Rejtett alkönyvtárak: Hájer Gergő (Omega Diatribe)

hajer

Mindenkinek megvannak a maga kedvencei. De mik azok, amikre nem számítanánk? Ezt a kérdést firtatjuk Rejtett alkönyvtárak rovatunkban, amiben rendszeresen a hazai zenei élet egy-egy ismerős alakját látjuk vendégül, hogy megossza velünk és veletek néhány olyan kedvenc előadóját, lemezét vagy éppen dalát, amelyek vagy igen távol állnak a személyéhez elsődlegesen társított műfajoktól. Ezen a héten a vastag, matekos groove metal egyik hazai zászlóvivője, az Omega Diatribe gitárosa, Hájer Gergő árulja el, milyen zenéket pörget még előszeretettel a fémes hangzások mellett.

Black Sun Empire – Cruel and Unusual (2005)

Amikor a 2000-es évek közepe felé elkezdtem szélesíteni a zenék spektrumát, amiket hallgatok, akkor az első nagy szerelem a drum & bass volt, azon belül is olyan előadók, mint a Black Sun Empire, Stakka & Skynet, Konflict, stb…
Hihetetlen intenzitással bír és óriási energiák mozognak a dalokban. Valahogy én mindig is így képzeltem el a metal zenének az elektronikus értelmezését.

Cypress Hill – Temples of Boom (1995)

A hip-hopnak az élvezete viszonylag később talált meg engem, viszont utána annál jobban megszerettem a 90-es évek klasszikus lemezeit. Az említett lemez mindenképp meghatározó szerepet játszik az életemben és szerintem a Cypress Hill munkásságának a csúcsa! Pörög a bakelit, töltve a bong és “Once again the powers of the herb open up the mind. / Seek deep inside, tell me what you find. Come on…”

Shpongle – Are You Shpongled? (1998)

Már az idejére sem emlékszem mikor csúsztam bele a pszichedelikus dub/chill zenék világába, de ez a lemez számomra a legnagyobb alappillér a stíluson belül. Kiváló gyógyír ez a zene, ha az embernek kicsit vihar van a fejében. Próbáljátok ki! :)

Jimi Hendrix – Electric Ladyland (1968)

Kétlem, hogy indoklásra szorulna az adott személy, illetve a lemez. 100 évente egy olyan ember születik, mint Hendrix. A gitárzene magasiskolája!

Bob Marley – Survival (1979)

Bobby bácsinak a legnagyobb lemeze számomra. Hihetetlenül érződik a lemez atmoszféráján a feszültség, a lázadás és az elszántság, hiába egy “nyugodt” zenei stílusról beszélünk.

Az Omega Diatribe szombat este a Dürer 041-es termében koncertezik az idei Wacken Metal Battle-győztes Dystopia, a Room of the Mad Robots és a Heroic társaságában. Részletek a Facebookon.