All Pigs Must Die – Nothing Violates This Nature

Tracklist:

01. Chaos Arise
02. Silencer
03. Primitive Fear
04. Bloodlines
05. Of Suffering
06. Holy Plague
07. Aqim Siege
08. Sacred Nothing
09. Faith Eater
10. Articles Of Human Weakness

Műfaj: neocrust

Támpont: Enabler, Tragedy

Hossz: 33:00

Megjelenés: 2013. június 28.

Kiadó: Southern Lord

Webcím: Ugrás a weboldalra

Két éve az All Pigs Must Die nagyot robbantott bemutatkozú nagylemezével, bár már azt felvezető EP előtt is sokan rebesgették, hogy érdemes odafigyelni rájuk, már csak azért is, mert nem semmi nevek alkotják a négyest (gyengébbek kedvéért: Ben Koller a Converge-ből, illetve The Hope Conspiracy és The Red Chord tagok). Be is váltották a hozzájuk fűzött reményeket, és bár már kicsivel több, mint egy hónappal a God is War kiadása után rebesgették, hogy elkezdték felvenni a folytatást, azért csak eltelt két év azóta. És mi történt ebben a két évben?  Megjelent az All Hail The Void.

Már a borító ijesztő hasonlóságot mutat, bár Aaron Turner munkája messze nem ugyanazt ábrázolja, amit az Enabler Jimpaler által tervezett fedlapja (sőt, igazából lehetne találgatni, hogy ez a kép mit ábrázol), de a színvilág egy az egyben át lett emelve, és tényleg, hátborzongató a dolog. És bizony ez a hasonlóság nem csak a kinézetre nyomja rá a bélyegét: igen, Kolleréknek is megvoltak már a saját metalos hatásaik két éve is, de mindeközben az egész valahogy teljesen puritán és kiszámítható volt, és ez nagy erőssége volt annak az anyagnak. Itt azonban lemondtak a tahóságról, és telerakták a dalokat metalos villantásokkal, ami összességében nem tett rosszat a zenéjüknek, de nem lehet nem arra gondolni, hogy ezt bizony tavaly nyáron már ellőtték, mert egy rakás dalnak meg lehet találni az “enableres megfelelőjét” (Primitive Fear/Funeral Dirge, Of Suffering/They Live, We Sleep). De ez mégsem annyira zavaró, amennyire az lehetne, talán mert a hangzásban van különbség a két zenekar között (az Enabler sokkal “atmoszférikusabb”, itt a torzítatlan részek pl. a Bloodlines elején hangzanak elég érdekesen). Feltűnőnek azért mindenképpen feltűnő a dolog.

De ha ezt leszámítjuk, akkor egy bivalyerős korong a Nothing Violates This Nature. A technikásabb játék sokszínűbbé tette a számokat, és bár sokkal nehezebb falat, mint a God Is War volt (annak ellenére, hogy itt azért egy fokkal visszafogottabb a hangzás), de büszkén mellé lehet tenni. Itt is vannak különböző metalosabb részek (pl. a Primitive Fear elején a darálás, vagy az Of Suffering eleje a furcsa gitárhanggal), és már nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az All Pigs Must Die-nál a crust dominál. Mert bár még mindig megvannak a jól ismert tukatukák (a Sacred Nothing nyitóriffje igazi “egyszerű, de nagyszerű”, kár, hogy kb. 10 másodpercig hallatszik), de már nagyon a határt nyaldossa a dolog. Mellesleg azt hozzá kell tenni, hogy Adam Wentworth egyértelműen elviszi a show-t a többiek elől, néha már-már Kurt Balloura emlékeztető stílusban penget (lehet, hogy Kurt maga is így gondolta a stúdióban?), és bár nem Lohrber szintű a technikája, azért figyelemre méltó. Igen, megint egy Enabler-hasonlat, biztosan fárasztó, de egyszerűen huszadik hallgatásra is az a konklúzió, hogy ezt már hallottam tavaly. De ha valaki esetleg beleunt volna, azért nyugodt szívvel ugorjon neki ennek is. 8/10