszélnünk, akkor az itt mégis minden bizonnyal a Knee Socks lehet, melyben Josh Homme cimboránk beköszönése teszi fel az i-re a pontot, ezzel viszonozva Alex Turner szívességét, aki szintén vállalt háttérvokálokat a legutóbbi ’Stone Age-albumon (kritika itt).  Ezek után remélem, mindenki megbocsátja majd Homme-nak a BBC-s felsülést. Az Arctic Monkeysnak pedig szerencsére nincs mit megbocsájtani, csupán hálásan megköszönni, hogy ismét megcsinálták! A 2013-as (apropó, tudjátok, hogy a Do I Wanna Know? B-oldalán van egy ilyen dal is?) év kiemelkedő a könnyűzene történetében, hemzseg a hibátlan lemezektől, köztük az AM-mel is. Találkozunk az év végi tízes listán! 10/10