Aktuálista: Gyémánt Krisztián (Beneath the Void) kedvenc zenéi

Újra itt az Aktuálista címen futó cikksorozatunk, amiben a hazai zenei élet ismerős alakjai bukkannak fel időről-időre, hogy megosszák kedvenc zenéiket a nagyérdeművel. Ebben a sorozatban nem feltétlen all-time favoritokról van szó, mint a néhai Rejtett alkönyvtárak szériánkban, hanem az aktuálisan pörgetett-forgatott finomságokról, ezáltal is tuningolva kicsit a jelenkor gyöngyszemeit, hogy ne mindig csak a “régen minden jobb vót” mantrát kelljen emészteni. (Persze mindez nem zárja ki, hogy néha előkerüljön egy imádott klasszikus is a régmúltból.)

Ezen a héten a hazai death metal egyik megkerülhetetlen arca, Gyémánt Krisztián a vendégszerzőnk, aki a Beneath the Void (leánykori nevén Kill With Hate) zenekarban játssza Dörmögő Dömötör szerepét. A bandának sok évnyi előkészület után tavaly jelent meg a második nagylemeze, az …Into Oblivion, amit mi 2021 legjobb lemezei közé is beválogattunk, ők meg február 26-án végig is játsszák az egészet a Dürer Kertben. Addig pedig itt vannak Krisztián aktuális kedvenc zenekarai és előadói, nagyrészt a zenei skála sötétebb oldaláról, de azért kapunk tőle olyan popénekesnőt is, akire álmunkban sem számítottunk volna. Hogy ki az, az kicsit lejjebb kiderül.


  • Gruzja

Drága öcsém tolta nekem ezt a bandát, aztán egyszer rávettem magam, hogy meghallgatom, és nem tettem rosszul. Igazi „barom” brigád, eléggé szerteágazó stílussal. Azóta volt szerencsém látni őket a „mini Brutalon”, engem meggyőztek, de egy haverom azt mondta a buli után, hogy ilyen kibaszott szart még életében nem látott/hallott :D

  • Unto Others

Idle Hands néven nyomultak, amikor megismertem őket, szintén ajánlották nekem, azt hiszem, a Jakab Zoli. Voltunk Bécsben Tribulation/ Gaahls Wyrd/Uada bulin, ahol ők is játszottak, persze mivel kezdésre értünk le, nem nagyon volt türelmem ismeretlen banda koncertjét nézni. Aztán voltak Pesten is, ráadásul ingyen, oda meg lustaságból nem mentem. A pesti Uada-bulin átvezető zeneként ment le egy dal, és borzalmasan beütött, rögtön megbántam az összes szar döntésemet, amit hoztam, amikor nem néztem meg őket. Új név, új lemez, nagyon fasza lett!

  • Watain

A Watain állandó tagja a lejátszási listámnak. Remélem, senkinek nem kell bemutatnom a bandát. Először személyesen 2007-ben találkoztam velük a Yukban. Az a pokoli hangulat, az iszonyatos bűzzel keveredve, nagyon letaglózott. Jön az új lemez, már nagyon várom.

  • Ghost

Szintén majdnem napi szinten szól nálam, és nekik is jön az új lemez. Divat utálni őket, kapok is rendesen a haveroktól ezért, de leszarom. Egyébként nehezem szerettem meg őket, sokáig nem állt nekem össze a látvány meg a zene, de a második lemeznél ez is valahogy betalált.

  • The Devil’s Blood

Hozzájuk is idő kellett, de azóta nem tudok leakadni róluk. Sajnálatos módon soha nem fogom látni őket élőben, ami elég szar érzés. Selim Lemouchi egy hatalmas gitáros és zeneszerző volt.

  • Dool

A Doolra azért figyeltem fel, mert ex-The Devil’s Blood-tagok vannak benne. Eleinte ez sem nagyon jött be, nem tartottam annyira izgalmasnak mint a TDB-t. De adtam időt, és megérte, azóta ők is nagy kedvencek, persze szokásomhoz híven ezt a pesti bulit is kihagytam, pedig ráadásul a munkahelyemen volt… (Az A38 Hajón – a szerk.)

  • Dua Lipa

A páromnak, Szandrának nagy kedvence, még a Szigetre is képes volt kimenni egyedül, egy hét Brutal Assault után. Akkor azt gondoltam, hogy nem igazán normális, pedig ma már én is kimennék :D Tolta sokszor, mikor buli volt nálunk, de nem adta, aztán ’18-ban voltunk nyaralni Montenegróban, éppen taxiztunk át Budvába, amikor megszólalt az egyik dala a rádióban, és akkor valahogy bejött.

  • Der Weg Einer Freiheit

Szerintem nem nagyon kell magyarázni, hogy miért nagy kedvenc. Nekik nem kellett időt adnom :D És van új lemez, ami nagyon kellemes.

  • Igorrr

Hatalmas zene, totális őrület, persze az új lemezre azért szelídültek nem keveset, és ezzel persze sokkal zeneibbek is lettek. Amikor először hallottam, nem annyira tetszett, vagy inkább nem értettem. Az előző lemeznél szerettem meg őket nagyon.

  • Odraza

Szintén lengyelek. A Gruzja egyik énekesének a főbandája, black metal lengyel módra. Iszonyat tempók, komoly hangulatváltásokkal. Nagyon komoly ott a szintér, nem árt lejjebb ásni, és nem csak a mindenki által ismert bandákat hallgatni.

Krisztián listáját már a hivatalos Spotify-profilunkon is végig tudod hallgatni: