Sunday Fury interjú

A Váci Sunday Fury neve valószínűleg nem cseng ismeretlenül azok előtt, akik szeretik az ízes southern témákkal vegyített súlyos zenéket. A fiatal csapat sokak figyelmét felhívta magára, és a NuSkull-on is górcső alá vettük First című első lemezüket. Azonban kíváncsiságom ennyiben nem lelt kielégülésre, így megkerestem a srácokat egy interjú erejéig, hogy alfától az omegáig átbeszéljünk minden lehetséges és fontos témát: így többet is megtudhattunk arról, hogy itt bizony rutinos arcok egyesítik erejüket, továbbá szóba került zenén, családon, barátokon, koncerteken át a southern metalig minden.

Először is, beszélgessünk kicsit a Sunday Fury előzményeiről, ha nem bánjátok! Herczeg László a Sedative Bang nevű hardcore alapcsapatban játszott, így azon olvasók kedvéért, akik esetleg nem lennének képben, beszélj, Kérlek erről a csapatról! Mikor kezdődött, mire jutottatok, kik voltak rátok akkoriban hatással, illetve mi a helyzet ma a csapattal?

Laci: A Sedative Bang születésének ideje 91-92 környékére datálható, Sinkó Geri és Józsa Zoli által életre keltve, a hardcore zene new york-i „ágának” honi megalapozása volt az egyik cél, több más csapattal (Dawncore) közösen. Jómagam 98-ban kerültem a csapatba, de akkor már jó 6-7 éve hallgattam ilyen muzsikát és jártam hardcore bulikra – többek között SB bulikra is – így nem volt ismeretlen a zene és a műfaj. Nagy hatásokként a Cause for Alarm, Warzone, Token Entry, CroMags, RawDeal (Killing Time) említhető meg. Készült 3 demo, aztán 2000 után leállt a zenekar – szándékosan nem a feloszlott szót írnám ide – külföldi melók, családalapítás-gyereknevelés stb miatt. Jelenleg újra aktív a csapat, van egy új bőgősünk, és készül egy új hangzóanyagunk is. A http://www.myspace.com/sedativebang oldalon lehet figyelemmel kísérni a csapat útját :-)

László, a Penalty Kick-ben is megfordultál egy ideig, hogy kerültél abba a csapatba, mi történt, míg ott voltál?

Laci: Alapítottam, hehe. 2002-ben Sinkó Gergő kiment New York-ba melózni és zenekar nélkül maradtam, kb. ez idő tájt oszlott fel a Dawncore, valamint a Burning Inside, a bőgősével Török Atival, és az Otherside énekesével, Benővel már régóta akartunk valami bunkó zenét csinálni, megkerestem őket, aztán velük együtt a két DC zenészt Ferencz Zsoltit és Németh Szabit. Így született meg a Penalty Kick. Benő hamar lefarolt, jött helyette Sós Gazsi (Reaction For All), ez egy darabig stabil felállás volt, de az első koncert előtt a Szabi is lepattant, időhiányban szenvedett, jött kisegíteni a Szalkai Tibi. Toltunk pár bulit többek között a Hatebreed, Himsa, Ignite előtt, aztán pár hét múlva Gazsi is ment, neki is családosodás vetett véget a karrierjének :-) Jött helyette Kovácsházi Ati, végül nekem is el kellett jönnöm családi és egészségügyi gondok miatt. Most a két Zoli penget a csapatban (Görög és Sohajda).

Hogy lett egy HC csapatokban megismert gitárosból a southern ízű Sunday Fury tagja? Eleged lett a Hardcore zenékből?

Laci: Nem, a mai napig hallgatok hardcore bandákat, csak talán egy kicsit kevesebbet. Amikor beszálltam a SB-be hamar kiderült, hogy a Gergővel a HC muzsikán kívül van még egy közös vonásunk, ez pedig a riffelgetős southern témákkal telenyomott rock/metál zene. Volt is egy projektünk Slow Bear’s Creation néven (rövidítve SBC, alias Sedative Bang Crew) amiben a kedvenceink nyomán (COC, Only Living Witness stb) írogattunk számokat, de nem lett belőle semmi komoly, de eltöltöttünk ezzel is jó pár évet. Magyarul már régóta párhuzamos dologként halad ez a két különböző műfaj. Aztán jött a SF.

Urbán Tamás a Numb-ban és az Incubus Coverben játszott/játszik; a Numb-ot nem ismertem, milyen stílusú zenét játszik, és miért váltottál, hogy kerültél a Sunday Fury-ba? Az Incubus Cover jelenleg is létezik, mi történik mostanában a banda háza táján?

