Hazai Hét: KreepMaster – Supralizer

Tracklist:

1 – Nexus of Time
2 – Supralizer
3 – Infra Trap
4 – Visitation
5 – Six Degrees Of Separation
6 – Techknowledge
7 – Phoenix Lights
8 – Fragments

Hossz: 31:11

Megjelenés: 2012. szeptember 2.

Kiadó: Szerzői kiadás

Webcím: Ugrás a weboldalra

A különféle közösségi funkciókkal is megtámogatott videómegosztó oldalak korában már szerencsére rengeteg tehetséges, kitartó, de mindeddig csak otthonában tevékenykedő zenész tárhatja a lehető legszélesebb nyilvánosság elé gondosan megszerkesztett műveit. Persze abban, hogy mi számít valóban gondosan megszerkesztett és minőségi alkotásnak olykor erősen megoszlanak a vélemények, azonban így is születtek vitathatatlanul életképes formációk – Cloudkicker, Chimp Spanner, David Maxim Micic; ez az impozáns lista csaknem végtelen hosszúságúra nyúlik. Most pedig egy hazai kezdeményezés próbálkozik feliratkozni a nagyok közé.

A KreepMaster nevezetű egyszemélyes formáció Csák Péter agyszüleményének tekinthető, aki 2008 óta foglalkozik komolyabban az otthoni stúdiózás rejtelmeivel, nem mellesleg különféle feldolgozások és saját szerzemények elkészítésével. A tavaly megjelent ’Prepare To Meet Your God’ című EP kellőképpen demonstrálta a témáiban rejlő lehetőségeket, valamint már akkor megjelent az elektronikus effektek által megtámogatott, a kiadványt körüllengő futurisztikus hangulat. A ’Supralizer’ ott veszi fel a fonalat, ahol az EP véget ér; még hosszabb, még hangulatosabb, még hatásosabb. Talán a legszembetűnőbb változás a hangzás terén érhető tetten, sokkal letisztultabb és kiforrottabb lett, ilyen tekintetben nagyszerűen megállja a helyét a nemzetközi mezőnyben is. A lemez hangulata továbbra is maradt a már említett futurisztikus vonalon, bár ezt azért hihetetlenül eredetinek nem igazán nevezhetjük – mostanság minden második hasonló project ilyesfajta körítéssel érkezik –, de a megfelelően adagolt elektronikus megoldások kellőképpen színesítik a gitáron dörmögő ritmusokat. Ahogyan azt a stílus megköveteli, a húros hangszerek a halandó füleknek oly természetes hangolásnál jóval mélyebbre vannak kalibrálva, a jól eltalált hangzás – itt mindenképpen meg kell említeni Bezsella János nevét, aki Péter segítségére sietett a minél korrektebb megszólalást elősegítendően – pedig gondoskodik arról, hogy megteremtődjön az elengedhetetlen döngölés. Azonban szó sincs felesleges brutalitásról, sokkal inkább az érdekes, mégis fogós ritmusok viszik el a hátukon a lemezt. A témák ötletesek, egyes részletek szinte hibátlanok, máshol akadnak rövidebb hullámvölgyek, ilyenkor okvetlenül is lankadhat a figyelem. Ezeket talán többször felbukkanó magasabb szólamokkal, technikás megoldásokkal ki lehetett volna küszöbölni, ám az alig több mint félórás terjedelmének köszönhetően nem fullad unalomba a korong. Ilyen meglepetés például a ’Six Degrees Of Separation’ című szerzeményben felcsendülő vendégszóló is, amit Fréderic De Cecco követett el. Cloudkickerhez hasonlóan a monoton ritmusok sokszor inkább hangulati elemként funkcionálnak, mintsem rontanának az összképen.

Ugyan még nem sorolható végérvényesen a legjobbak közé, rendkívül egységes és hallgatható album lett a ’Supralizer’. Ha sikerül a jövőben valamivel színesebbé varázsolni a repertoárt minden bizonnyal még inkább képes lesz kiemelkedni a hasonszőrű zenekarok végtelennek tetsző tengeréből. De az már most nyugodt szívvel kijelenthető: a jövőben érdemes lesz odafigyelni KreepMaster névére!

8/10