Szükségállapot interjú Mikó Lászlóval

A Szükségállapot neve sokaknak ismeretlen lehet, pedig a fiúk 2009 végén a tavalyi év talán legjobb magyar punk lemezét tették le az asztalra, ami ráadásul ingyenesen le is tölthető. A dallamközpontú nóták mögött a műfajhoz méltón szerény és hétköznapi srácok állnak, így mikor az énekes-gitáros Mikó Lászlót megkérdeztem, lenne-e kedvük egy interjúhoz, azonnal igent mondott, és láthatóan örömmel emailezett velem napokon át. Íme a dolgok végeredménye:

Nem volt még az oldalon szó rólatok, és úgy általában kevés punk zenekar kerül a fókuszba, így kezdjük azzal, hogy mikor alakultatok, és miért pont punk zenét kezdtetek el játszani?

1999 decemberében mentünk először próbálni egy egri, a város külső pontjára eső garázssor egyikébe. Kezdetekben nagyon magasfokú hangszerhiány, illetve pénzhiány is jellemezte a zenélést, így szépen lassan alapon, próbálgattunk ezt-azt. Akkoriban a legelterjedtebb underground zene a punk zene volt körünkben. Így pl. NOFX, Rancid, Pennywise, MxPx, Lagwagon… amely zenekarok mindannyiunkra komoly hatást gyakoroltak és természetesen azóta is szeretjük ezeket a bandákat és valamilyen szinten ezen zenekarok zenéje inspirált leginkább arra, hogy bandát csináljuk. Abban az időben még internettel és mobiltelefonnal sem rendelkezdtünk, így lassan és nehezen indult be az egész zenekarosdi.

Mivel telt az eddigi 11 évetek, egyenesen alakult-e a karrieretek, vagy voltak hullámvölgyek?

Az első kb. 3-4-5 év kemény volt, már ami a próbatermeket illeti, mivel is nem találtunk normálisat csak kb 2005-től, ahol még most is ott vagyunk,(pontosabban ugyanazon a telepen, csak telepen belül mászkáltunk el). Illetve normális hangszervásárlás és komoly hozzáállás is kb ide tehető. 2003-ban rögzítettünk egy lemezt melyre 12 nótát dobtunk fel, majd 2006-ban a Nem A Szememmel, ahol már a dobos egy másik srác volt, illetve tavaly decemberben a Visszafordíthatatlan 10 számos nagylemezt vettük fel, ahol úgyszintén másik dobossal dolgoztunk(és azóta is vele dolgozunk). Most a múlt héten rögzítettünk 4 új számot, amit valószínű 2 hét múlva már lehet hallgatni, illetve letölteni is. A koncertek kb. 2006-2007-től váltak folyamatossá és az ország elég sok pontját be tudtuk járni, de inkább az Alföldön és a keleti országrészekben fordulnak elő gyakrabban koncertek. Összefoglalva, voltak, vannak és biztosan lesznek is nehézségek, mivel 15 évesen még nem volt melónk stb., amikkel együtt csináljuk most ezt az egész zenekaros dolgot.

Az egri zenei színtérnek tehát már elég hosszú ideje ti is részei vagytok, mit gondolsz róla? Az országban kevés másik példa van arra, hogy egy kisebb város ilyen erős legyen koncertek és zenekarok terén, ez szerinted minek köszönhető?

Szerintem ez a helyi EGAL klubnak is nagymértékben köszönhető, mivel a tulaj minden kisebb zenekarnak lehetőséget ad fellépni és ezáltal könnyebben lehet ismerettségre szert tenni. Természetesen közönsége is vannak ennek a klubnak és igyekszik a legszínesebb skálát felvonultatni koncertekről-koncertekre. Manapság azt vettük észre, hogy a metál, illetve az ordítozós zenének van nagyobb közönsége a fiatal zenekarok körében, így egyre több és több metálszerű zenekar alakult az utóbbi években. De nagyon sokan pl. elektronikus underground zenekarok koncertjein is részt veszenk itt. Megemlíteném itt az Egri Zenekarok Egyesületét is, amely néhány évvel ezelőtt alakult itt és a lényege az összetartás zenekarok között és a közös “nagyobb” bulik szervezése lett. Az Egal klub mellett (szó szerint mellette:)) van egy EGRIX klub nevű hely is, ahol is állandó ingyen belépés mellett lehet megnézni az amatőr zenekarokat. Ez egy abszolút non-profit jellegű klub és szintén majdnem mindig teltházat jelent. ha nincs koncert akkor is látogatják a fiatalok, mert egy bár rész is rendelkezésre áll. Dióhéjban, renget az érdeklődő itt, akik rendszeresen látogatják a koncerteket, különösképpen a helyi illetékességű zenekarok koncertjeit.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=rE1oVQE6KPA