Levente: A Tamás, Gery, Levente már vagy 10 éve együtt zenél mindenféle formációkban, így kerül a S.F.- be.
Az Incubus Cover még létezik csak ritkán játszanak. Egyebet nem mondhatok…

Mi a helyzet Márkus Leventével, és Kiss Gergővel, az ő zenei előéletüket nem ismerem, játszottak / játszanak valahol a SF előtt / mellet?

Geri: Rengeteg amatőr zenekarom volt, ebből ami kiemelkedő lehet és úgymond működött is az a Numb, ill. volt még az akkoriban alakult Sunday Fury mellet Lacival ,Tamással és Jakab Zolival egy HC project (In Times of War) amiben doboltam, de hanyagolnunk kellett mert nem nagyon fért bele senkinek az idejébe. Leventével és a Tamással már ezer éve együtt zenélek, játszottunk már ilyet is-olyat is, mindenféle arcokkal végül ő is kikötött a Numb-ba, miután feloszlott, alapítottuk meg a Sunday Fury-t.

Akkor térjünk rá a Sunday Fury-ra, mindenkinek ez most az elsődleges csapat? Jól tudtok együtt dolgozni, illetve, hogy működik nálatok a dalszerzés, ki hozza a fő ötleteket, és ha valamiben nem értetek egyet a dalok kapcsán, kié a döntő szó? Könnyen születnek a SF dalok, vagy sokat kell alakítani, vitázni, míg elnyerik végső formájukat?

Geri: Már az első próbán írtunk egy számot, ha jól emlékszem. Rögtön tudtam, hogy ez kurva jó lesz :) Mindenki tudja a dolgát, nem nagyon szólunk bele a másik játékába, mert az általában jó… Az alap riffeket Levente és Laci hozza, majd ezeket gyúrjuk közösen, amíg nem lesz belőle valami. A döntő szó? Az enyém! Haha
Levente: Legyen a tied Mr. Atreyu. Amen !
Laci: Igen, mindenkinek ez az elsődleges csapata.

Elég változatos képet festenek az előzenekarok, hogy alakult ki ebből a Sunday Fury sound? Tudatos lépés volt, vagy csak úgy ösztönösen jött belőletek ez a fajta southern muzsika? Mik azok a bizonyos közös zenei pontok, amik mindenkinél megvannak?

Geri: Az az érdekes az egészben, hogy tényleg mindenki különböző zenéket hallgat…persze nyilván vannak közös kedvencek, de ennek ellenére az első egy-két próbán egy-két sör után megírtuk a Sacrifice-t a Paths-et és a Leave-et, ami lemezre is került.:)
Tehát abszolút ösztönösen jöttek ill. jönnek a riffek, de a First még nem ad szerintem igazi képet vagy sound-ot a SF-ról, majd a következő lemez…ami kurva jó lesz :)
Levente: Koncepció annyi volt, hogy a Laci áttolta a szomszéd helységből a cuccát avval a felkiáltással, hogy csináljunk minél puruttyább zenét. Ez lett a közös és elsődleges szempont.

A kritikákban a legtöbben a DOWN, COC, Black Label Society neveket említik a zenétekkel kapcsolatban, ezzel mennyire értetek egyet, mennyire érzitek helytállónak?

Geri: Nyilván vannak egy-két számban hatások, mindenkinek első, hogy az adott zenekart besorolja, valahova ha tudja…
Levente: Minket meg ehhez hasonlítanak…
Laci: Ver is a víz ezektől besorolásoktól…:-)

Tényleg, az új Down lemezt hallottátok már? Mi a véleményetek róla?

Geri: Pont a minap hallgattam végig, és szerintem kurva jó! Nekem jobban tetszik, mint a II. Gondolom ezzel mindenki így van…
Levente: Én nem hallottam, mert csak szar popzenét hallgatok…
Laci: Persze, meg Alien Ant Farm-ot…
Elsőre ült, aztán egyre laposodott el… hiába vén csontok már, mindezzel együtt tényleg nem rossz.
Mondjuk az új High on Fire-t semmi nem üti..

Mennyire vagytok elégedettek a First albummal, van valami, amin utólag esetleg már változtatnátok, illetve ma már másképp tennétek?

