Architects – One Hundred Days DVD

Tracklist:

1. Canada
2. China & HK
3. South East Asia
4. Australasia
5. Europe
6. UK

Műfaj: metalcore

Támpont: While She Sleeps, Bring Me The Horizon

Hossz: 01:35:03 + 08:06

Megjelenés: 2013. október 1.

Kiadó: Szerzői kiadás

Webcím: Ugrás a weboldalra

Jövőre lesz 10 éves a brit Architects, akik igen hosszú, változatos és nem utolsósorban rendkívül sikeres utat tettek meg ez idő alatt. Több tagcsere is tarkította a karrierjüket, miközben zeneileg is elég sokat változtak a bemutatkozó lemez, a Nightmares óta. A tavalyi, egészen elképesztő Parkway Drive turnéfilm DVD után várható volt, hogy más zenekarok is elő fognak állni hasonló alkotásokkal, amivel valljuk be nincsen semmi gond, hiszen ez nekünk, nézőknek csak jót jelent. Az Architects csapata tavaly indult fennállása során először egy önálló nagy turnéra headlinerként, ami végül egy majdnem világkörüli turnévá nőtte ki magát. 100 nap, 4 kontinens, 27 ország, 75 koncert. Röviden így lehetne összefoglalni a Tom Welsh rendezésében készült filmet címszavakban. Mindez ráadásul független kiadásban, egy sikeres indiegogo kampányt követően látott napvilágot.

Már a felütése is rendkívül hatásos a mozinak, ami 6 részre lett felosztva és úgy kezdődik, mint egy igazi mozifilm, a szereplőkkel és a fontosabb adatokkal ismertetnek meg bennünket. Kezdetben inkább az osztott képernyős megoldás a jellemző, a kanadai koncertekbe nyerünk némi bepillantást, miközben a zenekari tagok mesélik el az élményeiket, tapasztalataikat ezekkel kapcsolatban, de a bulizásról és az utazásról is kapunk képkockákat. Ami már rögtön az elején szimpatikus, hogy nem akarják ezt a hatalmas koncertsorozatot másmilyennek, többnek bemutatni, mint ami, amilyen volt. Így simán azt is bevágták, amikor az egyik koncerten mindössze körülbelül 30 ember volt jelen. Ahogy a PWD esetében, itt is a távol-keleti események okozzák a legkülönlegesebb élményt. Nyomon követhetjük például egy kínai piac kínálatának furcsaságait, hogy aztán a kínai nagy falon készített jelenetek láttán essünk totális ámulatba. A nagy váltás mindössze két órányi vonatútra van, amikor a szürkeségből, a levegőszennyezettségből egyszer csak Hong Kongban találják magukat, ahol szép kék ég és friss levegő várja a csapatot. Valóban elképesztő a kontraszt. Az ázsiai koncertek a film legszebb pillanatai közé tartoznak, egészen elképesztő tájképekkel, élményekkel. Öröm volt nézni azt is, ahogy a zenekar mennyire kihasználta minden egyes hely adta lehetőségeket és tényleg egyetlen percet sem vesztegettek el mondjuk a hotelszobákban vergődve, hiszen nem elég csak ott lenni, eljutni a világ különböző pontjaira, ezeket meg is kell élni. A jelek szerint pedig ebben nagyon jó kis csapat az Architects.

Mindezek után Új-Zéland kicsit olyan volt mintha újra otthon lennének. Akármilyen nagy élmények is érték őket, azért jó volt újra egy kicsit visszatérni a civilizációba. Az eddigiek során inkább a kisebb klubbulik voltak a jellemzőek, ezek után érkezik az éles váltás Ausztráliában, ahol support bandaként játszottak a The Ghost Inside és az Amity Affliction előtt több ezer embernek esténként. Sokszor ráadásul egymás utáni bulik ugyanabban a városban voltak, így egy kicsit tényleg ki tudták magukat fújni a fiúk, hiszen korábban volt, hogy minden nap más országban játszottak, rengeteg utazással, repüléssel is akár. A következő szegmensben pedig már mi is érintettek vagyunk, hiszen az európai turné keretein belül a While She Sleeps és a Heights támogatásával hazánkba, a Dürer Kertbe is eljutott a csapat, ami természetesen a filmbe is bekerült. A végére maradt a hazai pálya, azon belül is a londoni gigakoncert, a Warped Tour-os esemény zárja a sort. A végén a srácok saját szavaikkal összegzik a turné alatt átélt élményeket és a már mondhatni ilyenkor szokásos meghatottsággal beszélnek arról, hogy micsoda érzés a világ különböző pontjain látni, hallani ahogy a közönség a dalaidat énekli, amiket otthon a kis szobádban írtál anno. A zenekar szimpatikussági faktora eddig is elég jó helyet foglalt el a köztudatban, ezen ez a DVD csak tovább javít, plusz számomra Sam már a düreres buli előtt készített interjú alkalmával is bizonyította ezt már, szóval tényleg öröm volt ezt a másfél órát végignézni, végigutazni a srácokkal. Tényleg szinte hihetetlen, hogy közben még mindig csak 25 év körül járnak a tagok. Jövő áprilisban pedig újra hazánkba látogatnak, illetve 2014-ben új lemez is várható tőlük, addig pedig itt ez a DVD, ami mindenkinek nyugodt szível ajánlott megtekintésre. Rendkívül szép képek, jó, lendületes vágások és tengernyi szuperlassítás jellemzi a filmet, ami remekül működik és teszi a dolgát, az elejétől fogva magával ragadja a nézőt és nem engedi egészen az utolsó képkockákig. A turnéfilm mellett extraként még a németországi, kölni koncertről találunk 2 dalt (Devil’s Island, Early Grave), szerencsére nem az agyonpolírozott fajtából, hanem egy rendkívül élő produkciót hallhatunk.