Tavaly adtátok ki a Visszafordíthatatlant, amit ingyenes is elérhetővé tettetek. Miért döntöttetek így?

Manapság bármit le lehet már tölteni az internetről, ha nem előbb, akkor utóbb biztosan. Ha egy zenekar próbálkozik CD eladással, valahonnan egy idő után úgyis letölthetővé válik valaki által az anyag. Mi ezzel úgy voltunk és vagyunk is, hogy hivatalosan letölthetővé tesszük a korongot és persze megvásárolni is meg lehet, mert akinek kell eredetibe, az úgyis megveszi. Ezáltal könnyebben jut szerintem az érdeklődőkhöz a cucc és talán többen jönnek koncertre. Nem egy hatalmas összeg egyébként sem egy CD sem itthon, sem pedig külföldön szerintem. Ha valaki akarja, úgyis megvásárolja, megveszi. Szerintem mindenképpen több emberhez jut el az anyag, ha a zenekar ingyen letölthetővé bocsájtja lemezét. Mert esetleg, aki nem hallott róla, de kíváncsi rá, akkor is csak max 3 klikk és már meg is van.

Milyenek voltak a visszajelzések a közönség illetve a szakma részéről? Mennyire követitek figyelemmel az internetes véleményeket?

Volt hideg is, meleg is. Számítanak a vélemények, gondolok itt a szakmai véleményekre és az olyanokra, amiknek tényleg van alapjuk, és nem rosszindulatúságból van odahányva. Én személy szerint nem igazán szoktam figyelni a rólunk írt véleményeket, egy-két koncertdátumot, vagy valami újdonságot szoktam feldobni közösségi portálokra. Persze ez nem direkt van, de nem is nagyon foglalkoznak velünk csak tényleg egy-két blog és azokban is interjúkról van inkább szó. Lemezkritikánk olyan igazi talán még nem is volt (gondolok itt szakmai megfigyelésekre).

Az albumon számos vendégszereplés található, részleteznéd ezeket? Gondolok itt arra, hogy ki(k), melyik dal(ok)ban, és hogy honnan jött a közreműködések ötlete?

Csapó Péter (Tango Underground, Genetika) hangja a Most Nézzünk Szét A Világban című nóta középrészénél csendül fel, Nagy Viktor(Téveszme) a Szabályok szerint című nótában szintén egy-két sor erejéig hallható. Továbbá, vokálok szintjén Barczi András (Kötelező Közhelyek), Gál Gergő (Reflected), illetve a további Tango Underground tagok is szerepelnek. A koncepciója az volt, hogy ha nagylemez, akkor nyomjunk bele mindent, amit csak lehet. A vendégéneklés szerintem egy nagyon pozitív dolog, mert egy-egy idegen hang(ami néha nem is olyan nagyon idegen) mindenképpen pozitív hatást válthat ki a hallgatás során, pláne, ha barátoktól jön az a hang. :)

A társadalomkritika mellett meglepően sok érzelmesebb szövegetek is van. Honnan nyered az inspirációt ezekhez? Vannak esetleg szövegírói példaképeid, olyanok, akik hatással vannak rád?

A szövegeket mindig személyes tapasztalatokból nyerem ki. Érzelmesebbek is vannak ez így van, de mindenki szokott néha kicsit érzelmesebb hangulatban lenni. Tehát ténylegesen amik történnek velem, vagy amiket látok és magamban egy bizonyos a jelenre jellemző hangulati formában hozom le őket. Az összes szöveg egy “szerintem” alkotott szemszögből meséli el dolgokat. Szövegírás tekintetében pedig, amely szövegekhez a legközelebb állok, azok a Rise Against szövegei.

