Aktuálista: Fogl Botond (Needless) kedvenc zenéi

Kicsit hagytuk a zenészeinket kipihenni az ünnepeket, hogy aztán az új évben ismét megosszák (meg mi is megosszuk), mire is bólogatnak manapság a leginkább. Ezért 2022-ben is újra itt az Aktuálista címen futó cikksorozatunk, az öt évvel ezelőtti Rejtett alkönyvtárak széria jogutódja, amiben a hazai zenei élet ismerős alakjai mutatják be kedvenc zenéiket a nagyérdeműnek. Ebben a sorozatban nem feltétlen all time favoritokról van szó, hanem az aktuálisan pörgetett-forgatott finomságokról (ami persze nem zárja ki, hogy egy illetőnél előkerüljön egy imádott klasszikus a régmúltból), ezáltal is tuningolva kicsit a jelenkor gyöngyszemeit, hogy ne mindig csak a “régen minden jobb vót” mantrát kelljen emészteni.

Az idei első vendégünk Fogl Botond, a Needless gitárosa, akiknek kapásból az év elején meg is jelent a második nagylemezük, a The Cosmic Cauldron. Az album a maga üstököshöz fogható pusztításával nem csak a csapatnak, de mindenki másnak is igen magasra tette a lécet 2022-re. Ehhez hozzátartozik Boti kiváló gitárjátéka is, amit nagy valószínűséggel pár alább felsorolt előadó is kellőképp befolyásolhatott. Lássuk hát, miket forgat manapság a Maszkot is megszégyenítő gumiarcú húrvirtuóz, aki szűkszavúan bár, de halált megvető bátorsággal ragadott német billentyűzetet, hogy megossza velünk a kedvenc (szigorúan) nem új kiadványait.


Nagyon köszönöm a felkérést! Örültem neki, hogy szétkürtölhetem a meglehetősen korcs zenei ízlésemet. Nem szeretem kielemezni a dalokat, vagy a zeneírási metodikákat, itt van a jelenlegi top 9, ami mostanában a legjobban befolyásol:

  • Decapitated – Anticult (2017)

A lengyel mesterek legutóbbi lemeze pörög most a legtöbbet nálam, nem tudom megindokolni a miértjét, egyszerűen zsigeri és pofánbaszós számomra. Autópályán a legjobb.

  • Dyscarnate – With All Their Might (2017)

Az angol trió. Nem szokásom utánanézni a zenekaroknak, őket is csak bedobta a Spoti, azóta pörögnek folyamatosan. Imádom a dühöt, ami árad belőle, a hangszeres teljesítményről nem is beszélve.

  • Ghost Toast – Shape Without Form (2020)

Szerencsés vagyok, hogy megismerhettem őket. A Rózsavölgyi Bence által vezetett debreceni banda számomra Magyarország egyik legértékesebb zenei megmozdulása. Mindenkinek ajánlom!

  • Grizzly – Ursus Actos (2019)

A másik nagy magyar kedvencem. Ez az album két éve pörög nálam hetente.

  • Snarky Puppy – We Like It Here (2014)

Itt kicsit elmászunk a metaltól. Régóta szeretem a jazzes, fúziós dolgokat, a zenei világomat teljes mértékben befolyásolták. A Family Dinner sessionjükkel érdemes kezdeni, vendégeket hívnak meg, neked meg csak torzul be az arcod, ahogy hallgatod.

  • Guthrie Govan – Erotic Cakes (2006)

A Mester. Nincs mit hozzáfűznöm.

  • bármi, ami Audioslave

Érdekes ez a zenekar, 2010 óta hallgatom őket folyamatosan. Minden számuk akármikor lepöröghet.

  • Car Bomb – Blackened Battery (2019)

Idióták.

  • Havok – Time Is Up (2011)

Az egyetlen thrash számomra, ami jelenleg pörög napi szinten. Baromira örülök, hogy manapság képesek frissen előhúzni a stílust.

Botit és a Needlesst legközelebb február 19-én lehet elcsípni a Kvltban a Kvltban Berserk Feszt keretein belül, ahol olyan bandákkal együtt lépnek majd színpadra, mint az Akela, a Devoid, a Nest of Plagues és még sokan mások.

Fotó: Uhlár Brigi