Geri: Ahhoz képest, hogy a próbateremben vettük fel a dobok kivételével debüt albumnak jó. Persze koncerten már rég nem azokat a pörgetéseket nyomom a legtöbb számban, mint amik a lemezen vannak :). Sokat baszkodott vele Levente mire kész lett, meg persze kellet egy mastering is, hogy kiadhassuk..
Levente: 11 szám feldobolásához 2 és fél óra kicsit kevés. A következő lemezen több időt kap a Geri. Haha…
Komolyan: sokat tanultam az apró hibákból, sok mindent másképp tennék, de ez majd a következőn kiderül…
Laci: Mondtam is a Gerinek, hogy ennyi időt elcseszni a feljátszással…

A dalszövegek mennyire fontosak nálatok, ki a felelős értük, és mik azok a dolgok, amik inspirálnak? A MySpace-en leírt dolgokat „dalok az életről, a gyűlöletről, a politikáról, a csajokról és a piáról” kifejtenétek kicsit bővebben a dalok kapcsán?

Levente: Természetesen fontosak a szövegek, nem szeretném értelmetlen hülyeségektől kiordítani a belem.
A dalok egyenkénti értelmezését mindenkire rábízzuk, akit érdekel, az összes szám szöveg megtalálható a borítóban.
Egy biztos ezen a lemezen nincs jópofizós szöveg. Helyette nagy megmondások vannak, olyanok, amit első körben fontosnak tartottunk…
Laci: Nem, személy szerint nem akarok semmit kifejteni :-) Akit érdekel, olvassa el a szövegeket, és amin lehet, GONDOLKOZZON! Ez a mentalitás tuti a hardcore öröksége és a legjobb dolognak tartom abban a vonulatban, át is mentettük ide… Általában Levente írja a szövegeket, egy-kettőt írtam én is.

A Chicago-i Trouble zenekar előtti fellépésetek kapcsán kérdezném: szeretitek/ismeritek a zenéjüket, illetve milyen érzés volt előttük játszani? Közvetlen arcok voltak, lehetett velük beszélgetni, ismerkedni, bulizni a koncert előtt / után?

Levente: Én váltottam pár szót az énekessel a pult mellet, meg asszem egy CD–t is adtam neki. Közvetlen volt, de nem nagyon emlékszem, mert eléggé ittas voltam. De különösebben nem hatnak meg az ilyen dolgok.
Laci: Pár szót az énekessel dumáltunk, olyan világot rengető dolgokról, hogy jól néz ki a tetoválásom az alkaromon, és hogy szereti a tattoo-t a csajokon…mindezt kettő percben :-)
Amúgy jó arcok voltak semmi sztáros majomkodás vagy hasonló. De nagyon nem is lett volna mit beszélni velük… ugyan mit kérdezhettem volna? Minden ott van a szövegeikben, a zenéjükben, amit a huszonnem’tom év alatt leraktak az asztalra… meg nem is kedvelem azt az idolgyártós barátkozást. Ők is csak emberek, mint mindannyian :-)

A Sziget-es koncerten mennyire vették az emberek a lapot, illetve a tapasztalataitok alapján milyen összetételű a Sunday Fury közönsége?

Geri: Mivel du.4-kor játszottunk vasárnap, ezért nem nagyon özönlettek az emberek, de állítólag jó sikerül, a közönséget én úgy veszem észre, hogy eléggé vegyes összetételű.

Ha jól tudom még egy lemezanyagnyi dal készen van, ezeknek mi lesz a sorsa, mikor jelennek meg?

Geri: Igen, valóban kész van, és decemberben már a dobokat fel is vesszük, úgy hogy előre láthatólag tél vége fele kész is lehet a lemez, hogy aztán mikor adják ki az nem rajtunk múlik.
Laci: Én a lemez befejezését – ismerve magunkat – inkább március-áprilisra tenném…

Kicsit beszéljetek, kérlek a tagok személyiségéről is, a promo fotók alapján elég marcona embereknek tűntök, tagonként kinek mi a legjellemzőbb, illetve legjobb/legrosszabb tulajdonsága, ki milyen személyiség?

Geri: Az van, hogy szerintem kurvaszarok és idétlenek a promo fotók, haha:)
Laci: Persze, mert egyiken sem nézel a kamerába…
Levente: A promo fotók is elég spontán készültek, próba után a bejárat előtt valaki kattintott egy párat csak úgy, és most promo fotóknak hívjuk őket…
Jellemzőink: Levente: Mindentudó…(mellette zenei összhangzattan felelős és értelmetlen viták gerjesztője)
Laci: Idegbaj…(zenei lexikon és értelmetlen viták másik nagy felelőse)
Geri: Változékony… (és abszolút sörpárti)
Tamás: Mindenmindegy…(és Mindenmindegy párti plusz fröccs)
Laci: És mindannyian kedveljük nagyapám házi gyümölcspárlatát-magyarul, pálinkáját-, amihez van pár jó sztorink is :-)

Mivel foglalkoztok civilben, a zenélés mellett, s a barátok, család, hozzátartozók mit szólnak a zenétekhez?