A hatásaitok közt főleg külföldi bandákat jelöltél meg, mennyire élted/éled az utóbbi bő 30 év magyar punk zenéjét?

Kis 11-14 évesen ment az Alvin meg a Macskanadrág az biztos. :) Meg természetesen a Prosectura, meg a Fürgerókalábak. Asszem talán ennyi jutott eszembe! Manapság nem igazán hallgatok régi punk zenéket. Ami a punk zenék közül megmarad és örök kedvenc az a NOFX meg az MXPX… nosztalgiázgatok néha.

A jelenlegi magyar punk színtérről mit gondolsz? Gondolok itt bandákra és koncertlátogatókra egyaránt.

Nincs már ilyen hogy punk vagy bármilyen más nevű színtér. Egyszerűen vannak underground klubzenekarok,meg a nagyobb fesztivál meg stadionbandák. Akit érdekel egy-egy zenekar, az úgyis megnézi. Manapság lehet punk vagy metál vagy óbarokk, ha érdekli az illetőt, megnézi. Én is így vagyok ezzel. Látogatok haverzenekarok koncertjeit, mert érdekel, no meg látogatok más-más stílusbeli bandák koncertjét is. Manapság, aki underground zenekarok koncertjeit látogatja, nem csak egyfajta muzsikát szeret. Persze biztosan vannak ragaszkodók, de már nem jellemző.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=Z62r-Ptw5XM

Ha jól tudom, már befejeztétek az új EP stúdiózását. Mesélnél erről?

A felvételek kész vannak, most gyúrjuk az anyagot. 4 dalt rögzítettünk ezen az EP-n (Még egy csepp méreg). A címek sorrendben a következők: Még egy csepp méreg, Hősök Leszünk, Nem szól a vészharang, Magadnak leszel majd médiuma. A megjelenést pedig nov. 26-ra tűztük ki, mikor egy koncert is lesz az egri Egal klubban. De szerintem már előtte feldobjuk letöltésbe a netre. Ha minden jól megy kb 20-a, 21-e körül tudjuk elhozni a kész anyagot.

És utána hogyan tovább, mik a hosszabb távú terveitek? Van esetleg kilátásban turné?

Egy kis koncertsorozattal készülünk 2011 első felében, ahol nagyobb városok klubjait is látogatjuk majd. Szeretnénk már 2011-ben valami fesztiválon is fellépni, mert eddig nem volt szerencsénk, vagy olyan ismerettségre szert tenni, hogy valami Hegyalja vagy AzFeszt összejöjjön. Igazából ezekre a fesztiválokra hegyeződtem ki nagyon mostanság. :)

Végezetül pedig egy olvasói kérdés: az véletlen, hogy a Szükségállapot és a Visszafordíthatatlan is filmcímek?

A Visszafordíthatatlan is filmícm??? Nabazz:)) Ezt én nem tudtam. Amikor a zenekar neve kiötlődött még nem volt meg ez a film, ha nem tévedek. A zenekar neve hosszas töprengés után végülis az első saját számunknak a címét viseli. Abban az időben a Szükségtörvénytbont nevet használtuk, vagy valami ilyesmit asszem… de volt Akupunktúra meg Hatás szünet is a tarsolyban :DDD. Végül erről az első nótánknak a címéről neveztük el a zenekart. Tehát tényleg a véletlen, hogy filmeket is neveztek el így. A Visszafordíthatatlan azt jelentené annál a lemeznél, hogy mindent amit az ember megtesz és vagy, megbán, vagy elismeréssel van oda magáért már mind visszafordíthatatlan. Ha vissza akarjuk tekerni az időt esetleg azért, mert valamit nagyon elcsesztünk és máshogy csinálnánk, vagy azért mert egy kellemes élményt szeretnénk újra átélni és semmit sem változtatnánk azon. Mert nem is lehet. Ez olyan, a múlt az múlt, a jelen az jelen, a jövő meg jövő dolog. Ha megbántok valakit például, okkal sértődik meg rám és már nem lehet változtatni rajta, csak max. ha bocsánatot kérek, de ez nem változtat azon, hogy megbántottam azt a valakit. Na kb. ilyesmikről van itt szó.

Köszönöm az interjút, sok sikert a továbbiakban, és várjuk az EP-t!