Ma 25 éves a grunge történetének egyik legfontosabb lemeze, a Pearl Jamtől a Ten

PJearlyPublicity3

Kétség sem férhet hozzá, hogy a grunge történetében az 1991-es év maga volt a csoda. Az 1980-as években a Seattle-i rockszcénából kialakuló grunge mainstream sikere is erre az évre datálható, és ugyan a pionír zenekarok már az alapokat lefektették, de a Nirvana és a Pearl Jam volt az a két banda, amelyek kikapták az “undergroundból” a műfajt, és oda rakták, ahová a ’90-es években való volt. Az évtizedben egyszerűen nem volt meghatározóbb zenei műfaj a grunge-nál, teljesen letarolta a hullám a világot.

A Ten a Pearl Jam debütáló nagylemeze volt, és 1991 augusztus 27-én jelent meg az Epic Records gondozásában, tehát még a Nirvana második nagylemeze, és az akörül kialakult hiszti előtt hallható volt. Az album annak ellenére nem volt kezdetben nagy siker, hogy pont jókor volt jó helyen, de 1991 végére már a Billboard lista első helyére lépett (ez az év volt, amikor a Nirvana letaszította egyébként a trónjáról Micheal Jacksont, így tessék elképzelni a jelentőségét). A felvételek Rick Parashar segítségével készültek a London Bridge Studios-ban, természetesen Seattle-ben, 1991 márciusa és áprilisa között. Az albumról több dal is óriási sláger lett, ezek közül is kiemelkedett az “Alive”, az “Even Flow” és a “Jeremy”, de nem feledkezhetünk meg az “Oceans”-ről sem, máig klasszikusnak mondhatóak ezek a műfajban és a Pearl Jam-diszkográfiában is. A Ten jelentősége óriási volt, a grunge mellett a hard rockot és az alternatív rockot is egyre népszerűbbé tette a mainstream zenében. Az anyag tele volt melankóliával, dühvel és energiával, ugyanakkor több ízben komoly témákat dolgozott fel, így introspektívnek is mondható, fontos szerepe volt a szövegekben a depreszív kontextusnak. Eddie Vedder pedig kétségkívül a grunge történetének egyik legjobb dalszerzőjeként fog bevonulni a történelemkönyvekbe, személye szinte mondhatni megkerülhetetlen.

Ha bővebben akartok olvasni a lemezről, akkor ajánljuk nektek a Grungery – Sound of Seattle blogot, amely most az albummal kapcsolatos tematikus hétvégét tart. Mindent megtudhattok az anyagról! Ha pedig élőben is elmerülnétek a Ten világában, ajánljuk a szeptember 16-án a Dürerben megrendezésre kerülő grunge-ünnepélyt, ahol a hazai grunge- és bővebb rockszíntér ismert zenészei elejétől a végéig eljátsszák majd a lemezt, sőt, felcsendülnek majd a lemezzel egy időszakban született kiadatlan vagy ritka dalok is.