Levente: Mindenki proli, kivéve a Laci mer’ ő vállalkozó.
Laci: Talán nekem a legnehezebb abból a szempontból, hogy van egy 19 hónapos kisfiam és meg kell találni az egyensúlyt a hobbi és a család között. Ráadásul nem csak a zene az egyedüli hobbi…
De eddig jól mennek a dolgok, szerencsére támogatnak mindenben.

Hogy ismerkedtetek meg a zenével, kik inspiráltak Titeket, hogy hangszert vegyetek a kezetekbe, s a 3 számotokra legfontosabb albumot is kérlek, soroljátok fel egyenként!

Geri: Általános iskola óta dobolok, előtte persze szüleim lökdöstek egy-két évig zongorára a váci zeneiskolába, de hamar kirúgtak onnan, mert állandóan lógtam, haha! Igazából annyi történt, hogy kisiskolás lehettem, amikor egyik nap otthon felfordítottam egy puffot és elkezdtem fakanalakkal a kezemben dobolni rajta. Gondolhatod mennyire örült neki anyám, haha:) és kb az akkoriban hallgatott albumok voltak rám geci nagy hatással mint pl: ZZ-top – Eliminator, Iron Maiden – No Prayer For the Dying vagy a Metallica – Ride the Lghtning.
Laci: Talán ha 10 (’86-ban) éves lehettem, mikor meghallottam a Europe: Final Countdown c számában a szólót…utána már kerestem az ilyen (gitáros) zenéket, jöttek az egyre durvább muzsikák, a punk, a hardcore, EBM bandák, noise bandák….legfontosabb 3 album?! Cro-Mags – Age of Quarrel, Slayer – Reing in Blood, Metallica – Master of Puppets, Exhorder – mindkettő, Carnivore – Retaliation, Cause for Alarm – split Warzone, COC – Blind / Wiseblood, Only Living Witness – nnocent, VHK – A semmi kapuin dörömbölve, Leukémia – Közel a fejhajlító géphez, Rudimentary Peni – EP’s, Discharge – Hear Nothing…,Brutal Truth – első, Repulsion – Horrified, Floodgate – Penalty, Sleep – Jerusalem, Down – NOLA, Cure – Three Imaginary Boys, Young Gods – TV Sky, Front Line Assembly – Tactical Neural Implant, Napalm Death – első kettő, Morbid Angel – Blessed Are the Sick, Danzig – Lucifuge, Misfits – Earth AD, DRI – The Dirty Rotten LP. Ez a „három” album, ami nagyon fontos mérföldkő volt nálam :-)
Viszont érdekes hogy nem tudok olyan gitárost mondani, aki miatt gitárt fogtam… ez meg is látszik, mert nem vagyok egy „gitárhíró”…
Levente: 12 évesen akartam egy gitárt, de nagyon! A Jézuska meg hozott is egyből két nagyon szar akusztikus gitárt. Amiket addig pengettem, míg Metallica nem lett belőle…
(És hogy milyen zenékre emlékszem? Máté Péter, Exploited, Pink Floyd, G.B.H., P. Box, Dire Straits, Metallica, Megadeth, stb..)

A First lemez utolsó, rejtett track-je feldolgozás, vagy saját szerzemény? Kinek az ötlete volt az a gyors és brutális szösszenet?

Levente: Saját szerzemény, természetesen a Laciból fakadt aztán beszálltunk mi is…
Laci: a fentiekben felsoroltakból úgy gondolom nem annyira meglepő…
Geri:A poén az egészben, hogy én nem akartam hogy lemezre kerüljön még a felvételek idején, és ez hallható is a lemezen, miszerint előtte bemondom, hogy “ezt nem venném fel” haha :-) amúgy végül megbarátkoztam vele.

Végezetül, Áruljátok el, mik a terveitek a jövőre nézve, hol lehet veletek élőben találkozni?

Télen lemez felvétel, addig és utána is minél többet játszani élőben.
http://www.myspace.com/sundayfury itt minden koncert fent van aktuálisan.

Sep 22 2007 8:00P Kultiplex – Wall of Sleep lemezbemutató Budapest
Okt 6 2007 Fezen Klub, Fehérvár
Oct 11 2007 8:00P After Music Club, Budapest
Oct 27 2007 8:00P White Room Budapest
Nov 16 2007 8:00P Wigwam Budapest
Dec 21 2007 Művház, Karcag