Rejtett alkönyvtárak: Kerecsen László (New Friend Request)

Tracklist:

nfr (8)

Mindenkinek megvannak a maga kedvencei. De mik azok, amikre nem számítanánk? Ezt a kérdést firtatjuk Rejtett alkönyvtárak rovatunkban, amiben hétről-hétre vendégül látjuk a hazai zenei élet egy-egy ismerős alakját, hogy megossza velünk és veletek néhány olyan kedvenc előadóját, lemezét vagy éppen dalát, amelyek vagy igen távol állnak a személyéhez elsődlegesen társított műfajoktól, vagy éppenséggel pont ezekbe esnek, de amolyan rejtett gyöngyszemnek számítanak benne. Ezen a héten a New Friend Request frontembere, Kerecsen László szedett össze nekünk néhányat a torzítómentes kedvencei közül.

1. 2Pac – All About U (feat. Nate Dogg, Snoop Dogg, YGD)

Igazi 90’s kölyök vagyok, akinél ezekben az években éjjel-nappal az MTV vagy valamelyik német zenecsatorna ment. Akkoriban főleg a hip-hop mezőny volt nagyon erős és én erőteljesen a „nyugati oldalra” csapódtam. 2Pac, Dr. Dre, Snoop Dogg, Nate Dogg, Warren G… ezek mentek nálam 0-24-ben, meg amit a 2 kazettás magnóval a TV hangszórójához tartva feltudtam venni! (nevet)

2. Ganxsta Zolee és a Kartel – Néhány jó dolog

Ha már rapzene, és Magyarország, akkor Kartel! A mai napig iskola, Zoli bácsi még mindig huszonéves. A ’95-ös „Egyenesen a Gettóból” lemez után kezdtem el igazán magyar zenéket is meghallgatni, valamint az Action által megismerni és befogadni jobban a rockzenét. Ahogy Kovács Krisztián (Fish!) mondta: „Több tiszteletet a legendáknak haver!”

3. Jamiroquai – Too Young to Die

Kevesen tudják, de a basszusgitározás nagy szerelmem, és ha basszusgitár, akkor nálam az egyenlő funky! Mikor komolyodni kezdett a hangszer iránti érdeklődésem, és nem csak az otthon vagy a próbateremben zajongás volt a cél, hanem tudni is akartam, hogy mit, miért, és hogyan kell helyesen és jól csinálni, akkor Anga Kis Miklós (Subscribe, USEME) tanítványaként kezdtem el foglalkozni a zene/zeneelmélet-tanulással. Mikivel a 2000-es évek közepétől nagyon sok időt töltöttünk együtt és szerencsére zenei ízlés terén is sok közös kedvencünk volt, pl. a Jamiroquai. A „Too Young to Die” basszustémáinak tanulásával hetekig izzadt felettem, én meg a szigorú kezei között, amit máig köszönök! Klassz időszak és szép emlékek maradtak ezek!

4. Boyce Avenue – Find Me

Nagyon szeretem az akusztikus dalokat és akusztikus újragondolásokat, pláne ha emellé sok saját ötlet és érzelem is társul. A Boyce Avenue nálam abszolút kimaxolja ezt a fogalmat, egy borzalmasan jó orgánummal rendelkező énekessel és profi hangzással feltűzve az i-re azt a bizonyos pontot. Klisémentes érzelmek, őszinte zenélés és egyedi atmoszféra!

5. Justin Timberlake – Mirrors

Justin Timberlake a szememben az az előadó, aki tele van pozitív kisugárzással és nyitottsággal az emberek felé. Tisztelem azokat a popzenei előadókat, akik nem csak trendeket követnek, hanem törekszenek a minőségi, igényes produkciókra, legyen szó egy új lemezről vagy a színpadi megjelenésről/megszólalásról. Justint színészként is nagyon szeretem és jelenleg a legtehetségesebb férfi előadónak tartom őt a saját műfajában.

5+1. Hugh Laurie – Louisiana Blues

Imádom a humorát, imádom a karakterét, a könyveit, és a borzalmas lazaságot, ami jön belőle. Sokan szerintem csak Dr. House-ként ismerik, de legfeljebb színészként azonosítják őt be, pedig ha valaki, akkor ő hatalmas zenerajongó! Zongorán és gitáron is kiválóan játszik és nem egy saját lemeze jelent már meg. Nagyon bírom a fószert!