36 Crazyfists – Rest Inside The Flames

Tracklist:

01. I'll Go Until My Heart Stops
02. Felt Through A Phone Line
03. On Any Given Night
04. Elysium (feat. Howard Jones)
05. Great Descent
06. Midnight Swim
07. Aurora
08. Will Pull This In By Hand
09. We Cannot Deny (feat. Jonah Jenkins)
10. Between The Anchor And The Air
11. City Ignites

Hossz: 40:30

Kiadó: Roadrunner Records

Webcím: Ugrás a weboldalra

Az ezredforduló óta minden páros évben megjelent egy 36 Crazyfists lemez és az alszkai négyes nem akarja megszakítani eme szép sorozatot. Igaz, a lemez hivatalosan csak június 12-én jelent meg, a neten már két hónappal a megjelenés előtt fent volt – ezen már meg sem lepődök. Habár a poszt-hardcore banda előző lemezével erős kontrasztban áll mind a borító, mind a cím, a banda az évek alatt mégsem változtatott a jól bevált 36 Crazyfists recepten – a banda még mindig ugyanaz, amiért megszerettük őket. Azonban az elmúlt két év nem múlt el nyomtalanul, a lemez zeneileg az előző anyagok felett áll és a frontember, Brock Lindrow is vehetett néhány énekórát időközben, mindannyiunk nagy örömére.

Jó szokásom szerint nem fogom számonként kielemezni a lemezt – akinek megvan, az úgyis hallja amit mondanék, akinek nincs, annak pedig úgysem mond semmit. A kislemezes, videós, közönség-kedvenc I’ll Go Until My Heart Stops nyitja a lemezt, ami a szokásos lemeznyitó-klisé, ám igen fülbemászó és szerethető – nem véletlenül esett rá a választás. A kissé dallamosabb, ám még mindig metálos On Any Given Night után jön Howard Jones (Killswitch Engage) vendégszereplésével az Elysium, ami talán a lemez egyik legértékelhetőbb tétele: gyors, kemény és Howard énekének köszönhetően egy kis változatosságot visz a vokálokba. Amit még kiemelnék, az a „romantikusabb” (khm) hangvételű Great Descent, ahol dinamikusan változnak a lassabb dallamok az ütemesebb, durvább ám még mindig ártatlanul odabaszós részekkel és a kissé énekelhetőbb Aurora. Figyelemre méltó még a záró City Ignites, amihez hasonlót még nem nagyon hallottunk: ez ugyanis egy akusztikus, lassú szám.

Összességében a probléma ezzel a lemezzel az, hogy nem igazán változatos. Persze vannak lassabb, gyorsabb részek, de nem különülnek el annyira, mint mondjuk egy Far-Less lemezen – ami nem feltétlen baj, de azért egy idő után unalmassá válhat. Örök kérdés, hogy egy banda mennyit fejlődhet lemezről-lemezre anélkül, hogy feladnák a saját stílusuk. Talán a fentiekből is kitűnt, hogy a lemez nem emelkedik ki sem a mai metálkínálatból, sem a 36 Crazyfists diszkográfiából. Úgy érzem, a banda valahogy többre lenne képes ennél, jót tenne a bandának egy másik producer, mint ahogy azt a nagy sikerű A Snow Capped Romance esetében is tették (az eladásokat nézve nem is bánták meg a döntést).

Azonban így mindent összevetve azt ajánlom, hogy nyugodtan szerezd be a lemezt, ha eddig is kedvelted őket, nem fogsz bennük csalódni, de ezúttal se várj világmegváltást.