After The Burial – In Dreams

Tracklist:

1. My Frailty (4:43)
2. Your Troubles Will Cease And Fortune Will Smile Upon You (4:44)
3. Pendulum (04:48)
4. Bread Crumbs And White Stones (04:14)
5. To Carry You Away (05:33)
6. Sleeper (3:19)
7. Promises Kept (4:19)
8. Encased In Ice (3:25)

Hossz: 34:40

Megjelenés: 2010.11.23.

Kiadó: Sumerian Records

Webcím: Ugrás a weboldalra

Három évvel ezelőtt a Rareform képében az After The Burial nem csupán a djent-hullám biztos kitörését alapozta meg, hanem egy olyan igényes és előremutató zenei hangzást is, amelyben gond nélkül megfér egymással a svéd death metal, a maideni heavy metal-virgák dallamossága, a Meshuggah szigora és morózus tartása, valamint egy csipetnyi metalcore/deathcore-hátszél, valahol a kettő határmezsgyéjén. Nem kérdéses: az újrakiadást is megélt Rareform sem volt egy tökéletes kiadvány, azonban néha éppen tökéletlenségeiből merítette legnagyobb erejét, fogósságát, egyedülálló arculatát.

A tavaly megjelent In Dreams mellett azonban mintha elrohant volna az idő, hiszen az After The Burial által megihletett bandák azóta nem csupán egy szerves egészként működő színtérré szerveződtek, hanem mind technikailag, mind zenei sokszínűség terén is mertek új távlatokban gondolkodni. Az alapvető különbség a tavalyi nagylemez és az előzmények között, hogy amíg korábban a Meshuggah leendő hagyatéka csupán egy, a többi hatással egyenrangú zenei eszközként jelent meg a tételekben, addig a jelenlegi, ismét nyolc tételes dalcsokorban már a szerzemények zenei vázát alapozza meg, ami sokat levesz az izgalomfaktorból is. További változást jelent az akusztikus betétek és dallamos énektémák elszaporodása, ami némiképp fel tudja erősíteni a heavy metal elemek hangsúlyát, teljes magabiztosságot azonban nem minden esetben szolgáltat a nótáknak. Persze a Rareformról át lett örökítve az a szerencsés hagyomány, ami hidat képez a matekos tördelések és a breakdownok között (ennek ékes példája a Bread Crumbs & White Stones), és lényegében a meglévő zenei elemek is megmaradtak, csak az arányuk változott meg annyira, hogy így az In Dreams szerethetősége is csökkenjen. Az olyan tételek, mint a zseniális refrénnel megáldott Pendulum, a Rational Gaze-es, ám hátborzongatóan fogós dallammal keresztbe vágott Your Troubles Will Cease And Fortune Will Smile Upon You, vagy a Promises Kept valóban fenntartják a hallgató figyelmét, de három dal egy csupán nyolc szerzeményes dalcsokorból mégsem tudja feloldani azt a tényt, hogy az In Dreams önmagában kevés.

Persze ez nem változtat azon, hogy a Sumerian lényegében az ATB-n keresztül tudott magának első ízben nevet szerezni, valamint azon sem, hogy világszerte egy csomó tizen- és huszonéves hallgatja a srácokat, mindazonáltal a Rareformot érezhetően nem sikerült megugrani, és ez az irány már kevésbé olyan előremutató és egyéni, mint ahogy azt várni lehetett. Hát mostantól várjuk inkább az új tanítványokat: a djent idén még úgyis szolgál(hat) pár meglepetéssel.

10/6,5.